Ανοιχτές πόρτες και αλυσίδες. Χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες. Ανοιχτές αγκαλιές και σκοτεινά πρόσωπα. Αυτές οι ανάμεικτες εικόνες περιγράφουν την πρώτη μέρα εφαρμογής του προγράμματος για τα σχολεία υποδοχής προσφυγόπουλων. Το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε ως «μεμονωμένα περιστατικά» τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν, και χαιρέτισε «την ανταπόκριση εκπαιδευτικών και κοινωνίας στην προσπάθεια αυτή». Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (με έξι συνολικά σχολεία στη δικαιοδοσία του δήμου) με ένα «ζεστό» μήνυμά του καλωσόρισε στα σχολεία της Αθήνας «τα παιδιά του πολέμου».
Κάθισε όμως κάθε κατεργάρης στον πάγκο του; Ας δούμε τι έγινε…
Πολλοί ήταν αυτοί που απειλούσαν με καταλήψεις. Ελεγαν ότι θα βάλουν λουκέτο στις εισόδους των σχολείων, προειδοποιούσαν ότι δε θα επιτρέψουν στα προσφυγόπουλα να κάνουν μαθήματα στο ίδιο κτίριο όπου πηγαίνουν τις καθημερινές τα παιδιά τους. Κανείς δεν περίμενε ότι, πράγματι, γονείς ελλήνων μαθητών, θα συγκεντρώνονταν τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας για να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ένταξης παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση. Είχε σχηματίσει κανείς την εικόνα νεαρών προσφυγόπουλων να αναγκάζονται να μπουν από την πλαϊνή είσοδο του σχολείου για να παρακολουθήσουν μαθήματα για πρώτη φορά μετά από καιρό;
Κι όμως. Αυτό κατόρθωσαν περίπου 30 άτομα, γονείς παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο Προφήτη του Δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώθηκαν από νωρίς τη Δευτέρα στην κεντρική είσοδο, τοποθέτησαν λουκέτο στην πύλη, κάρφωσαν και δύο γαλανόλευκες σημαίες για να δείξουν ότι τα προσφυγόπουλα δεν είναι ευπρόσδεκτα σε ελληνικό σχολείο.
Παραπονούνταν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και πλήρως για το πρόγραμμα ένταξης των προσφύγων ούτε για την κατάσταση υγείας τους. Οταν προσέγγισε το σχολείο ο περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, άρχισαν να του επιτίθενται –ευτυχώς- φραστικά, ζητώντας εξηγήσεις. Αλλωστε, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο καθώς στο σημείο είχαν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις.
Τελικά τα 41 προσφυγόπουλα μπήκαν στο σχολείο λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, αλλά από τη διπλανή πόρτα. Τότε οι αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων ενισχύθηκαν. Ωστόσο, τα παιδιά «δεν ανησύχησαν, είναι χαρούμενα, γελάνε και βλέπουν τον χώρο τους», όπως δήλωσε ο κ. Ανανιάδης, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις αντιδράσεις και υπογραμμίζοντας ότι προηγήθηκε πλήρης ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων.
Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν αισθητή και στα τρία υπόλοιπα σχολεία της Θεσσαλονίκης που υποδέχθηκαν πρόσφυγες τη Δευτέρα. Λουκέτο δεν μπήκε, αλλά ακούστηκαν κι εκεί οι προβληματισμοί κατοίκων. Μάλιστα 2ο Γυμνάσιο και ΓΕΛ Σταυρούπολης, όπου έφτασαν περίπου 20 προσφυγόπουλα, δύο γονείς ζήτησαν να δουν τα βιβλιάρια των μικρών προσφύγων για να διαπιστώσουν εάν όντως έχουν εμβολιαστεί! «Δεν είμαστε ρατσιστές, ανησυχούμε και φοβόμαστε για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας. Δεν μας ενημερώνει κανένας», δικαιολογήθηκε μία από τους γονείς, η Δέσποινα Κούλογου.
Αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασαν οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο 67ο δημοτικό Θεσσαλονίκης, στην Ξηροκρήνη, μιλώντας σε παρευρισκόμενους αντιδημάρχους σχετικά με την κατάσταση της υγείας των 39 προσφυγόπουλων. «Τα παιδάκια δεν μας φταίνε! Ο τρόπος μου την δίνει. Ελα παρ’ τους να τους έχεις στην αυλή σου. Δεν ρωτάνε κανέναν. Αν γίνει μια στραβή εμείς θα την πληρώσουμε. Η Ξηροκρήνη είναι ήδη υποβαθμισμένη περιοχή», δήλωσε ένας από τους γονείς, ο Τάσος Σημίτος. «Αν και δεν ειδοποιηθήκαμε έγκαιρα, το σχολείο έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και οι συνάδελφοι έχουν έρθει για την υποστήριξη των παιδιών», έλεγε από την πλευρά του ο διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Γουλής.
Η κατάσταση ήταν χειρότερη στο 66ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, όπου γονείς μαθητών είχαν φροντίσει να συγκεντρωθούν από νωρίς το πρωί για να εμποδίσουν την είσοδο 31 προσφυγόπουλων. Μάλιστα, διαπληκτίστηκαν με μέλη μίας ΜΚΟ, τα οποία συνόδευαν τα παιδιά, όπως επίσης και με τον παριστάμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας εγγυήσεις για την υγεία των προσφυγόπουλων.
Οταν τελικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έδωσε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Κι ύστερα η ημέρα πήρε άλλη τροπή για τα προσφυγόπουλα τα οποία υποδέχτηκε με το ακορντεόν του ο αποσπασμένος δάσκαλος. Αυτή η σκηνή ξεχωρίζει στο τέλος της ημέρας και όχι οι καρφωμένες σημαίες στην πύλη του δημοτικού σχολείου Προφήτη της Θεσσαλονίκης. Τα θερμά χειροκροτήματα και το καλωσόρισμα των μαθητών του 67ου Δημοτικού Θεσσαλονίκης θα θυμόμαστε, όχι τα σπρωξίδια και τους διαπληκτισμούς των γονέων με μέλη μίας ΜΚΟ σε σχολείο της Αθήνας. Τα πρόσωπα των προσφυγόπουλων που έφταναν στο 72ο Δημοτικό Σχολείου στο Θησείο αντιπροσωπεύουν την κοινωνία που αγκαλιάζει τους πρόσφυγες. Αυτό το χαμόγελο θα θυμόμαστε.
Το υπουργείο Παιδείας
«Μεμονωμένα περιστατικά που προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα αλλά αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους από τους εκπροσώπους του υπουργείου» χαρακτήρισε το υπουργείο Παιδείας τα περιστατικά αντιδράσεων από γονείς κατά την πρώτη ημέρα των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παιδιά μπήκαν στις τάξεις στις 2.00 το μεσημέρι, όπου και χτύπησε το πρώτο κουδούνι για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων σε σχολεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο και μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα.
Και κατά τις ημέρες προεγγραφής των προσφυγόπουλων στα κέντρα φιλοξενίας όμως υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες μεγάλος αριθμός νέων αιτήσεων.
Τα παιδιά μετέβησαν στα σχολεία με λεωφορεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ξεναγήθηκαν στις τάξεις και τα σχολικά κτίρια και γνώρισαν τους εκπαιδευτικούς ενώ έλαβαν σχολικές τσάντες και βιβλία.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ανακοινώθηκε ότι «σε αυτή τη σημαντική μέρα, οι εκπαιδευτικοί μας αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκαν με το πιο θερμό τρόπο στην αρμονική ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο».
«Το υπουργείο Παιδείας εκφράζει τις ευχαριστίες του στους εκπαιδευτικούς, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στις δημοτικές αρχές, στους πολυάριθμους εθελοντές φοιτητές αλλά και στην επιστημονική επιτροπή για τη συμβολή τους στην επιτυχία της πρώτης σχολικής ημέρας για τα παιδιά των προσφύγων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Ο Γιώργος Καμίνης
Στο δήμο Αθηναίων διάχυτη ήταν η αισιοδοξία έπειτα από την πρώτη μέρα εφαρμογής , καθώς ο δήμος έχει έξι σχολεία στα οποία λειτουργεί το πρόγραμμα.
«Η Αθήνα υποδέχεται στα σχολεία της τα παιδιά του πολέμου, με τον τρόπο που η ιστορία της επιβάλλει» τόνισε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
«Η είσοδος των προσφυγοπαίδων στις σχολικές αίθουσες της Αθήνας, μας γεμίζει με υπερηφάνεια και συγκίνηση. Η πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης είναι δικαίωμα για όλους. Η διασφάλιση της πρόσβασης είναι υποχρέωση κάθε συντεταγμένης κοινωνίας. Η Αθήνα υποδέχθηκε στα σχολεία της τα παιδιά του πολέμου και της προσφυγιάς, με τον τρόπο που η ιστορία της επιβάλλει. Οι πολίτες αποδεικνύουν καθημερινά με ωριμότητα, ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη, μπορούν να υπερισχύσουν της άγνοιας και της μισαλλοδοξίας. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Απαιτεί αποφασιστικότητα, συνεργασία, μέθοδο και συντονισμό. Ο δήμος Αθηναίων στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσει να δίνει το παράδειγμα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε ποια σχολεία
Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα σχολεία εντός των οποίων θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για 19 σχολικές μονάδες, έξι από τις οποίες βρίσκονται στην Αθήνα:
ΔΕΡΒΕΝΙ ΔΙΟΝ
-67ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΛΑΙΩΝΑΣ
-66ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΙΟ
-2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΑΥΡΟΥ – ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗΕΣΜΕΡ
-72ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ -ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ
-81ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
-87ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
-2ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΥΡΟΥ
ΚΟΝΙΤΣΑ
-1ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
-ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΛΑΓΚΑΔΙΚΙA
-ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΩΝ
-ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗ -ΕΓΝΑΤΙΑΣ
-ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ “ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ”
ΛΑΥΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
-1ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
-2ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟ
-2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΡΙΤΣΩΝΑ
-ΟΛΟΗΜΕΡΟ 12/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΘΕΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ
-ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΥΛΙΔΑΣ
-2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ