Το περιβόητο «σκούτερ του σκανδάλου», ένα γκρι τρίτροχο Piaggio του 2009, επάνω στο οποίο είχε φωτογραφηθεί ο Φρανσουά Ολάντ πηγαίνοντας να αγοράσει κρουασάν για την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ | Shutterstock / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Δέκα χρόνια μετά το ροζ σκάνδαλο, ο Ολάντ επιστρέφει στην πολιτική

Η Γαλλία έχει τη συνήθεια να ξεχνάει, συμπεραίνουν οι Times. Ετσι, οι αντιδημοφιλείς διαχειριστές της προεδρίας της απολαμβάνουν μεγάλη δημοφιλία αφού αποχωρήσουν από την πολιτική σκηνή. Συνέβη με τον Φρανσουά Μιτεράν, με τον Ζακ Σιράκ και με τον Νικολά Σαρκοζί - Ο Ολάντ αστειεύτηκε με τη νέα αντιμετώπισή του ως «εθνικού θησαυρού»
Protagon Team

Πριν από δέκα χρόνια, μια βόλτα με σκούτερ άλλαξε τη ζωή τού τότε προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και την πολιτική ιστορία της χώρας. Ο Ολάντ είχε φωτογραφηθεί να αγοράζει κρουασάν τα ξημερώματα για την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ. Το πρόβλημα ήταν ότι 150 μέτρα πιο πέρα, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κοιμόταν ήσυχη η τότε επίσημη σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ.

Για πολύ καιρό φαινόταν ότι η πολιτική μοίρα του Φρανσουά Ολάντ είχε σφραγιστεί μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών και όσα επακολούθησαν, όπως γράφουν οι Times. Μια δεκαετία αργότερα τα πράγματα έχουν αλλάξει για τον άνθρωπο που υπήρξε ο πιο αντιδημοφιλής ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας. Η δημοφιλία του έχει αυξηθεί τόσο πολύ ώστε το περιβόητο σκούτερ, στο οποίο φωτογραφήθηκε το μοιραίο βράδυ, βγαίνει σε δημοπρασία ως συλλεκτικό αντικείμενο, με προσφορές που ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ.

Το 2024, μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών, ο Ολάντ χώρισε με την Τριερβελέρ, η οποία κατά την αποχώρησή της από το Μέγαρο των Ηλυσίων έγραψε το βιβλίο «Merci pour ce Μoment» (Ευχαριστώ για αυτή τη στιγμή), όπου συσσώρευσε την οργή της και ανάγκασε τον Ολάντ να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το 2014 το γαλλικό περιοδικό Closer είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τη σχέση του Φρανσουά Ολάντ με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ

Τώρα, στα 69 του, ο σοσιαλιστής πολιτικός σχεδιάζει την επιστροφή του.

Σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση του Ifop-Match, ο Ολάντ είναι πλέον η δεύτερη πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα της Γαλλίας μετά τον Εντουάρ Φιλίπ, τον κεντροδεξιό πρώτο πρωθυπουργό υπό τον πρόεδρο Μακρόν. Το 2017 η δημοφιλία του Ολάντ έφτανε μόλις το 4%. Σήμερα είναι στο 49%.

Πηγές από το στενό περιβάλλον του Ολάντ λένε στους Times ότι ο μπον βιβάν πρώην πρόεδρος «δεν αποκλείεται καθόλου» να επιστρέψει στη διεκδίκηση της προεδρίας μετά το τέλος και της δεύτερης  θητείας του Μακρόν, το 2027.

Το περιβόητο «σκούτερ του σκανδάλου», ένα γκρι τρίτροχο Piaggio του 2009, πωλείται από τον Πατρίκ Σουανό, τον τελευταίο ιδιοκτήτη του. Το σκούτερ αναμένεται να πιάσει πολύ καλή τιμή, καθώς οι Γάλλοι ανέκαθεν γοητεύονταν από  τα οχήματα των ηγετών τους, από τον Βεζίρ, το άλογο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ως το Citroën DS του Σαρλ ντε Γκολ, δήλωσε στο περιοδικό Paris Match ο Εμερίκ Ρουιγιάκ,, υπεύθυνος του οίκου δημοπρασιών που διαθέτει το σκούτερ προς πώληση.

Ο Ολάντ, παντρεμένος σήμερα με την Γκαγιέ, έγραψε ένα σημείωμα στον Σουανό και στη σύζυγό του Μανολά, πιστοποιώντας ότι «πρόκειται για το σωστό σκούτερ». Τους έστειλε και μια φωτογραφία του με την αφιέρωση: «Στον Πάτρικ και τη Μανολά, που έχουν την τύχη να οδηγήσουν το σκούτερ μου για να τονώσουν την ευτυχία τους».

Αριστερά η έως το 2014 σύντροφος του Ολάντ, Βαλερί Τριερβελέρ, και δεξιά η ηθοποιός και τωρινή σύζυγός του, Ζιλί Γκαγιέ (Shutterstock)

Τα πλήθη που προσέρχονται στις διαλέξεις του Ολάντ αυξάνονται σταθερά, τα βιβλία του γίνονται μπεστ σέλερ και ο ίδιος είναι πολύ τακτικά καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές. Αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε έναν εικονογραφημένο οδηγό νέων για την ΕΕ. Οι νέοι τον αγαπούν, είπε. «Για όσους είναι μεταξύ 18 και 25 ετών, ήμουν ο πρόεδρος των παιδικών τους χρόνων. Ημουν πρόεδρος και Αγιος Βασίλης ταυτόχρονα. Τους άφησα καλές αναμνήσεις».

Η επιστροφή του Ολάντ στην ενεργό πολιτική θα ήταν και η εκδίκησή του απέναντι στον Μακρόν, τον νεαρό προστατευόμενό του, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομίας επί Ολάντ, μέχρι την αποχώρησή του το 2016, για να ξεκινήσει την προσωπική εκστρατεία του για την προεδρία. Ο Ολάντ έχει καταστήσει σαφές, σύμφωνα με τους Times, ότι δεν έχει συγχωρήσει την «προδοσία» του Μακρόν, που ανέτρεψε το πολιτικό τοπίο, σχεδόν κατεδαφίζοντας τους Σοσιαλιστές ως εθνικό κόμμα.

Ο Μακρόν, ο οποίος παλεύει με τη βαθιά αντιδημοφιλία του, «στερείται κάθε πολιτικής πεποίθησης και έχει διαλύσει το πολιτικό σύστημα» είπε ο Ολάντ πέρυσι. Οι Σοσιαλιστές, από την πλευρά τους, δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον Ολάντ, ο οποίος υπήρξε ηγέτης τους από το 1999 έως το 2008. Ο σημερινός ηγέτης τους, Ολιβιέ Φορ, κατηγορεί τον Ολάντ για την καταστροφή του 2017. Θυμήθηκε αυτή την εβδομάδα τη «διάθεση απογοήτευσης» που κάλυψε το κόμμα τον Ιανουάριο του 2014, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με το σκούτερ, μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών από το περιοδικό Closer.

Ο Ολάντ υπολογίζει, ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο για επιστροφή στην εξουσία ενός πιο μετριοπαθούς κόμματος, καθώς το κεντρώο κόμμα της Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να μεταμορφώνεται σε ένα κεντροδεξιό μπλοκ. Ελπίζει ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ιουνίου θα ανοίξουν τον δρόμο, είπε πριν από λίγες ημέρες.

Οι υποστηρικτές του θυμούνται τις επιτυχίες της θητείας του Ολάντ, από τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων έως τον σταθερό χειρισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015-16, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έστρωσαν τον δρόμο για την εκσυγχρονιστική προεδρία του Μακρόν.

Ο Γκασπάρ Γκαντζέρ, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του Ολάντ, είπε ότι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα μπορούσαν να ανοίξουν μια πόρτα. «Η μεταρρυθμιστική Αριστερά θα είχε έναν ουσιαστικό χώρο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Με ποιον υποψήφιο όμως; Εκτός από τον Ολάντ, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που να είναι αρκετά καλός για να τα καταφέρει» είπε στην εφημερίδα Le Figaro.

Ο Ολάντ δεν αρνείται ότι θέλει να επιστρέψει, αλλά είναι επιφυλακτικός: γνωρίζει ότι δύο προκάτοχοί του, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, πρόεδρος από το 1974 έως το 1978, και ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος από το 2007 έως το 2012, παρασύρθηκαν από τη μεταπροεδρική δημοτικότητά τους και έκαναν μάταιες προσπάθειες για επανεκλογή.

Η Γαλλία έχει τη συνήθεια να ξεχνάει, καταλήγουν οι Times. Ετσι, οι αντιδημοφιλείς διαχειριστές της προεδρίας της απολαμβάνουν μεγάλη δημοφιλία αφού εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους και αποχωρήσουν από την πολιτική σκηνή. Αυτό συνέβη με τον Φρανσουά Μιτεράν, τον Ζακ Σιράκ και τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο Ολάντ αστειεύτηκε αυτή την εβδομάδα ότι το νέο καθεστώς του ως «εθνικού θησαυρού» είναι «δικαιοσύνη» για αυτόν. «Αν συγκρίνω τον μέσο όρο δημοτικότητάς μου χθες και τη σημερινή δημοτικότητά μου, είμαι σε καλό επίπεδο» είπε.