Ταμείο διαχείρισης κόστους φυσικών καταστροφών με χρηματοδότηση πλουσιότερων χωρών συμφωνήθηκε στην COP28. Μεταξύ των κρατών που θα συνεισφέρουν είναι η Γερμανία με 100 εκατ. δολάρια, η Βρετανία με έως 60 εκατ. λίρες, οι ΗΠΑ με 17,5 εκατ. δολάρια και η Ιαπωνία με 10 εκατ. δολάρια. Επίσης οι ηγέτες για πρώτη φορά συμφώνησαν ότι η παραγωγή τροφίμων επηρεάζει το κλίμα, ενώ πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν αύξηση της πυρηνικής ενέργειας.
Περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησαν σήμερα με κοινή διακήρυξη στην COP28, να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, το μεγάλο διακύβευμα αυτής της COP.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Τζον Κέρι, τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα, στο Ντουμπάι, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο.
Ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία, σημαντικοί κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών σήμερα στον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται στις υπογράφουσες χώρες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται ωστόσο η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γκάνα, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία, η Μογγολία, το Μαρόκο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ουκρανία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Γνωρίζουμε από την επιστήμη, την πραγματικότητα των γεγονότων και τα στοιχεία ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Τζον Κέρι, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.
3 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν συνεισφορά ύψους 3 δισ. δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF), δήλωσαν σήμερα πηγές με γνώση του θέματος.
Το ταμείο, που δημιουργήθηκε το 2010, είναι το μεγαλύτερο διεθνές ταμείο που αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή και έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων. Η τελευταία αυτή δέσμευση θα είναι πρόσθετη των 2 δισ. δολαρίων που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ στο ταμείο.
Σκληρή μάχη βλέπει η Κάμαλα Χάρις
Στη σύνοδο συμμετείχε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία τόνισε ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη συγκράτηση ανόδου της θερμοκρασίας κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό αν δεν επιταχυνθούν.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε απευθυνόμενη στους παγκόσμιους ηγέτες, ενώ προειδοποίησε ότι οι αντιξοότητες συνεχώς θα αυξάνονται. «Η συνεχής πρόοδος δεν θα είναι δυνατή χωρίς μάχη. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν εκείνοι που επιδιώκουν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Ηγέτες που αρνούνται την κλιματική αλλαγή, καθυστερούν τις δράσεις και παραπληροφορούν. Εταιρείες που αδρανούν και λόμπι που ασκούν πιέσεις για επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ορυκτά καύσιμα».
Ανανεώσιμες πηγές
Περίπου 117 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
Στο μεταξύ την πρώτη ημέρα της συνόδου οι ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ταμείου που θα βοηθά τις ευάλωτες χώρες να διαχειριστούν το κόστος ζημιών και απωλειών που σχετίζονται με κλιματικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών, μέσω της χρηματοδότησης από τις πλουσιότερες χώρες.
Σύμφωνα με αρκετούς διαπραγματευτές, με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία πρόκειται να ανακοινώσουν μια πρώτη συνεισφορά της τάξης των μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Reuters, στις χώρες που έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν περιλαμβάνονται η Γερμανία με 100 εκατ. δολάρια, η Βρετανία με έως 60 εκατ. λίρες, οι ΗΠΑ με 17,5 εκατ. δολάρια και η Ιαπωνία με 10 εκατ. δολάρια.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεισφέρουν 100 εκατ. δολάρια στο ταμείο αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ.
Περισσότερο πετρέλαιο
Η χώρα που φιλοξενεί την COP28, σχεδιάζει να αυξήσει τη δική της παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με το BBC. Η εταιρεία Adnoc των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα προχωρήσει σε 42% αύξηση των γεωτρήσεων έως το 2030. Η εταιρεία τονίζει ότι αυτό δείχνει δυνατότητα παραγωγής κι όχι πραγματική παραγωγή.
Εκκληση του πάπα
Ο πάπας Φραγκίσκος απήυθυνε μήνυμα προς τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα να αγωνιστεί για μια ουσιαστική καινοτόμα συμφωνία για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που περιλαμβάνει την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι το κλίμα είναι πλέον «εκτός ελέγχου». Ο 86χρονος πάπας είχε σχεδιάσει να παρακολουθήσει τη διάσκεψη, αλλά για λόγους υγείας αναγκάστηκε να παραμείνει στο Βατικανό.