| CreativeProtagon / ΥΠΠΟΑ
Επικαιρότητα

Δεκαπέντε ακόμη αρχαιότητες επαναπατρίζονται στην Ελλάδα

Ανακτήθηκαν από την Ελβετία μετά τις συντονισμένες ενέργειες του υπ. Πολιτισμού - Δείτε φωτογραφίες
Protagon Team

Δεκαπέντε αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την Προϊστορική μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, και τα οποία ανακτήθηκαν κατόπιν δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας κατά γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων στο δικαστήριο της Γενεύης, πρόκειται να επαναπατριστούν στην Ελλάδα από την Ελβετία, όπου βρίσκονταν, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και ανέλαβε να φέρει εις πέρας το έργο της επιστροφής τους.

Χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης της Ελληνιστικής περιόδου / ΥΠΠΟΑ

«Πρόκειται για ειδώλια, πήλινα και χάλκινα αγγεία, ένα χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης, έναν κορμό γυμνής ανδρικής νεαρής μορφής, ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνού αθλητή, ένα ζεύγος χάλκινων περικνημίδων και ένα αργυρό νόμισμα (στατήρας)», ενημέρωσε το ΥΠΠΟΑ. Τα αντικείμενα αυτά, μαζί με άλλα, «τελούσαν υπό συντηρητική κατάσχεση από τις Αρχές της Γενεύης».

Μαρμάρινος κορμός γυμνής νεαρής ανδρικής μορφής, πιθανότατα του Ερωτα, ρωμαϊκών χρόνων / ΥΠΠΟΑ

Αφού ενημερώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για την υπόθεση, το υπουργείο όρισε πληρεξούσιο δικηγόρο προκειμένου να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των αντικειμένων που ήταν υπό κατάσχεση.

Πήλινο ρυτό με τη μορφή κεφαλής αγριόχοιρου, πρώιμων κλασικών χρόνων

Ανάμεσά τους διαπιστώθηκε η ύπαρξη των 15 αρχαιοτήτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Μετά τη σχετική τεκμηρίωση, «τα αντικείμενα αυτά αποδόθηκαν οριστικά στο ελληνικό κράτος, ως προϊόντα παράνομης διακίνησης» με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022.

Αττικός μελανόμορφος κιονωτός κρατήρας που αποδίδεται στην ομάδα του αγγειογράφου Λυδού. Στην κύρια όψη απεικονίζεται σκηνή πάλης του Ηρακλή με τον κένταυρο Νέσσο. Γύρω στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. / ΥΠΠΟΑ
Αλλη άποψη του ίδιου κρατήρα / ΥΠΠΟΑ

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη χαιρέτισε τη θετική είδηση, διαβεβαιώνοντας ότι το ΥΠΠΟΑ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, «δίνει μεγάλη σημασία στον επαναπατρισμό κάθε πολιτιστικού αγαθού το οποίο συνδέεται αναπόσπαστα με την πολιτιστική μας κληρονομιά». Διότι «η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στον γενέθλιο τόπο τους, πέρα από οικουμενικό ζήτημα, αποτελεί ηθική υποχρέωση μεταξύ των λαών στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας της κοινής παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Η αναγκαιότητα επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα ή με διαδικασίες αμφιβόλου νομιμότητας υπαγορεύεται από τις θεμελιώδεις αρχές των διεθνών συμβάσεων, ανεξαρτήτως χρονικών ορίων ή περιορισμών. Εκτός από τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας με τη στενή έννοια του όρου, υπάρχουν αρχαιότητες που έχουν απομακρυνθεί και σε κάθε περίπτωση με τρόπο επαχθή για το μνημείο ή το αρχαιολογικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται. Εργαζόμαστε συστηματικά στη βάση ενός ολιστικού σχεδίου διαχείρισης, με κύριους άξονες τη διεύρυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, την πάταξη της παράνομης διακίνησης και την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων στον τόπο τους», τόνισε.

Μελανόμορφη κύλικα τύπου Σιάννων με παράσταση πυγμάχων παρουσία κριτών. Στον τόντο απεικονίζεται κόκορας. Γύρω στα μέσα του 6ου αι. π.Χ.​ / ΥΠΠΟΑ

Η κυρία Μενδώνη προσέθεσε ακόμη ότι «η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, εργάζεται ακούραστα και με προσήλωση προκειμένου να πετύχει, τόσο την επιστροφή των παρανόμως διακινηθέντων μνημείων, αλλά και την ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη στο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας. Η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη επιτυχίες».

Χάλκινη περικνημίδα με οπές στο άνω μέρος, για τη στερέωση της εσωτερικής επένδυσης, κλασικών χρόνων / ΥΠΠΟΑ
Ζεύγος χάλκινων περικνημίδων, κλασικών χρόνων / ΥΠΠΟΑ

Τέλος, η υπουργός ευχαρίστησε τα πρόσωπα που συνέλαβαν στον επαναπατρισμό των παραπάνω αρχαιοτήτων: «Τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Γενεύη κ. Αλέξανδρο Γεννηματά για την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη της υπόθεσης και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων, τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Ελληνικού Δημοσίου κ. Ρωμανό Σκανδάμη, καθώς και για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αίσια έκβαση της υπόθεσης αυτής, την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, καθώς και τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών για όλες τις ενέργειές της».

Μελανόμορφη κύλικα τύπου Σιάννων με παράσταση πυγμάχων παρουσία κριτών. Στον τόντο απεικονίζεται κόκορας. Γύρω στα μέσα του 6ου αι. π.Χ.​ / ΥΠΠΟΑ