Με την αύξηση του αριθμού μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού (εδώ) στον γενικό πληθυσμό, είναι αναμενόμενο να αυξηθούν και οι επαναμολύνσεις. Κι αυτό διότι πλέον είναι ξεκάθαρο από κλινικές παρατηρήσεις, αλλά έχει φανεί και σε εργαστηριακά πειράματα που έχουν γίνει (εδώ), ότι αν κάποιος έχει νοσήσει ή έχει εμβολιαστεί για το πανδημικό στέλεχος, έχει αυξημένες πιθανότητες να κολλήσει ένα μεταλλαγμένο στέλεχος και ειδικά αυτό της Νοτίου Αφρικής.
Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του διάκου από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης, για την οποία χτύπησε συναγερμός το μεσημέρι της Κυριακής στο υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (εδώ).
Ο ιερέας είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό πριν από δύο μήνες, κάτι που σημαίνει ότι δυνητικά είχε αρκετά καλή ανοσία, με φυσικά, ισχυρά αντισώματα.
Η επαναμόλυνσή του ήταν και η αφορμή για να στείλουν οι ειδικοί δείγμα για ανάλυση, καθώς υποψιάστηκαν ότι πρόκειται για μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.
Για να καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν καλύτερα την περίπτωση και να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες, οι υγειονομικές αρχές επιχειρούν τώρα να εντοπίσουν το δείγμα από τον πρώτο έλεγχο με PCR που είχε γίνει στον ιερέα, πριν από δύο μήνες, ώστε να το αποστείλουν στο ΙΙΒΕΑΑ για να γίνει ταυτοποίηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρη Θάνο, το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής προς το παρόν είναι σπάνιο στην Ελλάδα και πρόκειται για το πρώτο που εντοπίζεται έπειτα από ταυτοποίηση 2.000 δειγμάτων που έκανε το ΙΙΒΕΑΑ από την αρχή της επιτήρησης.
«Προσπαθούμε να βρούμε το δείγμα, δηλαδή το υλικό, από τον πρώτο έλεγχο που είχε γίνει πριν από δύο μήνες με PCR και είχε βγει θετικός, ώστε να κάνουμε αλληλούχιση για να δούμε ποιο στέλεχος ήταν. Η αλήθεια είναι ότι έχουν παρατηρηθεί επαναμολύνσεις με στέλεχος που δεν είναι της Νοτίου Αφρικής. Ωστόσο, μπορεί ο τύπος που τον μόλυνε την πρώτη φορά να είναι κάποιος ιδιαίτερος τύπος», εξηγεί ο κ. Θάνος.
Εκτεταμένη ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας γίνεται στις επαφές του διάκου, ώστε να εντοπιστούν είτε η πηγή της μόλυνσής του είτε άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή και ίσως έχει μολύνει.