Η Μέτε Φρέντερικσεν ανακοινώνει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών | REUTERS
Επικαιρότητα

Δανία: Η σφαγή 17 εκατ. Μινκ οδηγεί σε πρόωρες εκλογές

Το σκάνδαλο της θανάτωσης ολόκληρου του συγκεκριμένου πληθυσμού της χώρας το 2020 υπό τον φόβο του κορονοϊού, και οι πιέσεις από κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού και την αντιπολίτευση, ανάγκασαν τη Μέτε Φρέντερικσεν να ανακοινώσει τη διεξαγωγή των εκλογών
Protagon Team

Η θανάτωση ολόκληρου του πληθυσμού των 17 εκατομμυρίων μινκ της Δανίας το 2020, με εντολή της κυβέρνησης, και οι σφοδρές αντιδράσεις που συνεχίζονται, είναι η αιτία που η πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.

Η Μέτε Φρέντερικσεν ανακοίνωσε την απόφασή της, υπό την πίεση ενός μικρούς κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, των Σοσιαλιστών Φιλελευθέρων, το οποίο απειλούσε ότι θα αποσυρόταν από την κυβέρνηση μειοψηφίας αν η πρωθυπουργός δεν προσέφευγε άμεσα στις κάλπες.

«Ενημέρωσα σήμερα την βασίλισσα ότι θα διεξαχθούν εκλογές για το Folketing (το Κοινοβούλιο)», είπε η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη.

Η Φρέντερικσεν, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από τον Ιούνιο του 2019, έπρεπε να διενεργήσει εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2023 με βάση το εκλογικό σύστημα της Δανίας.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «κόκκινο μπλοκ», που απαρτίζεται από αρκετά αριστερά κόμματα υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, θα εξασφάλιζε μεταξύ 47% και 50% των ψήφων σε σύγκριση με 49% με 50% που θα λάμβανε το «γαλάζιο μπλοκ», το οποίο περιλαμβάνει το Φιλελεύθερο Κόμμα, το Συντηρητικό Κόμμα και τρία ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τις έδρες, κανένα από τα δύο μπλοκ δεν διαθέτει πλειοψηφία στο εθνικό κοινοβούλιο των 179 εδρών, χωρίς τη στήριξη βουλευτών της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε.

Η ανακοίνωση της Φρέντερικσεν αναμενόταν εδώ και μήνες, όπως σημειώνει το Politico. Το κόμμα των Σοσιαλιστών Φιλελευθέρων είχε δώσει τελεσίγραφο από τον Ιούλιο ακόμα.

Η κυβέρνηση είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για την απόφαση να θανατώσει 17 εκατομμύρια μινκ τον Νοέμβριο του 2020, επειδή υπήρχε ο φόβος ότι μετέδιδαν μία πιο επικίνδυνη παραλλαγή του κορονοϊού στους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση είχε παραδεχθεί αργότερα ότι η σφαγή των μινκ ήταν παράνομη, αφού πρώτα χιλιάδες νεκρά ζώα είχαν πέσει από τα φορτηγά στους δρόμους, εκατομμύρια μινκ που είχαν ήδη θαφτεί άρχισαν να βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια, πρησμένα από τα αέρια, ενώ οι τάφοι τους ήταν πολύ κοντά σε πηγές πόσιμου νερού. Το ένα μετά το άλλο τα ζητήματα που προέκυψαν, μείωσαν το κύρος της κυβέρνησης στα μάτια των πολιτών.

Μετά από επίσημη έρευνα της Βουλής, η πρωθυπουργός είχε δεχθεί μόνο μία αυστηρή επίπληξη, αλλά τα ποσοστά της έπεσαν στις δημοσκοπήσεις.

Ανακοινώνοντας την απόφαση για εκλογές, η Φρέντερικσεν είπε ότι είναι «περίεργο» να διεξάγονται εκλογές «εν μέσω μίας διεθνούς κρίσης, μίας κρίσης για την ασφάλεια του κράτους, μίας ενεργειακής κρίσης και μίας οικονομικής κρίσης, αλλά παρόλα αυτά, είναι αυτό που θέλει η πλειοψηφία στη Βουλή».

Αλλοι επέκριναν το μικρό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού για την επιμονή του να γίνουν τώρα εκλογές, ιδίως λίγες ημέρες μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, που ένα μέρος του σημειώθηκε στην δανέζικη ΑΟΖ στη Βαλτική.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι ελπίζει να δημιουργήσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με κόμματα και από τις δύο πλευρές του κέντρου.

Οι εκλογές προβλέπονται αμφίρροπες και η διαφορά ανάμεσα στις δύο συμμαχίες, μικρή.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν το δημοφιλέστερο κόμμα, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός με τη σημερινή μορφή είναι η μειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση, η αντιπολίτευση του γαλάζιου μπλοκ θα έχει προβάδισμα.

Ενας από τους κύριους αντιπάλους της Φρέντερικσεν είναι ο Σόρεν Πάπε Πάουλσεν, αρχηγός των Συντηρητικών, ενώ υποψήφιος πρωθυπουργός είναι και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Γιάκομπ Ελεμαν-Γιένσεν.

Ρυθμιστικό ρόλο-κλειδί αναμένεται να παίξει ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, που ξεκίνησε το δικό του κόμμα, τους Μετριοπαθείς, το 2021 και παίρνει το 4% στις δημοσκοπήσεις. Με τη δική του στήριξη αναμένεται να βγει η κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ακόμα ποια πλευρά θα στηρίξει.

Τη μεγαλύτερη έκπληξη στις υποψηφιότητες των εκλογών, σημειώνει το Politico, έκανε η Ινγκε Στόμπεργκ, η σκληροπυρηνική πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, που έχασε το υπουργείο και πέρασε δύο μήνες στη φυλακή επειδή είχε δώσει παράνομα την εντολή να χωρίζονται τα ζευγάρια των προσφύγων και να αποστέλλεται αλλού ο άντρας και αλλού η γυναίκα.

Η Στόμπεργκ επέστρεψε στο πολιτικό προσκήνιο ιδρύοντας το δικό της κόμμα και αναμένεται να κερδίσει ψήφους από τους κατοίκους της υπαίθρου και μικρότερων πόλεων κυρίως που δεν θέλουν νέους μετανάστες.

Το κόμμα της βρίσκεται στην τέταρτη θέση, κοντά στους Φιλελεύθερους και τους Συντηρητικούς.

Η Δανία ακολουθεί πολύ αυστηρή πολιτική εναντίον των προσφύγων και μεταναστών. Οι αρχές στα σύνορα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν τα υπάρχοντα των μεταναστών για να καλύψουν το κόστος της διαμονής τους στη χώρα, ενώ πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέλει και αυτή να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, όσο περιμένουν την απόφαση για την αίτησή τους, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όμως, έβαλε στον πάγο αυτό το σχέδιο.