Επικαιρότητα

Δεύτερος νεκρός στην Ξάνθη – 46χρονος στρατιωτικός το 23ο θύμα του κορονοϊού στη χώρα

Σε Ξάνθη, Καστοριά και Κοζάνη, οι εστίες που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς. Στην Αττική σχεδόν το 50% των κρουσμάτων. Προβληματισμός για τα κρούσματα σε 40άρηδες. Το «κρούσμα μηδέν» που πυροδότησε την έξαρση στην Ξάνθη
Protagon Team

Ενας 46χρονος στρατιωτικός από την Ξάνθη είναι ο 23ος νεκρός του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης.

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό με καταγωγή από την Ξάνθη, περιοχή που εξελίσσεται σε νέα εστία μετάδοσης του κορονοϊού, μετά την Καστοριά και την Κοζάνη.

Ο ανθυπασπιστής, για τον οποίο οι πληροφορίες αν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα είναι συγκεχυμένες, νοσηλευόταν εδώ και μέρες διασωληνωμένος στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Ο θάνατος του 46χρονου στρατιωτικού έρχεται να προστεθεί σε αυτόν του 42χρονου γερμανού καθηγητή στην Κρήτη και τα κρούσματα 40άρηδων για τα οποία είχε μιλήσει πρόσφατα η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα (εδώ), περιπτώσεις που δείχνουν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι ο κορονοϊός δεν απειλεί μόνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και νεότερα άτομα – ακόμα και αθλητές.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι όλος ο πληθυσμός κινδυνεύει, τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, Αλκης Βατόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο Mega και αναφερόμενος στον αποκλεισμό ολόκληρης της κοινότητας Εχίνου στο δήμο Μύκης, στην Ξάνθη, ο καθηγητής περιέγραψε την κατάσταση σαν μία φωτιά. «Είναι σαν να άναψε μια εστία και πρέπει να τη σβήσουμε πριν εξαπλωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «κρούσμα μηδέν» στην Ξάνθη

Φερόμενο «κρούσμα μηδέν» στην Ξάνθη είναι κατά πληροφορίες του Protagon  76χρονος Ελληνας, κάτοικος Γερμανίας, ο οποίος επέστρεψε προ ημερών στο χωριό του.

Ο εν λόγω 76χρονος μετέβη ασθενής στο τοπικό Κεντρο Υγείας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, με αποτέλεσμα να μεταδώσει τον ιό σε μεγάλο αριθμό συντοπιτών του.

Εκτίμηση του κ. Βατόπουλου ήταν ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε τα πολλά κρούσματα, σε κάθε περίπτωση όμως, υπογράμμισε, αυτό θα εξαρτηθεί και από τη συμπεριφορά του κόσμου.

«Δεν αποκλείεται να νοσήσουν σοβαρά ή και να πεθάνουν νεαρά άτομα από τον κορονοϊό», σημείωσε με τη σειρά της και η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και Παιδιατρικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Μαρία Τσολιά, αν και όπως είπε, είναι πιο σπάνιο.

Την αγωνία του για την εξάπλωση του ιού στην Καστοριά εξέφρασε εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του στο ίδιο κανάλι, ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος.

«Προσπαθούμε εδώ και δύο εβδομάδες να πείσουμε την Πολιτεία να πάρει μέτρα. Στην Καστοριά  έχουμε πολλά κρούσματα αναλογικά με τον πλήθυσμό μας», θέλησε να υπογραμμίσει.

Μέχρι στιγμής, στην Καστοριά υπάρχουν 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ τέσσερις κάτοικοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Εκδηλη είναι η ανησυχία –ή ορθότερα ο φόβος– των πολιτών για την κατάσταση στο τοπικό νοσοκομείο, παρά τις απολυμάνσεις που έχουν γίνει στο κτίριο.

Ηδη μεταξύ των νοσούντων βρίσκονται  13 υγειονομικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου, ενώ άλλοι 14 κάτοικοι της Καστοριάς νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Είναι ήρωες αυτοί που εργάζονται τώρα στο νοσοκομείο Καστοριάς. Χρειαζόμαστε άμεσα υλικά και είδη πρώτης ανάγκης, αναπνευστήρες, για να μη γίνουμε Ισπανία και Ιταλία» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σαββόπουλος.