. | Shutterstock
Επικαιρότητα

Deal ΗΠΑ με Ιράν: «Πάρτε λεφτά, δώστε ανθρώπους»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιτρέψει στις τράπεζες να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά των μουλάδων, στους οποίους διοχετεύονται μέσω Κατάρ δεσμευμένα κεφάλαια 6 δισ. δολαρίων. Αμφότερες οι πλευρές απελευθερώνουν κρατουμένους
Protagon Team

Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνία για την αποδέσμευση περίπου 6 δισ. δολαρίων, τμήμα δεσμευμένων ιρανικών κεφαλαίων, ως προαπαιτούμενο της διαδικασίας απελευθέρωσης και επιστροφής στην Αμερική κάποιων πολιτών τους που κρατούν φυλακισμένους οι μουλάδες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα επιτρέψει στις διεθνείς τράπεζες να μεταφέρουν τα χρήματα από τη Νότια Κορέα στο Κατάρ – και αυτό, επίσης, είναι αναγκαία κίνηση, διότι αν δεν γινόταν, οι τράπεζες που εμπλέκονται στη μεταφορά θα παραβίαζαν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Μόλις εμφανιστούν, λοιπόν, αυτά τα χρήματα σε λογαριασμούς του Κατάρ, υπ’ ευθύνη διαχείρισης της κεντρικής τράπεζας του Κατάρ, το ιρανικό κράτος θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αντλεί ποσά «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέλαβε αυτήν την υποχρέωση έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας περί ανταλλαγής κρατουμένων, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.

Με αυτόν τον τρόπο –«φέρτε λεφτά, πάρτε ανθρώπους» ή, αν προτιμάτε, «πάρτε λεφτά, δώστε ανθρώπους»– το Ιράν θα απελευθερώσει Αμερικανούς και θα παραλάβει και πέντε υπηκόους του που κρατούνται στις ΗΠΑ. Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η μεταφορά των 6 δισ. δολαρίων ήταν, φυσικά, το κρίσιμο στοιχείο της συμφωνίας απελευθέρωσης κρατουμένων. Οι τελευταίοι τέσσερις αμερικανοί κρατούμενοι μεταφέρθηκαν ήδη εκτός ιρανικών φυλακών και κρατούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακριβώς όπως συνέβη νωρίτερα με τον πέμπτο.

Από πλευράς του, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών πανηγύρισε στα σόσιαλ μίντια την επίτευξη της συμφωνίας.

Γκρίνιες από τους Ρεπουμπλικανούς ενδέχεται να υπάρξουν στις ΗΠΑ, βέβαια, με το επιχείρημα ότι τα λεφτά που θα πάρουν οι μουλάδες είναι πολλά, ικανά να τονώσουν την οικονομία τους. Η συμφωνία ίσως ενοχλήσει και την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία κατηγορεί την Τεχεράνη ότι επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Σε στρατιωτικό επίπεδο δεν άλλαξαν πολλά πράγματα: προσφάτως η Ουάσινγκτον ανέπτυξε επιπλέον στρατεύματα στον Περσικό Κόλπο κάνοντας επίδειξη δύναμης, με στόχο να αποτρέψει καταλήψεις τάνκερ από ιρανούς κομάντο. Το Πεντάγωνο κατηγορεί την Τεχεράνη ότι «παρενοχλεί» εμπορικά πλοία, κυρίως στα στενά του Ορμούζ.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι Ιρανοί παίρνουν λεφτά για να απελευθερώσουν κρατουμένους. Η Ιρανοβρετανίδα Ναζανίν Ζαχαρί-Ράτκλιφ είχε συλληφθεί στην Τεχεράνη με την κατηγορία της κατασκοπείας, ωστόσο οι μουλάδες την άφησαν ελεύθερη τον περυσινό Μάρτιο, μόλις η Βρετανία εξόφλησε χρέος της προς το Ιράν ύψους 400 εκατ. λιρών.