Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse παραθέτει πέντε σενάρια για την Ελλάδα με σειρά πιθανότητας. Μέσα και το Grexit... | Oli Scarff/ Getty Images/ Ideal Images
Επικαιρότητα

Credit Suisse: Τα πέντε σενάρια (με Grexit) για την τύχη της Ελλάδας

Εκθεση της ελβετικής τράπεζας για τη δεύτερη αξιολόγηση εξετάζει πέντε διαφορετικά σενάρια για την πορεία της ελληνικής διαπραγμάτευσης, ενώ εκτιμά ότι πιθανή νίκη της ΝΔ σε ενδεχόμενες εκλογές θα θεωρηθεί μάλλον θετική έκβαση από τις αγορές
Protagon Team

Η ελβετική τράπεζα Credit Issue εξετάζει πέντε πιθανά σενάρια για τη δεύτερη αξιολόγηση και την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων: από το πλέον αισιόδοξο της άμεσης επίλυσης τις τις αμέσως επόμενες ημέρες, έως το Grexit και τις πρόωρες εκλογές. Καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν εξασφάλισε την έγκριση των πιστωτών στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, η τράπεζα παραθέτει τα σενάρια για τη χώρα με σειρά πιθανότητας, αναφέροντας ότι αυτά θα πρέπει να παρέχουν έναν οδικό χάρτη για τους επενδυτές.

Γρήγορη επίλυση (τις προσεχείς ημέρες)

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές, προχωρώντας στη λήψη μέτρων που θα πρέπει αφενός να ικανοποιούν τους πιστωτές και αφετέρου να πείθουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παρατείνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπάρχει μια καταλυτική συνάντηση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου: εφόσον τα μέτρα γίνουν αποδεκτά, θα ανοίξει ο δρόμος για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Οπως εκτιμά η τράπεζα, αυτό θα δρομολογήσει επίσης τη διαδικασία να αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (μετά το 2018). Από και και πέρα, οι εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας και θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» (Μάρτιος – Απρίλιος)

Υπάρχει μια θεμελιώδης «αγεφύρωτη» διαφωνία ανάμεσα σε ΔΝΤ, δανειστές και ελληνική κυβέρνηση: με τον κίνδυνο να πρόκειται περί υπεραπλούστευσης, οι Ελληνες θέλουν λιγότερες μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ΔΝΤ θα ήθελε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα – η προσδοκία να επιτύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα στο άμεσο μέλλον ύψους 3,5% του ΑΕΠ μοιάζει μη ρεαλιστική. Οι Ευρωπαίοι, τελικά, είναι σχετικά «αγνωστικιστές» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ιδεατά θέλουν τη μικρότερη δυνατή ελάφρυνση χρέους και προτιμούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να καλύψουν τα κενά της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους. Δεν είναι ξεκάθαρο το αν αυτές οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα – ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον διαπραγματεύσεις και εξελίξεις. Επιπλέον υπάρχει κάποιου είδους «πολιτική προσταγή», όπως θεωρούμε, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν πριν από τουλάχιστον τις γαλλικές εκλογές, προκειμένου να μην επηρεαστεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή πολιτική διαβούλευση. Ως εκ τούτου, η απόφαση μπορεί τελικά να μεταφερθεί τον επόμενο μήνα ή τον Απρίλιο, το αργότερο, αν οι διαφωνίες δεν είναι πολύ έντονες.

Διπλωματία (Ιούλιος)

Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι θα επαναληφθούν όσα συνέβησαν το 2015, όταν η ελληνική κυβέρνηση οδήγησε τη διαπραγμάτευση στα άκρα, με στόχο να αποσπάσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Κατά την εκτίμηση της Credit Suisse, η τακτική αυτή θα αποδειχθεί αναποτελεσματική για την Ελλάδα, οδηγώντας την σε έναν νέο κύκλο ύφεσης. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να θεωρηθεί ότι η στρατηγική αυτή μπορεί να επαναληφθεί εκ προθέσεως, αλλά θα μπορούσε να καταλήξει έτσι στην απουσία μιας συμφωνίας, κατά τα δύο πρώτα σενάρια, και στο πλαίσιο των εκλογών στην υπόλοιπη Ευρώπη, που αποσπούν την προσοχή από το ελληνικό ζήτημα.

Πρόωρες εκλογές (πριν το καλοκαίρι)

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, και μάλιστα πριν από το καλοκαίρι, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ιδίως αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες. Πιθανή νίκη της ΝΔ θα φέρει, ενδεχομένως, θετική αντίδραση από τις αγορές, με ευοίωνες μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Ωστόσο οι εκλογές θα ήταν ένας τρόπος ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει έναν «αντισυστημικό ρόλο», με στόχο και ελπίδα να επιστρέψει στην κυβέρνηση σε ένα (όχι πολύ) μεταγενέστερο στάδιο. Από την άποψη της αγοράς, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν ξεκάθαρα αρνητικές βραχυπρόθεσμα, αλλά η τράπεζα εκτιμά ότι η πιθανή νίκη της Κεντροδεξιάς θα εκτιμηθεί ως μάλλον θετική έκβαση μεσοπρόθεσμα.

Grexit

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, είπε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, επαναφέροντας έτσι τη συζήτηση της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ. Η Gredit Suisse τονίζει ότι έχει εξετάσει το θέμα αυτό στο παρελθόν και πιστεύει ότι δεν θα είχε νόημα για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Μάλιστα θεωρεί επιζήμια ακόμη και τη συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου.