| INTIMenews / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

«Δεύτερη φορά στη συμφορά»: Ο Σκέρτσος για την «βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού» του Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε τις νέες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος άφησε ανοιχτή τη πιθανότητα σχηματισμού μίας βραχύβιας κυβέρνησης με μοναδικό στόχο να «πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών»
Protagon Team

Μια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα —μία ακόμα δήλωση δηλαδή— για το πώς μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, οι οποίες ως γνωστόν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και αποκλείουν την αυτοδυναμία, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ακη Σκέρτσου, ο οποίος, το απόγευμα της Τρίτης, κατηγόρησε ανοιχτά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «εκτρωματικό σχέδιο» διακυβέρνησης της χώρας.

Είχε προηγηθεί η διακαναλική συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα, ο οποίος αφού έβγαλε τον Γιάνη Βαρουφάκη εκτός κάδρου της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης», εξήγησε σε ποια περίπτωση θα συζητούσε το σχηματισμό μιας πλειοψηφίας «ειδικού σκοπού».

Κατά τη συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν θα εξέταζε το σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης με στόχο την κάθαρση του πολιτικού συστήματος μετά την υπόθεση των υποκλοπών: «Εμένα αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η νίκη. Γιατί η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα και θα δούμε, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», απάντησε.

Αυτή του η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σκέρτσου: «Μετά δηλαδή, από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού… Ο κ. Τσίπρας είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε:

«Ο κ. Τσίπρας πιστοποιεί αμετάκλητα ότι τον ενδιαφέρει διψασμένα, αποκλειστικά και μόνο η εξουσία και όχι η ευημερία του ελληνικού λαού.

Σε ερώτηση που δέχθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, πρόσθεσε ακόμη μία στις πολλαπλές εναλλακτικές διακυβέρνησης που έχει κατά καιρούς αναφέρει και οδηγούν σε παραλυσία και αστάθεια. Μετά, δηλαδή, από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Μας λέει, δηλαδή, ότι σε μια εποχή μεγάλων διεθνών κρίσεων, εθνικών προκλήσεων και αδήριτης ανάγκης για σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις.

Το 2023 δεν είναι 2015. Οι πολίτες δεν θα τον ακολουθήσουν διότι δεν θέλουν να ζήσουν μια «δεύτερη φορά στη συμφορά». Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση στους άφρονες τυχοδιωκτισμούς».

Τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας; Οτι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίσει να ζητεί άλλο πρόσωπο στη θέση του Πρωθυπουργού το μόνο σχήμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει θα ήταν μια βραχύβια πλειοψηφία 2-3 μηνών απολύτως στοχευμένη στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Πηγές της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για ένα υποθετικό σενάριο και επέμειναν ότι η επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτελεί προσβολή για τους πολίτες που θα έχουν επιλέξει στις κάλπες πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «χτύπησε», άλλωστε και ένα καμπανάκι στον κ. Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι αν επιμένει στους σημερινούς του όρους οι νέες κάλπες θα έχουν χαρακτήρα «δημοψηφίσματος».

Κατά τα άλλα, για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο πρώην υπ. Οικονομικών «αυτοεξαιρέθηκε αυτοβούλως από το προσκλητήριο». «Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον εφεύρει. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ήταν το alter ego του», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «ανοησίες τα περί “Δήμητρας”» και κατηγόρησε τον κ. Βαρουφάκη για την «εμμονή» του «να επαναφέρει αυτό το πράγμα προεκλογικά, καθώς έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη». Και συμπλήρωσε: «δεν ξέρω αν ήταν συνεννοημένοι ή αν ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη».