Η Γροιλανδία μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί εάν οι κάτοικοί της το επιθυμούν, αλλά είναι απίθανο να ενσωματωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, με φόντο τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής βίας για την κατάληψη του νησιού.
«Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η Γροιλανδία έχει τις δικές της φιλοδοξίες. Εάν υλοποιηθούν, η Γροιλανδία θα γίνει ανεξάρτητη, αν και δύσκολα θα έχει τη φιλοδοξία να γίνει ομοσπονδιακό κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο χαρακτηριστικά Λαρς Λοκ Ράσμουσεν.
Ο επικεφαλής της δανέζικης διπλωματίας δήλωσε επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι οι έντονες ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια στην Αρκτική είναι θεμιτές εν μέσω αυξημένης ρωσικής και κινεζικής δραστηριότητας στην περιοχή. «Είναι απόλυτα θεμιτό οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ –και ως εκ τούτου και το Βασίλειο της Δανίας– να έχουν επίγνωση αυτού».
Το Βασίλειο της Δανίας, που περιλαμβάνει την ηπειρωτική Δανία, τη Γροιλανδία και τα νησιά Φερόες , είναι «ανοιχτό σε διάλογο με τους Αμερικανούς για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε, ίσως ακόμη πιο στενά από ό,τι κάνουμε ήδη», σημείωσε.
Παράλληλα ο Ράσμουσεν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Δεν πρέπει απαραίτητα να λέγονται όλα δυνατά όλα όσα σκεφτόμαστε. Προσπαθώ να εργαστώ σύμφωνα με την πραγματικότητα και πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε τη χάρη στον εαυτό μας να επιβραδύνουμε λίγο τους καρδιακούς μας παλμούς», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά ή οικονομικά μέσα για να προσαρτήσει τη Γροιλανδία στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα, ο μεγαλύτερος γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στο νησί.
Η Γροιλανδία, μέρος του ΝΑΤΟ ως τμήμα της Δανίας, έχει στρατηγική σημασία για τον αμερικανικό στρατό ωστόσο οι λόγοι πίσω από τις κινήσεις Τραμπ θα μπορούσαν να είναι και οικονομικοί (περισότερα εδώ).