Τα δύο πρόσωπα του λαϊκισμού στην Ευρώπη στη σύνθεση του Timbro: ο αριστερός λαϊκιασμός του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και ο δεξιός του Βίκτορ Ορμπαβ | Timbro
Επικαιρότητα

Δεύτερη στην Ευρώπη η Ελλάδα στον λαϊκισμό – πίσω μόνο από τον Ορμπαν…

Σταθερά ανοδική είναι η πορεία των λαϊκιστικών κομμάτων στη Γηραιά Ηπειρο, διαπιστώνει έρευνα σουηδικού ινστιτούτου, μια τάση που θα διατηρηθεί και μετά τις ευρωεκλογές ή τις εθνικές αναμετρήσεις
Protagon Team

Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη ως προς την υποστήριξη απολυταρχικών λαϊκιστικών κομμάτων, την ώρα που και γενικότερα στην ήπειρο κόμματα αυτού του τύπου κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Timbro που παρουσιάζει για τρίτη χρονιά φέτος στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).

Την πρώτη θέση στον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού καταλαμβάνει και φέτος η Ουγγαρία ενώ στην τρίτη θέση είναι η Ιταλία των Σαλβίνι και Ντι Μάιο.

Πέρα από αυτή την όχι και τόσο τιμητική θέση, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών της ΕΕ όπου η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές. Η έρευνα περιλαμβάνει στα λαϊκιστικά κόμματα στην Ελλάδα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή.

Στην τελευταία αναμέτρηση εκλογική στη χώρα μας, αυτή του Σεπτεμβρίου του 2015, όπως σημειώνει το Timbro, τα λαϊκιστικά κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων.

Ανησυχητικά σημεία υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ευρώπή. Η έρευνα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο απολυταρχικός λαϊκισμός έχει καθιερωθεί ως η τρίτη ιδεολογική δύναμη στην Ευρώπη. Θα διατηρήσει μάλιστα τη θέση του και μετά τις φετινές ευρωεκλογές.

Συνολικά ένας στους τέσσερις 4 Ευρωπαίους (για την ακρίβεια 22,2%) ψήφισε απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές της χώρας του. Η υποστήριξη είναι αυξημένη κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρσι.

Επιπλέον, μία στις τρεις κυβερνήσεις στην Ευρώπη στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα.

Αντίθετα από τον δεξιό λαϊκισμό που είναι σε άνοδο, ο αριστερός λαϊκισμός είναι στάσιμος εκτός από τις μεσογειακές χώρες (άρα και την Ελλάδα).

Ο Δείκτης Απολυταρχικού Λαϊκισμού του Timbro εξετάζει δεδομένα από το 1980, γεγονός που τον καθιστά τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη. Από την πρώτη έκδοσή του το 2016, ο Δείκτης έχει αναγνωριστεί ως σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, ενώ αναφέρεται τακτικά σε διεθνή μέσα όπως ο Economist, η Die Welt και η La Repubblica.