Ενα εικοσιτετράωρο αφότου έγινε γνωστή η επιστολή της πλειοψηφίας, 15 συνολικά κρατών μελών της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ισπανίας), προς την Κομισιόν που στηρίζουν το ελληνικό αίτημα για πλαφόν στο φυσικό αέριο, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο την Πέμπτη το βράδυ στην Αθήνα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας για το Athens Democracy Forum.
Στο δείπνο, που θα γίνει κατά τις πληροφορίες στην κατοικία του Πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό, θα συζητηθούν ασφαλώς η τουρκική επιθετικότητα καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Στο πεδίο των τουρκικών προκλήσεων, η ΕΕ έχει λάβει ξεκάθαρη θέση από την περασμένη εβδομάδα μέσω ο ύπατου εκπρόσωπου της για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος σε απαντητική επιστολή του στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: «Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος».
Διαφωνίες για το πλαφόν
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, «το κλίμα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα», όπως δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στους Financial Times επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό θα κυριαρχήσει στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας, στις 30 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα ωστόσο με το Politico η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν απορρίπτει την πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο που απευθύνθηκε στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και την υπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.
Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν και τον χειμώνα να πλησιάζει, και καθώς οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν ελαχιστοποιηθεί, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την Παρασκευή στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας το πανευρωπαϊκό πακέτο στήριξης που θα περιλαμβάνει τη φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών ώστε να μοιραστεί ζεστό χρήμα στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Οπως αναφέρουν οι FΤ, «παρότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν πια να μιλήσουν για ορισμένες επιτυχίες στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο τους τελευταίους μήνες, όπως η εξασφάλιση αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ποσοστό 85%, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι οι παρεμβάσεις της ΕΕ δεν αρκούν».
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν, που στηρίζει το αίτημα για το πλαφόν, ωθεί τις επιχειρήσεις να μην υπογράφουν ενεργειακά συμβόλαια με τις «τρελές» τιμές που επικρατούν αυτή τη στιγμή, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι κυβερνήσεις θα καταφέρουν να τιθασεύσουν τα ακραία φαινόμενα της αγοράς, επαναφέροντάς το κόστος της ενέργειας σε ένα λογικό πλαίσιο.