Απρόσμενα αλλά και εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης που έγινε στην Γροιλανδία. Επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου Λάνκαστερ μελέτησαν τα δεδομένα της αποστολής IceBridge της NASA στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ραντάρ που κάνουν χαρτογράφηση κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Γροιλανδίας.
Oπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερες από 50 λίμνες που βρίσκονται κάτω από τα μόνιμα στρώματα πάγου του μεγάλου αρκτικού νησιού που ανήκει στην Δανία. Στην Ανταρκτική έχουν εντοπιστεί περίπου 500 λίμνες κάτω από τους πάγους η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι η λίμνη Βοστόκ που έχει μήκος 250 χλμ. Όμως στις αρκτικές περιοχές δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα πολλές υπόγειες λίμνες.
Στην Γροιλανδία μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί μόλις τέσσερις υπόγειες λίμνες και όπως είναι φυσικό ο ταυτόχρονος εντοπισμός μερικών δεκάδων δημιουργεί νέα δεδομένα. Κάποιες από τις λίμνες που εντοπίστηκαν βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο του ενός χλμ. στο εσωτερικό των πάγων και η μεγαλύτερη εξ αυτών έχει μήκος έξι χλμ. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η γεωθερμική θερμότητα και η πίεση που προέρχονται από το εσωτερικό της Γης διατηρούν το νερό σε υγρή μορφή μέσα στους παγετώνες. Επίσης τα τελευταία χρόνια οι λίμνες αυτές τροφοδοτούνται με νερό από το λιώσιμο των πάγων στην επιφάνεια το οποίο οδηγείται στις λίμνες μέσα από διαφόρων ειδών ρωγμές και βαθουλώματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι περισσότερες από αυτές τις λίμνες βρίσκονται σε ένα διαρκή κύκλο στην διάρκεια του οποίου γεμίζουν νερό και στην συνέχεια «ξεραίνονται». Αυτή η διαδικασία υποχρεώνει τους παγετώνες κάποιες φορές να ανυψώνονται και στην συνέχεια να επιστρέφουν στην φυσική τους θέση.
Τι κρύβουν
Η ανακάλυψη τέτοιων υπόγειων λιμνών στις πολικές περιοχές του πλανήτη είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Η παρουσία τους προσφέρει στοιχεία για την υδρολογικό κύκλο μέσα στους παγετώνες. Το πώς κινείται δηλαδή το νερό μέσα σε αυτούς. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι στο περιβάλλον των κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν στον πλανήτη και της αύξησης της θερμοκρασίας το νερό λειτουργεί ως ένα είδος λιπαντικού που σπρώχνει τους παγετώνες προς την θάλασσα. Κάθε νέο δεδομένο για την παρουσία και την κίνηση του νερού στους πάγους βοηθά τους επιστήμονες να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για την απώλεια των πάγων και τα επίπεδα της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Σε ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο αν οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώσουν στο σύνολο τους η στάθμη των ωκεανών στην Γη υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά επτά μέτρα!
Μια επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράμετρος της ανακάλυψης λιμνών που είναι επί εκατοντάδες ή και χιλιάδες έτη απομονωμένες μέσα στους πάγους είναι ότι εκεί έχουν πιθανότατα αναπτυχθεί μοναδικά οικοσυστήματα με οργανισμούς που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να εξελιχθούν μέσα σε ένα περιβάλλον που επικρατεί απόλυτο ψύχος και απουσιάζει το ηλιακό φως.
Η χημική σύνθεση του νερού αυτών των λιμνών καθώς και η μελέτη των ιζημάτων μπορεί να αποκαλύψει περιβαλλοντικά στοιχεία για παλαιότερες χρονικές περιόδους της Γης.
Η ανακάλυψη των υπόγειων λιμνών στην Γροιλανδία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications και οι επιστήμονες μελετούν τώρα τα στοιχεία των λιμνών ώστε να δουν αν υπάρχει κάποια που αξίζει τον κόπο να οργανωθεί κάποια ερευνητική αποστολή και να γίνει προσπάθεια να συλλεχθούν δείγματα από αυτές.