Χακάν Φιντάν (αριστερά) και Ζοζέπ Μπορελ στους διαδρόμους των Βρυξελλών την Πέμπτη 29 Αυγούστου | AA photo
Επικαιρότητα

Δεν άρεσαν στον Φιντάν όσα άκουσε στις Βρυξέλλες: Αντιπαραγωγική η σύνδεση Kυπριακού-ευρωτουρκικών

Την ευχή η συζήτηση με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών -η πρώτη μετά από πέντε χρόνια- να είναι το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό, εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο γεύμα εργασίας που είχαν οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ με τον τούρκο ομόλογό τους, η γεωπολιτική κατάσταση στη γειτονιά της ΕΕ, αλλά και ακανθώδη ζητήματα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως είναι το Κυπριακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Protagon Team

Στην αποτίμηση της πρώτης παρουσίας επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά από πέντε χρόνια στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ελπίδα η συζήτηση με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό.,

Ωστόσο, τα όσα άκουσε στις Βρυξέλλες δεν άρεσαν στον τούρκο ΥΠΕΞ, που έσπευσε να δηλώσει ότι η σύνδεση του Kυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα φέρει αποτελέσματα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Χακάν Φιντάν, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια που προσκαλείται υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ.

Οπως έκανε γνωστό, συζητήθηκε ιδιαιτέρως το Κυπριακό – ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκαν πολλά κράτη-μέλη στο γεύμα εργασίας με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου», είπε ο ύπατος εκπρόσωπος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η πρόσκληση προς τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών «θα είναι το πρώτο βήμα για την επανάληψη της διαδικασίας διαλόγου προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα». Σημειώσε μάλιστα, ότι οι εργασίες της άτυπης συνόδου άργησαν να ολοκληρωθούν, λόγω ακριβώς αυτής της συζήτησης.

Ερωτηθείς εξάλλου, αν η Αγκυρα ζήτησε διά του κ. Φινταν την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε πως η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και θα συνεχίσει να είναι και επομένως το αίτημά της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι κατανοητό.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς.

Δυσαρέσκεια Φιντάν

Από πην πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η σύνδεση του κυπριακού προβλήματος με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα του – κάτι που όπως είπε, το έχει εκφράσει με σαφήνεια και ο ιδιος ο πρόεδορς Ερντογάν.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με μια θετική ατζέντα. Εάν η ΕΕ επιδείξει θετική προσέγγιση με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων»,  εκτίμησε ο κ. Φιντάν.

Έμφαση έδωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου για τους τούρκους πολίτες στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, τονίζοντας ότι ένα από τα θέματα προτεραιότητας για την Αγκυρα είναι η απελευθέρωση των θεωρήσεων. Οπως είπε, ήδη έχουν εκπληρωθεί από την Τουρκία 66 κριτήρια και τα αρμόδια θεσμικά όργανα συνεργάζονται για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων έξι κριτηρίων.

«Μέχρι να επιτευχθεί η κατάργηση της βίζας», συμπλήρωσε, «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εξάλειψη των δυσκολιών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη για την επέκταση των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων και των θεωρήσεων μακράς διάρκειας».

Αντίστοχα και σοτ θέμα της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν αρκέστηκε να πει ότι «συνεχίζουμε να αναμένουμε την επικαιροποίησή της».

Ζήτησε  εξάλλου να επαναλειτουργήσουν οι καθιερωμένοι μηχανισμοί διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ που ανεστάλησαν το 2019 και «να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε τεχνικά ζητήματα, προκειμένου οι σχέσεις να αποκτήσουν δυναμική την επόμενη περίοδο».

Κατά τα άλλα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την περίπου δίωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες «θετική εξέλιξη» και «σημαντική για την αναζωογόνηση των σχέσεών μας με την ΕΕ», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία δεν είχε προσκληθεί σε αυτές τις συναντήσεις για αρκετό καιρό.