Παλαιστίνιοι απομακρύνουν ένα ασθενοφόρο μετά τον καταγγελλόμενο βομβαρδισμό στην είσοδο του νοσοκομείου Σίφα | REUTERS/Anas al-Shareef
Επικαιρότητα

Γάζα: «Δεκάδες νεκροί» μετά από βομβαρδισμό ασθενοφόρου – «Πλήξαμε πυρήνα της Χαμάς», λέει το Ισραήλ

Η είσοδος του νοσοκομείου της Σίφα βομβαρδίστηκε την ώρα που αναχωρούσαν από αυτό πολλά ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες, ανέφερε η τρομοκρατική οργάνωση που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό. Το Τελ Αβίβ απάντησε πως έπληξε ασθενοφόρο που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες. Την ανησυχία τους εξέφρασαν ΠΟΥ και ΟΗΕ
Protagon Team

Μια πομπή ασθενοφόρων βομβαρδίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής από το Ισραήλ τη στιγμή που αυτή αναχωρούσε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και ακόμη 26 να τραυματιστούν, ανακοίνωσε η Χαμάς.

«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, για τη μετακίνηση τραυματιών με ασθενοφόρα από το νοσοκομείο. Στην πύλη του νοσοκομείου, στη συνέχεια στην πλατεία Ανσάρ, ο κατοχικός στρατός (σ.σ.: ο στρατός του Ισραήλ) έβαλε στο στόχαστρο το κομβόι σε περισσότερες από μία τοποθεσίες εκτός του νοσοκομείου Αλ Σίφα», ανέφερε η πρώτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από την τρομοκρατική οργάνωση, Ασράφ αλ Κούντρα.

Τα ασθενοφόρα «μετέφεραν πολλούς τραυματίες για να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο», υποστήριξε ο ίδιος σε νεότερο ανακοινωθέν, δίνοντας στη δημοσιότητα και τον παραπάνω απολογισμό.

Το κανάλι Al-Aqsa TV, που πρόσκειται στη Χαμάς, και άλλα αραβικά δίκτυα είχαν ήδη μιλήσει για «δεκάδες» νεκρούς και τραυματίες.

Διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Reuters και το AFP, επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό, μέσω των ανταποκριτών τους στην περιοχή –δημοσιογράφος του AFP που βρέθηκε στο σημείο είπε πως είδε «πολλά πτώματα δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο»– είτε επαληθεύοντας βίντεο και εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα, κοινοποίησε φωτογραφίες οχημάτων της, ασθενοφόρων, τα οποία φέρουν ζημιές.

Το προσωπικό της «σώθηκε από ένα θαύμα», ανέφερε η σχετική ανάρτηση της ΜΚΟ στο X (πρώην Twitter), καταδικάζοντας την ενέργεια του ισραηλινού στρατού (IDF).

Νωρίτερα, ο Αλ Κούντρα είχε δηλώσει ότι οι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι που είναι σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται να μεταφερθούν για νοσηλεία στην Αίγυπτο θα μετακινηθούν από την πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα του θύλακα προς τον Νότο.

Δεκάδες παλαιστίνιοι τραυματίες έχουν ήδη μεταφερθεί από τη Γάζα στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά, στη διάρκεια της αιματηρής σύγκρουσης, την Τετάρτη.

Την Παρασκευή μεταφέρθηκαν ακόμη 17 τραυματίες στη χώρα αν και «θα έπρεπε να μεταφερθούν 28 και αυτό λόγω των γεγονότων», επεσήμανε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου –μια αναφορά στο ισραηλινό πλήγμα στην πύλη του νοσοκομείου.

IDF: Πλήξαμε ασθενοφόρο με τρομοκράτες της Χαμάς

Λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το κύριο διοικητικό κέντρο της Χαμάς στη Γάζα βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, επιβεβαίωσε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος του έπληξε ασθενοφόρο στην είσοδο του νοσηλευτηρίου, υποστηρίζοντας ότι το χρησιμοποιούσαν ένοπλοι της οργάνωσης.

«Ενας τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς εντοπίστηκε να χρησιμοποιεί ασθενοφόρο. Σε απάντηση, αεροσκάφος του ισραηλινού στρατού χτύπησε και εξουδετέρωσε τους τρομοκράτες της Χαμάς που επιχειρούσαν μέσα στο ασθενοφόρο», υποστήριξε ο IDF και επανέλαβε την έκκλησή του για απομάκρυνση των αμάχων από το βόρειο τμήμα του θύλακα: «Τονίζουμε ότι αυτή η περιοχή στη Γάζα είναι εμπόλεμη ζώνη. Οι άμαχοι καλούνται επανειλημμένως να εκκενώσουν προς τον Νότο για τη δική τους ασφάλεια».

Το Ισραήλ έχει υποστηρίξει πολλάκις, και κατά το παρελθόν, ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για να μεταφέρει τρομοκράτες και όπλα.

«Σοκαρισμένος» από το πλήγμα ο ΠΟΥ

«Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, από το πλήγμα σε ασθενοφόρα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα κτίρια και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», τόνισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

Η συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, Λιν Χέιστινγκς, εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία επειδή το πλήγμα αυτό στόχευε «ασθενείς που απομακρύνονταν για την ασφάλειά τους».