Ο Τραμπ απασφάλισε κατά των Κινέζων και οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να βάλουν δασμούς μέχρι και στο κέτσαπ που βάζει στην μπριζόλα του | Getty Images
Επικαιρότητα

Αρχισε ο πόλεμος – δασμοί μέχρι και στο… κέτσαπ και κριτική της FED στον Τραμπ

Κηρύχθηκε και επισήμως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα όμως ανησυχεί για την επιθετική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και προειδοποιεί... Τι κάνει η Ευρώπη
Protagon Team

Ο Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε το «όπλο» των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, με το Πεκίνο να απαντά με άμεσα αντίμετρα, σε μία σύγκρουση που ήδη χαρακτηρίζεται ως «ο μεγαλύτερος εμπορικός πόλεμος» στην οικονομική ιστορία.

Στην Ευρώπη εν τω μεταξύ οι Βρυξέλλες «οπλίζουν» για την απάντησή τους σε περίπτωση που ο Τραμπ κάνει το ίδιο με τις εισαγωγές ευρώπαϊκών αυτοκινήτων και ετοιμάζονται να βάλουν δασμούς ακόμα στο αμερικανικό κέτσαπ.

Η μεγαλύτερη ανησυχία ωστόσο για τις συνέπειες που θα έχει βραχυπρόθεσμα για τις ΗΠΑ η επιθετική πολιτική Τραμπ, προήλθε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της  Federal Reserve (της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) εξέφρασαν «αυξανόμενη ανησυχία» για την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, εκτιμώντας ότι πλέον πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι να έχει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο, τα περισσότερα στελέχη της Fed εκτιμούν ότι «η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εμπορική πολιτική (του Ντόναλντ Τραμπ) αυξάνονται» και ενδέχεται να έχουν «αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό κλίμα και την πορεία των επενδυτικών δαπανών», ενώ η ανοικτή σύγκρουση που ξέσπασε επισήμως πια με την Κίνα, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Πηγές της Fed μοιράστηκαν την ανησυχία των ανώτατων στελεχών της, προειδοποιώντας για πιθανά αρνητικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει για την αμερικανική οικονομία η επιβολή δασμών και γενικότερα η πολιτική προστατευτισμού που έχει επιλέξει ο αμερικανός πρόεδρος.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε την επιβολή πρόσθετων δασμών 25% από τις ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα ως τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία

Η αντίδραση πάντως των αγορών ήταν ψύχραιμη, τόσο στην Ασία όσο και στην Αμερική, ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έκανε λόγο για «περιοριορισμένες επιπτώσεις».

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα έχει περιορισμένη επίπτωση στην κινεζική οικονομία, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Κίνας Μα Τζουν.  Η ομάδα αναλυτών του Μα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε μια μικρότερη αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τον δεύτερο και τρίτο γύρο επιπτώσεων από τη μείωση των εξαγωγών στους σχετικούς κλάδους.

«Ο εμπορικός πόλεμος που αφορά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων -34 δισ. δολ από σήμερα συν μία επιπρόσθετη λίστα προϊόντων αξίας 16 δισ. στο άμεσο μέλλον-  συζητείται εδώ και πάνω από δύο μήνες, με την επίπτωσή του στην οικονομία, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις να έχει ήδη αφομοιωθεί και κάποια επίπτωση ήταν υπερεκτιμημένη», δήλωσε ο Μα.

Ο Μα, που είναι μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας, πρόσθεσε ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει αναγκαστικά μεγάλη επίπτωση στην κεφαλαιαγορά και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ωστόσο όπως είπε, για όσους κλάδους υποστούν μεγαλύτερες συνέπειες, θα εξεταστούν τα αναγκαία αντίμετρα.

Ηδη πάντως τα κινεζικά αντίμετρα τέθηκαν σε ισχύ.

«Μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ των δασμών εισαγωγής σε βάρος της Κίνας, τα κινεζικά μέτρα τέθηκαν άμεσα σε ισχύ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας  Λου Κανγκ, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη φύση ή το ύψος των αντίμετρων (σ.σ. το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολ.).

Σύμφωνα με την υπηρεσία τελωνείων που επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, οι κινεζικοί δασμοί τέθηκαν σε ισχύ στις 12:01 ώρα Πεκίνου (07.01 ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή.

«Ένας εμπορικός πόλεμος είναι το τελευταίο πράγμα που ευχόμαστε. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κανείς δεν θα κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο», τόνισε ο Λου. Νωρίτερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την επιβολή των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολ. «πυροδότησε τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία».

Ο αμερικανός πρόεδρος όμως, δεν έδειξε να πτοείται και οξύνοντας περαιτέρω το κλίμα, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα γενικεύσει το μέτρο με την εφαρμογή του σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισεκ. δολαρίων ή περίπου στο σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα για το 2017.

«Κανείς δεν θα βγει κερδισμένος»

Κανείς δεν θα κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο, εκτίμησε απο την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, σε δηλώσεις του λίγες μόλις ώρες μετά την εκατέρωθεν επιβολή δασμών από Ουάσινγκτον και Πεκίνο. «Ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι ποτέ λύση», δήλωσε ο Λι σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια. «Η Κίνα», τόνισε, «ποτέ δεν θα ξεκινούσε έναν εμπορικό πόλεμο αλλά εάν μια πλευρά καταφύγει σε αύξηση των δασμών, τότε θα λάβει αντίμετρα ως απάντηση για να προστατεύσει τα αναπτυξιακά της συμφέροντα».

«Μπορούμε μάλλον να πούμε ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει ξεκινήσει επίσημα», δήλωσε ο Τσεν Φεϊσιάνγκ, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Κολλέγιο Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Jiaotong της Σανγκάης. «Εάν σταματήσει στα 34 δισ. δολ., θα έχει οριακή επίπτωση και στις δύο οικονομίες, αλλά εάν κλιμακωθεί στα 500 δισ. δολ., όπως είπε ο Τραμπ, τότε θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και τις δύο χώρες», εκτίμησε ο Τσεν.

Στην Ευρώπη εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται το δίκτυο CNBC, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει μια νέα λίστα με δασμούς σε βάρος των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του για  επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Η εν λόγω λίστα φέρεται να προβλέπει δασμούς αξίας 18 δισ. δολ. και θα περιλαμβάνει μία σειρά από καταναλωτικά προϊόντα, από κατεψυγμένα ψάρια και σταφίδες, μέχρι επιδέσμους  και το… κέτσαπ που τόσο αγαπά να βάζει στη μπριζόλα και τα χοτ ντογκ του ο Ντόναλντ Τραμπ.