Η Μέτε Φρέντερικσεν και ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων της Δανίας ανακοινώνουν το σχέδιο εξόδου από το lockdown | Ritzau Scanpix/Philip Davali via REUTERS
Επικαιρότητα

Δανία: Διακομματικό σχέδιο για άρση του lockdown με διαβατήριο εμβολιασμού

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν και οι ηγέτες άλλων οκτώ κομμάτων ανακοίνωσαν το λεπτομερές πλάνο για την επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα. Αρχή από τις 6 Απριλίου, με το άνοιγμα των κομμωτηρίων
Protagon Team

Η Δανία ετοίμασε λεπτομερές –και διακομματικό– σχέδιο για την έξοδο από το lockdown και το άνοιγμα της οικονομίας από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου.

Εννέα από τα 10 κόμματα που βρίσκονται στο κοινοβούλιο, υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 6 Απριλίου και κάθε δύο εβδομάδες. Απαραίτητο εργαλείο για τον σκοπό αυτό θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με το οποίο θα ανοίγουν πολλές πόρτες για τους κατόχους του, όπως αναφέρει το Politico.

Στα τέλη Μαΐου, όταν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο, προβλέπεται ότι όλοι οι άνω των 50 ετών θα έχουν εμβολιαστεί.

Ετσι, στις 6 Απριλίου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, ενώ μαθητές και φοιτητές θα προετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Τα μικρά εμπορικά κέντρα επίσης θα ανοίξουν.

Στις 21 Απριλίου, θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και τα καφέ που διαθέτουν τραπέζια έξω. Από τις 6 Μαΐου, η εστίαση θα μπορεί να λειτουργεί και σε εσωτερικούς χώρους. Το σχέδιο δεν προβλέπει μαζικές συγκεντρώσεις ούτε νυχτερινά κέντρα.

«Εχουμε πλέον ένα σχέδιο που θα δώσει σε πολλούς Δανούς ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους πίσω», είπε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

Το «κορονοδιαβατήριο», όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του είναι εμβολιασμένος ή έχει περάσει αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες. Με αυτό, θα μπορεί να μπει σε πολλά μέρη που θα είναι ανοιχτά.

Το μόνο κόμμα που δεν υπέγραψε το σχέδιο, η Νέα Δεξιά, δήλωσε ότι αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση υπερβολική εξουσία και ότι δεν συμφωνεί ότι είναι απαραίτητο για να ανοίξει η κοινωνία.

Οι γειτονικές χώρες πάντως, δεν ακολουθούν το παράδειγμα της Δανίας. Η Φινλανδία που αναλογικά, έχει κρούσματα παρόμοια με της Δανίας ετοιμάζεται να θέσει το Ελσίνκι και άλλες πόλεις υπό αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, ενώ η Σουηδία σκοπεύει να διατηρήσει τους ελάχιστους περιορισμούς που έχει εφαρμόσει, όπως είναι ο αριθμός των ανθρώπων μέσα σε καταστήματα.

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Καρλ Λάουτερμπαχ θεωρεί ότι η απόφαση των Δανών είναι βεβιασμένη και την αποκάλεσε ένα τρομερό λάθος, που θα κοστίσει ζωές.

Η Φρέντερικσεν τόνισε ότι θα προχωρήσουν σε άνοιγμα δραστηριοτήτων πολύ προσεκτικά, για να αποφύγουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, και αν δουν ότι τα κρούσματα ανεβαίνουν, οι περιορισμοί θα παραμείνουν.