643
Καναδοί δροσίζονται σε λίμνη της Βρετανικής Κολομβίας | REUTERS/Jennifer Gauthier

Δεκάδες νεκροί σε Καναδά και ΗΠΑ από την πρωτοφανή ζέστη

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2021, 11:57
Καναδοί δροσίζονται σε λίμνη της Βρετανικής Κολομβίας
|REUTERS/Jennifer Gauthier

Δεκάδες νεκροί σε Καναδά και ΗΠΑ από την πρωτοφανή ζέστη

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2021, 11:57

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές πλήττουν τις δυτικές πολιτείες του Καναδά και των ΗΠΑ, κατά μήκος των ακτών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το ρεκόρ των 50 βαθμών Κελσίου άγγιξε ο υδράργυρος στη Βρετανική Κολομβία, όπου σημειώθηκαν δεκάδες ξαφνικοί θάνατοι, λόγω της ζέστης.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία και η αστυνομία της πόλης ενημέρωσαν ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 134 ξαφνικοί θάνατοι από την Παρασκευή στο Βανκούβερ.

«Το Βανκούβερ (η μεγαλύτερη πόλη της Βρετανικής Κολομβίας) δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν», τόνισε ο Στιβ Αντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Κάτοικοι του Βανκούβερ στην παραλία με φόντο τους ουρανοξύστες

Η ιατροδικαστική υπηρεσία έλαβε 233 ειδοποιήσεις για θανάτους μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας, έναντι 130 κατά μέσον όρο μια ανάλογη περίοδο όταν ο καιρός είναι φυσιολογικός.

Στην πλειονότητά τους, τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι.

«Αυτός ο καιρός μπορεί να είναι θανατηφόρος για τα ευάλωτα μέλη της κοινότητάς μας, ειδικά για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα», ανέφεραν οι αρχές και κάλεσαν τους πολίτες «να ελέγχουν αν οι δικοί τους και οι γείτονές τους είναι καλά».

Η Βίνους, ένα γερμανικό πίντσερ, δροσίζεται σε συντριβάνι του Βανκούβερ

Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Τζον Χόργκαν: «Ζούμε την πιο θερμή εβδομάδα που έχουμε γνωρίσει ποτέ. Κι αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για τις οικογένειες και τις κοινότητές μας, αλλά για ακόμη μια φορά, ο τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτή την εξαιρετική περίοδο είναι να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, να ελέγχουμε (την κατάσταση της υγείας) των ανθρώπων που γνωρίζουμε ότι διατρέχουν κίνδυνο».

Ο υδράργυρος πέρασε πολύ γρήγορα το όριο των 40° Κελσίου την Τρίτη στο Βανκούβερ, που βρίσκεται στις ακτές του Ειρηνικού, φθάνοντας πολύ ψηλότερα από το επίπεδο που θα θεωρείτο φυσιολογικό για την εποχή (21° Κελσίου), ενώ στην ενδοχώρα η κατάσταση ήταν αφόρητη.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στο χωριό Λίτον, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας: το θερμόμετρο έδειξε 49,5° Κελσίου, διευκρίνισε η καναδική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο υδράργυρος έδειχνε παράλληλα 42 βαθμούς στον χιονοδρομικό σταθμό Γουίσλερ, βόρεια του Βανκούβερ.

Μία πλαστική πισίνα στην αυλή του σπιτιού είναι ένας από τους τρόπους να αντιμετωπιστεί η ζέστη

«Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, καθώς δεν καταγράφεται παρά ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα. Το κύμα αυτό ζέστης-ρεκόρ αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με τη ζέστη», προειδοποίησε το καναδικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα εκδόθηκαν επίσης για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα, ανατολικότερα, καθώς και για τμήματα του βόρειου Καναδά, όπως η περιοχή του Γιούκον.

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.

Ο καύσωνας πλήττει επίσης αμερικανικές πόλεις νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ στο Ορεγκον και το Σιάτλ στην πολιτεία Ουάσινγκτον, που είναι επίσης γνωστές για το κρύο, υγρό κλίμα τους. Οι θερμοκρασίες έσπασαν εκεί ρεκόρ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1940.

Το θερμόμετρο έδειξε 46,1° Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Πυρκαγιά σε δασική περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας στον δυτικό Καναδά – BC WILDFIRE SERVICE via REUTERS

Το κύμα καύσωνα, στο οποίο αποδόθηκαν δασικές πυρκαγιές εκατέρωθεν των αμερικανοκαναδικών συνόρων, εξηγείται από το φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που φυλακίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.

Αυτό το φαινόμενο «είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως», προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Αρχίζει «νωρίτερα» και τελειώνει «αργότερα» και προοδευτικά έχει «αυξανόμενο κόστος στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα υγείας» κάθε χώρας, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...