Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, με το κίτρινο αδιάβροχο, επικεφαλής της πορείας για το κλίμα, την Παρασκευή, στη Στοχκόλμη | REUTERS
Επικαιρότητα

Τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους για το κλίμα και η Γκρέτα πάει για Νομπέλ

Διαδηλώσεις σε 123 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, διοργανώθηκαν την Παρασκευή για την κλιματική αλλαγή, από το παγκόσμιο μαθητικό κίνημα, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σουηδία
Protagon Team

Τον περασμένο Αύγουστο, μία 15χρονη μαθήτρια στη Στοκχόλμη, κάθισε μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενη για την «αδιαφορία» των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή.

Η Γκρέτα Tούνμπεργκ απείχε από το σχολείο της για τρεις εβδομάδες δημοσιεύοντας παράλληλα, όσα έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούσε καν να φανταστεί πού θα έφτανε επτά μήνες αργότερα…

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Γκρέτα αποφάσισε να συνεχίσει να διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή μέχρι οι σουηδικές αρχές να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα πρόληψης της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Η δράση της ενέπνευσε παιδιά σχολείων σε όλο τον κόσμο, τα οποία ενώθηκαν στο παγκόσμιο κίνημα «Η νεολαία απεργεί για το κλίμα» και πραγματοποιούν ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας κάθε Παρασκευή. Σήμερα, τέτοιες πορείες έγιναν σε 2052 σημεία σε 123 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Μαθητές διαδηλώνουν για το κλίμα, την Παρασκευή στη Βιέννη

Επτά μήνες μετά την καθιστική της διαμαρτυρία στη Στοκχόλμη, και αφού έχει διαδηλώσει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, έχει συνομιλήσει με ξένους ηγέτες στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα και στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Γκρέτα προτάθηκε για το φετινό Νομπέλ Ειρήνης.

«Προτείναμε την Γκρέτα Θούνμπεργκ, γιατί αν δεν κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, θα γίνει η αιτία πολέμων, συγκρούσεων και νέων κυμάτων προσφύγων», λέει ο νορβηγός σοσιαλιστής βουλευτής Φρέντι Αντρέ Οβστεγκαρντ. «Η Γκρέτα Tούνμπεργκ ξεκίνησε μόνη της ένα μαζικό κίνημα. το οποίο θεωρώ ότι έχει σημαντική συνεισφορά στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης».

«Είναι τιμή μου και είμαι ευγνώμων για την υποψηφιότητα», έγραψε η Tούνμπεργκ στο Twitter. «Αύριο (Παρασκευή) απεργούμε για το μέλλον μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Η αλλαγή έρχεται, είτε τους αρέσει είτε όχι».

Την υποστήριξή τους στο μαθητικό κίνημα έχουν εκφράσει πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ο Λίο Βαράντκαρ, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, καθώς και οι δήμαρχοι σε Παρίσι, Μιλάνο, Σίδνεϊ, Φιλαδέλφεια, Πόρτλαντ, Οσλο, Βαρκελώνη και Μόντρεαλ.

Το Νομπέλ Ειρήνης απονέμεται τον Δεκέμβριο. Υποψήφια για το 2019, είναι 223 άτομα και 78 οργανισμοί.

Μαθητές παίζουν με την «Γαλάζια Σφαίρα» στη διαδήλωση της Παρασκευής, στο Σίδνεϊ
Σχολικές πορείες για την κλιματική αλλαγή και στην Ελλάδα

Πορείες για το κλίμα έγιναν και στην Ελλάδα, την Παρασκευή το μεσημέρι: στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Κρήτη, στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, με σημείο συγκέντρωσης τη λίμνη Βουλισμένη και στην Αλεξανδρούπολη, στο πάρκο Ανεξαρτησίας.

Τα παιδιά διαδηλώνουν για το κλίμα κάτω από την Ακρόπολη, το μεσημέρι της Παρασκευής – InTime News
Μαθητές στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή – InTime News

«Την ώρα που ο πλανήτης μας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας περιβαλλοντικής κατάρρευσης για την οποία έχουμε προειδοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, εμείς συνεχίζουμε να μην κάνουμε κάτι. Αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό. Ο στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να τραβήξουμε την προσοχή των κυβερνήσεων αλλά και να να κινητοποιήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει κάτι για το περιβάλλον και για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαθήτρια και διοργανώτρια του ελληνικού κινήματος, Ειρήνη Βουγιούκα.

Και πρόσθεσε: « Σήμερα, εμείς οι μαθητές, με την απουσία μας από το σχολείο και τη συμμετοχή μας στις πορείες, βάζουμε σε προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που επιφυλάσσει».

«Ελπίζουμε ότι ίσως κάποιους τους αγγίξει αυτή η κινητοποίηση και αρχίσουν να νιώθουν την ανάγκη να προσπαθούν συνειδητά ώστε να έχουμε ένα μέλλον στον κόσμο», τόνισε η 18χρονη Ειρήνη.

«Σώστε τη Γη», απαιτούν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλο τον κόσμο

Κύρια αιτήματά αυτού του κινήματος διεθνώς, όπως καταγράφονται και στις επίσημες ιστοσελίδες www.climatestrike.net και www.fridaysforfuture.org είναι:

• H μετάβαση στην ¨καθαρή¨ και ανανεώσιμη ενέργεια όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια.

• Ο τερματισμός στην εξόρυξη και χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας όπως το υγραέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας που μολύνουν το περιβάλλον.

• H υποστήριξη των θυμάτων των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά και οικονομικά.

Ακόμη, όπως αναφέρουν, οι συμμετέχοντες «ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προκειμένου να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των πορειών, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «οι πορείες / “απεργίες” είναι ειρηνικές, πραγματοποιούνται από μαθητές και φοιτητές είναι μέρος του παγκόσμιου κινήματος και δεν πρόκειται για ανεξάρτητη πρωτοβουλία (https://www.fridaysforfuture.org), καθώς επίσης ότι οι μαθητές χάνουν σχολείο για να παρευρεθούν», καθώς, όπως λένε, «το σχολείο δεν είναι σημαντικό μπροστά στον κίνδυνο που επιφέρει η κλιματική αλλαγή».

«Σώστε τον κόσμο», γράφει το πλακάτ μαθήτριας στη Λισαβώνα, στη σημερινή διαδήλωση
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε… άρμα στο καρναβάλι του Ντίσελντορφ και πήρε μέρος στην πορεία της Παρασκευής μαζί με τους μαθητές