963
Ο καπνός από τη φωτιά είναι έντονος και αποπνικτικός | InTimeNews / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεύτερη φωτιά στον Υμηττό – Ζημιές σε σπίτια στην Βούλα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 18:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/2022 20:20
Ο καπνός από τη φωτιά είναι έντονος και αποπνικτικός
|InTimeNews / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεύτερη φωτιά στον Υμηττό – Ζημιές σε σπίτια στην Βούλα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 18:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/2022 20:20

Σε αυξημένη επιφυλακή κηρύχθηκε η δύναμη της πυροσβεστικής της Αττικής στο σύνολο της, λόγω της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανω Γλυφάδα και έφτασε στην Ανω Βούλα. Παράλληλα, από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος κινητοποιήθηκαν δυνάμεις από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, καθώς από τις έξι το απόγευμα, περίπου, στο βουνό του Υμηττού ξέσπασε και δεύτερη φωτιά.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη στην Ανω Βούλα, όπου μπήκε και σε κατοικίες, εκδηλώθηκε δεύτερη εστία στο βουνό, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη, σε σημείο με δάσος, η οποία πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η πυρκαγιά στην κατοικημένη περιοχή –οι κάτοικοι της οποίας έλαβαν μήνυμα από το 112 για να την εγκαταλείψουν–προξένησε ζημιές σε αρκετά σπίτια, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, αλλά καθώς οι άνεμοι φάνηκε να εξασθενούν παρουσίασε καλύτερη εικόνα.

Η μάχη για την αντιμετώπιση των συνεχών αναζωπυρώσεων, κυρίως από τις επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές, συνεχίζεται. Το μέτωπο που απασχολεί τους πυροσβέστες, πάντως, είναι εκείνο της δεύτερης πυρκαγιάς στο βουνό, όπου εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το μέτωπο αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως από τις εναέριες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν.

Στο σημείο έχει σπεύσει ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος σε μήνυμά του στο Facebook ανέφερε στις επτά το απόγευμα: «Με κίνδυνο της ομάδας μας σπεύσαμε στο Κοιμητήριο της Βούλας μετά από 6 ώρες μάχης που δόθηκε και σώθηκαν πολλά σπίτια. Η κατάσταση όμως είναι ανεξέλεγκτη εδώ και οι φλόγες μας απείλησαν». Ο ίδιος σημείωσε πως θα αναζητηθούν «ευθύνες για το κακό που έγινε στον Υμηττό και στην Βούλα» αναφερόμενους σε «αυτούς που δεν αποψίλωσαν τα χόρτα στην Γλυφάδα στον σταθμό της ΑΔΜΗΕ».

 

Ο δήμαρχος Γλυφάδας επίσης εκτίμησε ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Για τη διερεύνηση των αιτίων έχει σταλεί στο σημείο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, όπου άρχισε ήδη την συλλογή στοιχείων.

Stringer / SOOC
Ριπές ανέμου έως και 8 Μποφόρ

Η φωτιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, έως 8 Μποφόρ, με αποτέλεσμα να φτάσει στον αστικό ιστό, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα του Σαββάτου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάτοικοι της Ανω Βούλας έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στις 16.20, ενώ η κινητοποίηση των δυνάμεων της πυροσβεστικής υπήρξε άμεση, σημείωσε. Κατά την ίδια ενημέρωση, λίγο μετά τις επτά, στο μέτωπο αυτό επιχειρούν 102 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Τους συνδράμουν δυνάμεις του στρατού της ΕΛ.ΑΣ., με 250 αστυνομικούς, μεταξύ άλλων, ««μεγάλος αριθμός εθελοντών» και υδροφόρες των δήμων και της περιφέρειας, ενώ σε «μερική επιφυλακή» τέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα.

Αναφορικά με τα εναέρια μέσα, ο κ. Αρτοποιός είπε πως «μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας» επιχειρούν έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων έχει συντονιστικό ρόλο.

Ο εκπρόσωπος ενημέρωσε, επίσης, για το ξέσπασμα ακόμη μίας φωτιάς στην Αττική, στις 18.07, στην περιοχή του Κουβαρά.

Οι δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 61, πρόσθεσε, και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Stringer / SOOC
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στο Πανόραμα Βούλας λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς:

  • Στην οδό Υμηττού στην συμβολή με τις οδούς Λεωνίδου και Θεσπιών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στην οδό Προόδου από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στην οδό Δερβενακίων από το ύψος της συμβολής της με την οδό Δημ. Γούναρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στην οδό Ζακύνθου από το ύψος της συμβολής της με την Δημητσάνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στην οδό Κυδωνίων από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό
  • Επί της συμβολής των οδών Παρνασσού και Κατσαντώνη ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

Στην πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα και την Ανω Βούλα έχουν μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Σ. Γιάννης Αρτοποιός η πυρκαγιά στην Ανω Βούλα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο όταν ξεκίνησε ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς έπνεαν βόρειοι άνεμοι με ριπές 8 μποφόρ, που την έσπρωξαν μέσα στον αστικό ιστό.

Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20΄.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ενισχύονταν συνεχώς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Από αέρος επιχειρούν 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι για εναέριο συντονισμό, θα οποία θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας. Επίσης ο στρατός διέθεσε ένα ελικόπτερο και η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, νε ενημερώνουν αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...