Το θρίλερ κράτησε λίγες ώρες. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Σπύρος Δανέλλης απάντησε στο τελεσίγραφο του Σταύρου Θεοδωράκη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την στάση του ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ποτάμι, η απάντηση του βουλευτή Ηρακλείου ήταν ότι εμμένει στη θέση του και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ουσιαστικά ο κ. Δανελλης επιβεβαίωσε αυτό που ήξεραν όλοι, αλλά στο Ποτάμι έκαναν πως δεν συνέβαινε: ότι τα έχει βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και πιθανότατα θα κατεβεί στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος (είτε ως υποψήφιος βουλευτής είτε ως υποψήφιος δήμαρχος στο Ηράκλειο).
Σε κάθε περίπτωση, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Σεβαστουπόλεως διεμήνυσε ότι ο κ. Θεοδωράκης θα ανακοινώσει την Τρίτη στη Βουλή τη διαγραφή του κ. Δανέλλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, η οποία μένει με πέντε βουλευτές, το όριο για να υφίσταται ως τέτοια.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον κ. Δανέλλη από τον οποίο είχε ζητήσει να του απαντήσει έως το βράδυ, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του και τις τελικές του αποφάσεις.
Το ζήτημα τώρα είναι αν θα ενεργοποιηθεί η απειλή του Ποταμιού που ήταν ότι αν ο κ. Δανέλλης έδινε στην κυβέρνηση την κρίσιμη 151η ψήφο (υπάρχουν οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, οι τέσσερις από τους ΑΝΕΛ -Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κουντουρά και Κόκκαλης- και η Κατερίνα Παπακώστα), επιτρεποντας στον κ. Τσίπρα να κυβερνήσει τη χώρα ανενόχλητος ως τον Οκτώβριο, δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών…
Στην αριθμητική της κυβέρνησης, το «ναι» του Ποταμιού στις Πρέσπες θα ισοφάριζε τις απώλειες από τους ΑΝΕΛ που ναι μεν ορισμένοι εξ αυτών προσφέρουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θέλουν να ψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Από την άλλη, το Ποτάμι βρίσκεται σε προφανή κρίση, λίγους μήνες πριν τις κάλπες. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε εκλέξει 11 βουλευτές. Τώρα αριθμεί μόλις πέντε, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού κ. Θεοδωράκη.