Ολοι έχουν αναρωτηθεί τι θα συνέβαινε αν εκείνο το καλοκαίρι η χώρα μας είχε εκτοπιστεί από την Ευρωζώνη... | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Δεν αποκαλύπτει το σχέδιο του 2015 για το Grexit η Κομισιόν, λέει ο Μοσκοβισί

Στο αίτημα της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ, Αννας Διαμαντοπούλου, να αποκαλυφθεί το σχέδιο που είχε εκπονήσει το καλοκαίρι του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απάντησε αρνητικά ο Πιέρ Μοσκοβισί: «Θα προκαλέσει προβλήματα»
Protagon Team

Αρνητικά απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Αννας Διαμαντοπούλου, να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο που είχε εκπονήσει η Κομισιόν, το καλοκαίρι του 2015, για τις συνέπειες που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (GREXIT) και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εξήγησε ότι δεν θα αποκαλυφθεί το σχέδιο για λόγους «δημοσίου συμφέροντος».

Στη επιστολή που απευθύνθηκε στην κυρία Διαμαντοπούλου, κατ΄εντολή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και η οποία δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Μοσκοβισί παραδέχθηκε την ύπαρξη του σχεδίου. Ωστόσο αρνήθηκε να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη.

«Το αίτημα σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει», ήταν το μήνυμα που πέρασε μέσα από την επιστολή του.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον περασμένο Φεβρουάριο (Alexandros Michailidis / SOOC)

Η κυρία Διαμαντοπούλου είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου τη δημοσιοποίηση του σχεδίου. Αντιδρώντας στην απάντηση του κ. Μοσκοβισί η ίδια τόνισε ότι «για εμάς το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα όταν οι πολίτες γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τα θέματα που αφορούν το μέλλον τους». Σε δηλώσεις που έκανε στην Καθημερινή υπογράμμισε ότι «όταν η γνώση λείπει, τότε καλλιεργείται η σπέκουλα, ο φόβος και ο λαϊκισμός και μένουμε να παρακολουθούμε μέρα με την μέρα το πριόνισμα του ευρώ και την άνοδο της υποστήριξης της δραχμής».

Μέρη του σχεδίου που είχε εκπονηθεί σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, είχαν παρουσιαστεί στη δραματική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Μεταξύ άλλων προβλέπονταν έκτακτα σχέδια ασφάλειας των συνόρων, ένα έκτακτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα αλλά και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της ΕΕ που θα εγκλωβίζονταν στην χώρα σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής και αστάθειας που θα προκαλούσε το Grexit.

Η επιστολή της κυρίας Διαμαντοπούλου είχε σταλεί στον απόηχο των δηλώσεων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής και της επαναφοράς των σεναρίων περί Grexit από μερίδα του διεθνούς Τύπου. Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί κατόπιν εντολής του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έφτασε στην κυρία Διαμαντοπούλου πριν από λίγες ημέρες.

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, Αννα Διαμαντοπούλου, σε πρόσφατη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Η επιστολή Διαμαντοπούλου προς Μοσκοβισί

«Αγαπητέ Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κ. Jean-Claude Juncker,

Το «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», είναι μια ελληνική δεξαμενή σκέψης, που δημιουργήθηκε το 2013 σε συνεργασία με το ίδρυμα του Ζακ Ντελόρ «Friends of Europe».

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ΔΙΚΤΥΟ ασχολείται επισταμένως με τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Έχουμε παρουσιάσει στον ελληνικό δημόσιο διάλογο, μια σειρά προτάσεων για πολλά θέματα (χρέος, φορολογική μεταρρύθμιση, ασφαλιστικό, εκπαίδευση κ.λπ. ) και έχει έχουμε διοργανώσει και λάβει μέρος σε πολλές συνέδρια με πολλές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες προβληματισμού, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει μέσω της σελίδας του Ιδρύματος: http://todiktio.eu/

Όπως γνωρίζετε καλά και με δεδομένο το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον σας για την ευρωπαϊκή ενότητα και για την Ελλάδα, οκτώ χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μου αμφισβητείται για πρώτη φορά, καθώς ένα έντονο λαϊκίστικο και αντιευρωπαϊκό κήρυγμα προτάσσει την έξοδο από το ευρώ, ως τη μόνη διέξοδο από την οικονομική κρίση.

Ως πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, αλλά και ως πρώην Επίτροπος, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μιας πιθανής εξόδου από το ευρώ, τόσο στην οικονομία και στη ζωή των πολιτών, με τεκμηριωμένο και αξιόπιστο τρόπο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, στις 8 Ιουλίου, 2015, η ιστοσελίδα euractiv.com δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο: «Η Ευρώπη είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα» ( https://www.euractiv.com/section/euro-finance/news/europe-ready-for-worst-case-scenario-on-greece/ ).

Σε αυτό το άρθρο διαβάζει κανείς: «Σχέδιο Β», ο αυστριακός καγκελάριος Faymann προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία την Κυριακή (12 Ιουλίου), οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμάσουν το «Σχέδιο Β», που είναι ο κωδικός για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.

Ακόμα και ο Jean-Claude Juncker, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος έχει εργαστεί ακούραστα για να κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρώ, είπε ότι είχε πλέον λεπτομερές σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το  “Grexit”».

Λαμβάνοντας υπόψη, το άρθρο 2 του Κανονισμού 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. θα θέλαμε να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στο παραπάνω σενάριο Grexit που έχει ετοιμάσει η Επιτροπή.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια απειλή ιστορικών διαστάσεων, που είναι πάνω και πέρα από τις νομικές ερμηνείες και τις εξαιρέσεις για τη δημοσίευση του εγγράφου, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε μια λεπτομερή και αξιόπιστη παρουσίαση των επιδράσεων της εξόδου  της χώρας από την ΟΝΕ.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να ενημερωθούν σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους τώρα και πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.

Με εκτίμηση

Αννα Διαμαντοπούλου

Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ».