Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω συμπεραίνεται πως ο πόλεμος πληροφόρησης (και παραπληροφόρησης) όσον αφορά την προέλευση του κορονοϊού εξακολουθεί να μαίνεται με αμείωτη ένταση στη διεθνή σκηνή. Oμως το εν λόγω «W» δεν είναι η μητρόπολη Wuhan της Κίνας αλλά η πολιτεία Wisconsin των ΗΠΑ και η ιδιαίτερα λεπτομερής επιστολή στην οποία γίνεται αναφορά για αυτήν την μυστηριώδη έξαρση πνευμονίας δεν προήλθε τους δημοσιογράφους της Washington Post ή των New York Times αλλά από τον πρέσβη της Κίνας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Επιπρόσθετα, αποδέκτες αυτής της τελευταίας εκδοχής της θεωρίας περί διαρροής του κορονοϊού από κάποιο (αμερικανικό στην προκειμένη περίπτωση) εργαστήριο, «δεν είναι το ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στη Δύση, αλλά οι 6,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν αλλού στον κόσμο», εξηγεί η βρετανική Telegraph σε δημοσίευμά της, προειδοποιώντας πως πολλοί από τους δισεκατομμύρια μη Δυτικούς την αποδέχονται δίχως δεύτερη σκέψη.
Με μία επιστολή 1.100 λέξεων που τιτλοφορείται «Θολά Σημεία όσον αφορά το Φορτ Ντέτρικ» οι Κινέζοι απαιτούν την απρόσκοπτη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας στα υψίστης ασφαλείας βιοϊατρικά εργαστήρια της στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται στο Μέριλαντ (άλλοτε κέντρο του προγράμματος βιολογικών όπλων των ΗΠΑ) καθώς επίσης και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Στην κινεζική επιστολή δεν αναφέρεται ρητώς πως ο κορονοϊός διέρρευσε από κάποιο αμερικανικό εργαστήριο – «αυτό θα ήταν παρατραβηγμένο», γράφει η Telegraph. Ωστόσο επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί.
«Το Φορτ Ντέτρικ, όπου βρίσκεται το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Λοιμωδών Νοσημάτων του Αμερικανικού Στρατού (USAMRIID), είναι το κέντρο των βιοστρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ, διαβόητο για τις παράνομες, αδιαφανείς και μη ασφαλείς πρακτικές του», έγραψε ο κινέζος αντιπρόσωπος. «Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει εδώ και καιρό σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις δραστηριότητες των ΗΠΑ στο Φορτ Ντέτρικ, ιδίως για το USAMRIID, και υπάρχουν πολλά θολά σημεία όσον αφορά τις σχέσεις του με την Covid-19».
Κατά των ΗΠΑ, όσον αφορά την προέλευση του κορονοϊού, οι Κινέζοι δεν βάλλουν μόνο δια στόματος επισήμων αξιωματούχων. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο κινεζικά τρολ αλλά και ΜΜΕ διαδίδουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας σύμφωνα με τις οποίες ο κορονοϊός προήλθε από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο ο άνθρωπος που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο (παρα)πληροφόρησης και επηρεασμού της κοινής γνώμης δεν ήταν κάποιος Κινέζος αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Κάνοντας λόγο για «Kung Flu» ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος που υπαινίχθηκε πως ο Sars-CoV-2 διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν.
Αρχικά οι ισχυρισμοί περ κινεζικής προέλευσης του ιού ήταν σποραδικοί ενώ, δεδομένης της μάχης ολόκληρης της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, το όλο ζήτημα θεωρούταν δευτερεύουσας σημασίας. Ομως τον περασμένο Αύγουστο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ υποστήριξε μέσω μηνύματός του στο Twitter πως «τα στοιχεία για το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είναι διαθέσιμα και ξεκάθαρα. Αλλά πολλά όσον αφορά το Φορτ Ντέτρικ των ΗΠΑ και τα περισσότερα από 200 βιολογικά εργαστήριά τους ανά τον κόσμο παραμένουν ασαφή».
Στην συνέχεια, τον περασμένο Μάιο, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας με στόχο να διαπιστωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο εάν όντως ο ιός διέρρευσε από κάποιο κινεζικό εργαστήριο, και από τότε άρχισε σε αμφότερες τις πλευρές ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με πλήθος θεωριών συνωμοσίας. Την ώρα που στη Δύση ολοένα περισσότεροι έτειναν να αποδεχτούν τη θεωρία περί διαρροής του ιού από εργαστήριο της Γουχάν, στην αχανή Κίνα και στις γειτονικές χώρες διαδιδόταν η θεωρία περί διαρροής του ιού από το Φορτ Ντέτρικ, «Εργοστάσιο Ασθενειών» κατά τους Κινέζους.
Σύμφωνα με την Telegraph μέσω της επιστολής του που κοινοποιήθηκε την Τετάρτη, o μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ επισημοποίησε με τον πλέον άμεσο τρόπο την κινεζική θεωρία, την ίδια ημέρα, μάλιστα, που επρόκειτο να δημοσιευθούν τα πορίσματα της έρευνας που διέταξε ο Τζο Μπάιντεν. Ομως το πιο συγκλονιστικό όσον αφορά την σινοαμερικανική διαμάχη για την προέλευση του κορονοϊού είναι η πέραση που έχουν οι δύο αντίπαλες θεωρίες, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχειών που να επιβεβαιώνουν την μία ή την άλλη.
Πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ αποκάλυψε πως το 46% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο ιός διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο ενώ μόλις το 26% πιστεύει πως προήλθε από τη φύση. Οσον αφορά ειδικά τους Ρεπουμπλικάνους, επτά στους δέκα, αποδέχονται τη θεωρία περί διαρροής του ιού από εργαστήριο της Γουχάν.
Μιλώντας στην Telegraph o Γιανγκσόνγκ Χουάνγκ, συνεργάτης του Council on Foreign Relations με ειδίκευση στην παγκόσμια υγεία εξήγησε πως αφότου η θεωρία περί διαρροής του ιού από κάποιο κινεζικό εργαστήριο έγινε αποδεκτή ως ενδεχόμενο στη Δύση, τα κινεζικά ΜΜΕ πολλαπλασίασαν τους ισχυρισμούς τους περί του αντιθέτου, υποστηρίζοντας πως ο φονικός ιός ενδέχεται να προήλθε από κάποιο αμερικανικό εργαστήριο. «Δεν είναι παρακινδυνευμένο να υποθέσουμε πως το 90% των Κινέζων πιστεύει πως η πανδημία άρχισε στις ΗΠΑ σε κάποιο στρατιωτικό εργαστήριο», πρόσθεσε.
Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και του αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, πλέον και οι κινέζοι αξιωματούχοι προωθούν επισήμως τη δική τους θεωρία ενώ οι Global Times, κινεζικό ταμπλόιντ-φερέφωνο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πρωτοστατεί σε μια «λαϊκίστικη εκστρατεία», επισημάνει η βρετανική εφημερίδα, επηρεασμού της κοινής γνώμης. Τον προηγούμενο μήνα συγκέντρωσε περισσότερες από 25 εκατομμύρια υπογραφές για τη διεξαγωγή έρευνας στις εγκαταστάσεις του Φορτ Ντέτρικ ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κοινοποίησε στο Twitter ένα πομπώδες γράφημα σχετικά με το «τρομακτικό ιστορικό ασφαλείας» του ερευνητικού κέντρου του αμερικανικού στρατού.
Χιπ Χοπ και προπαγάνδα
Εν τω μεταξύ το κινεζικό εθνικιστικό hip-hop συγκρότημα CD REV κυκλοφόρησε ένα ραπ τραγούδι που αναπαράγει την κινεζική θεωρία. «Πόσες σκευωρίες βγήκαν από το εργαστήριό σας; Πόσα νεκρά σώματα με ένα καρτελάκι; Τι κρύβετε; Ανοίξτε την πόρτα του Φορτ Ντέτρικ», αναφέρουν οι στίχοι του τραγουδιού, τους οποίους αναπαρήγαγε, μάλιστα, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως «αυτό το ραπ τραγούδι λέει ό,τι σκεφτόμαστε».
Οσον αφορά την πραγματικότητα «όλα μοιάζουν λίγο σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Τα στοιχεία σχετικά με τις θεωρίες περί διαρροής του ιού από κάποιο εργαστήριο είναι περιστασιακά και κάθε άλλο παρά αδιάσειστα. Είναι σαν να προσθέτουμε δύο συν δύο και να λέμε ότι κάνει πέντε. Αυτή η επιστολή από την Κίνα είναι μία αστεία κίνηση. Το όλο ζήτημα έχει δηλητηριαστεί από την πολιτική», εξήγησε ο Στιούαρτ Νιλ, καθηγητής Ιολογίας στο King’s College του Λονδίνου ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει εστιάσει την προσοχή του στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν ανά την υφήλιο.
Καθώς, όμως, εντείνεται ο σινοαμερικανικός πόλεμος των θεωριών, οι ειδικοί προειδοποιούν πως μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να διαπιστωθεί από πού όντως προήλθε ο κορονοϊός λιγοστεύουν. Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μετέβησαν κατά τους προηγούμενους μήνες στη Γουχάν στο πλαίσιο έρευνας για την προέλευση του ιού, επισήμαναν πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και σύντομα πολλές απαραίτητες μελέτες θα είναι «βιολογικά αδύνατο» να διεξαχθούν.