Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με το 2015, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά και εδώ και τρία χρόνια ο τόπος έχει νέα κυβέρνηση που τον οδηγεί σε νέα εποχή. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων. Απελευθερωμένη από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Επιλέγοντας να μιλήσει στα ελληνικά, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μία αναφορά στο δημοψήφισμα του 2015:
«Σαν σήμερα διεξαγόταν πριν από επτά χρόνια ένα δημοψήφισμα στη χώρα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο όταν ήταν μπροστά το φάσμα της χρεοκοπίας η κυβέρνηση τότε έκανε πίσω και προχώρησε σε ένα αχρείαστοι μνημόνιο τότε που μας οδήγησε σε νέα περιπέτεια».
«Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία».
«Ευτυχώς όμως η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με το 2015. Επτά χρόνια μετά σας λέω ότι εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά», θέλησε να ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.
Κατά την ομιλία του εξέφρασε το δικό του ευχαριστώ για τη στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα, σε μια εποχή που άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή της υπόσταση, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.
Και αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη ανταποδίδει η Ελλάδα, τόνισε, δηλώνοντας παράλληλα υπερήφανος ως Ευρωπαίος γιατί τα χρόνια που πέρασαν, με αιχμή την ελληνική δοκιμασία, οι θεσμοί βρήκαν νέες λύσεις σε νέα προβλήματα.
Η γκρίζα παρένθεση που προηγήθηκε ήταν τραυματική και διδακτική. Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Δεν βρίσκεται στα ψεύτικα συνθήματα, αλλά στην αλήθεια της πράξης. Ενίσχυσε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και απαλλάχθηκε από την κηλίδα της Χρυσής Αυγής, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, και πλέον είναι ισότιμος και ενεργός εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Πρωτοστατήσαμε -υπενθύμισε- στις κοινές προσπάθειες για την Covid, αλλά και στη σύσταση του Tαμείου Ανάκαμψης, ενώ η Ελλάδα αποδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης όταν το 2020 τα ανατολικά της σύνορα δέχθηκαν απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία.
Στην αναφορά του στην Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας ορθώνονται ξεκάθαρες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβολαίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της Αγκυρας, απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές Δίκαιο.
Την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας.
Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε ομιλία στην Ευρωβουλή κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα. Παρούσα στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Αμέσως μετά την ομιλία Μητσοτάκη τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι από όλες της πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, εκ μέρους των ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους της Αριστεράς.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα (φωτογραφία κάτω).
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και επανέλαβε την πρόταση του για την αποσύνδεση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου από την τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνει στον καταναλωτή.
Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπη.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας το ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της κοινωνικής συνοχής.