Μια αποστροφή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στον ΑΝΤ1, προκάλεσε αισθηση. Αλλη μία αποστροφή δηλαδή, καθώς ως αρμόδιος υπουργός για τη διεξαγωγή των εκλογών, μοιάζει να… χρησμοδοτεί τελευταία, ορίζοντας το πλαίσιο της συζήτησης: την περασμένη Παρασκευή έκανε λόγο για κάλπες την Κυριακή των Βαΐων, την Τρίτη είπε για εκλογές με βάση τη νέα απογραφή, ενώ παράλληλα εξέφρασε και τον προβληματισμό του για την υποτονική ανταπόκριση των Ελλήνων του εξωτερικού στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα να γίνονται δεύτερες σκέψεις για τον αριθμό των εδρών που θα τους αναλογούν στη νέα Βουλή –ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 προέβλεπε αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 έως 15 και την παράλληλη υποχρέωση των κομμάτων να έχουν τουλάχιστον τρεις Ελληνες του εξωτερικού στους υποψηφίους, ένας εκ των οποίων θα τοποθετείται στην πρώτη τριάδα.
«Οι αιτήσεις που έχουν γίνει είναι κοντά στις 3.500, έχουν εγκριθεί 2.600-2.700 από αυτές. Θα γίνει εκ νέου μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων του εξωτερικού καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Ομως, είναι μικροί οι αριθμοί, εδώ πρέπει να κάνουμε κάποιες σκέψεις», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Βορίδης, ανοίγοντας μια νέα συζήτηση σχετικά με την πολυδιαφημισμένη μεν αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία έως τώρα εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Πολλοί εξέλαβαν αυτή τη φράση του υπουργού Εσωτερικών ως κάλεσμα για άμεση επανεξέταση του εκλογικού νόμου του 2019. «Στο τραπέζι πάλι η εκπροσώπηση των αποδήμων» έγραψε στο πρωτοσέλιδό της την Τετάρτη η «Καθημερινή», σημειώνοντας ότι ο κ. Βορίδης πρότεινε στα κόμματα να επανεξεταστεί η πρόβλεψη για εκλογή 2-4 βουλευτών Επικρατείας. Μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα, ο υπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον συγκεκριμένο νόμο –που είχε περάσει επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου–, σημειώνοντας ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που ενσωματώθηκαν στη νομοθεσία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού «προκειμένου να συμφωνήσει η Αριστερά κατέστησαν τον νόμο δυσλειτουργικό».
Από την πλευρά τους «Τα Νέα», ανέφεραν πως μία από τις σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να υπάρξει μια νέα ρύθμιση που δεν θα υποβαθμίζει μεν την εκπροσώπηση των αποδήμων αλλά θα εξασφαλίζει μια «ρεαλιστική αναλογικότητα» –τώρα τι σόι αναλογικότητα θα είναι αυτή με 3.000 ψηφοφόρους, είναι ένα άλλο λεπτό θέμα.
Σε κάθε περίπτωση για να γίνουν αλλαγές και να ισχύσουν άμεσα, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών. Μια τέτοια πλειοψηφία είχε επιτευχθεί όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων το 2019 –πέρασε με 288 «ναι»– αλλά τότε είχαν γίνει πολλοί συμβιβασμοί που απαιτούσαν πολύ χρόνο. Τώρα ούτε χρόνος φαίνεται να υπάρχει, ούτε και διάθεση για συμβιβασμούς.
Χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μετά τις «διαρροές» όπως τις χαρακτήρισε για αλλαγή του νόμου, προεξοφλώντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια νέα «αντιθεσμική επιλογή της ΝΔ».
Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του ανέφερε:
«Η συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στην πολιτική ζωή της χώρας θυσιάστηκε στο βωμό μικροκομματικών συμβιβασμών με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας
»Παρά τις “τυμπανοκρουσίες” της κυβέρνησης, οι προϋποθέσεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακύρωσαν στην πράξη τη μαζική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές.
»Οι δαπανηρές ενημερωτικές καμπάνιες απέτυχαν να κινητοποιήσουν τους απόδημους συμπατριώτες μας που είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί μόλις 4.000 εκλογείς, αριθμός αναντίστοιχος με όσους μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης.
»Παραμονές των εκλογών, η κυβέρνηση με διαρροές αφήνει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει ξανά τον νόμο, μειώνοντας την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη Βουλή. Αντί να επιφέρει βελτίωση, η Νέα Δημοκρατία θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη.
»Δεν πρόκειται μόνο για σιωπηρή ομολογία αποτυχίας, αλλά για μια ακόμη αντιθεσμική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία δεν πρόκειται να συναινέσουμε», σημείωσαν από τη Χαριλάου Τρικούπη