Η Μαριάμ Αλμχεΐρι, αραβογερμανίδα υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων | REUTERS/Amr Alfiky
Επικαιρότητα

Cop28: Το «βιώσιμο μενού» τής υπουργού Κλίματος των Εμιράτων

Η αραβογερμανίδα Μαριάμ Αλμχεΐρι έκλεψε την παράσταση στο Ντουμπάι. Δήλωσε ότι τα ορυκτά καύσιμα έχουν μέλλον, αφού από αυτά εξαρτάται η παραγωγή των εναλλακτικών ενεργειακών συστημάτων
Protagon Team

Στην οικολογική Cop28 του Ντουμπάι οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν επάνω στην υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δηλαδή στην Μαριάμ Αλμχεΐρι. Γιατί, άραγε; Μόνο και μόνο επειδή η πετρελαιοπαραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαιοειδών δεν είναι δυνατόν να συνδυαστούν εύκολα με πράσινες περιβαλλοντικές ευαισθησίες; Οχι ακριβώς.

Η συντάκτρια που υπέγραψε στην Corriere della Sera τo σχετικό με την κυρία υπουργό κείμενο μάς πληροφόρησε ότι ρόλο έπαιξε και η λάμψη της, το γεγονός ότι «ξεχώρισε μέσα στο πλήθος των γυναικών με τις μαύρες ρόμπες και των ανδρών με τις άσπρες κελεμπίες». Γιατί ξεχώρισε; Επειδή «είναι γερμανικής καταγωγής, από άραβα πατέρα και γερμανίδα μητέρα, μηχανολόγος μηχανικός σπουδαγμένη στο Ααχεν». Και όχι μόνο.

«Ωραία η κόμμωση των μαλλιών της, τα οποία είναι σκούρα και μακριά, φορούσε και αθλητικά παπούτσια, ήταν χαμογελαστή, τρε σικ». Βέβαια, η ουσία όσων είπε η Αλμχεΐρι μιλώντας στους ξένους δημοσιογράφους συνοψίζεται στο εξής σαφέστατο: «Τα ορυκτά καύσιμα ακόμη έχουν ρόλο να παίξουν, αφού η ίδια η παραγωγή των πιο βιώσιμων συστημάτων απαιτεί ενέργεια».

Η Ιταλίδα χαρακτήρισε «αστέρι που γεννήθηκε στο Ντουμπάι» και «αρχόντισσα» την 44χρονη Αραβογερμανίδα. Η οποία δεν είναι άγνωστη ως μέρος του πολιτικού προσωπικού των Εμιράτων, καθώς «κατείχε διάφορες σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια». Στην Cop28 «άφησε τη ‘‘βρώμικη δουλειά’’ σε άλλους και αυτή μίλησε ελάχιστα και με οξυδέρκεια για τα ορυκτά καύσιμα».

Αφού η υπουργός είπε την προαναφερθείσα ατάκα, «κατόπιν αφιέρωσε την ομιλία της  στην ασφάλεια των τροφίμων». Και μάλιστα «σε άψογα αγγλικά». Είπε: «Φθάσαμε σε ένα ορόσημο στο Ντουμπάι. Μέχρι στιγμής 152 χώρες έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη των Εμιράτων για τη βιώσιμη γεωργία, τα ανθεκτικά συστήματα τροφίμων και τη δράση για το κλίμα. Αφορά 5,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, 518 εκατομμύρια αγρότες, το 73% των τροφίμων που τρώμε και το 78% των εκπομπών που παράγονται από το αγροδιατροφικό σύστημα».

Επίσης η Αλμχεΐρι είπε ότι και «το φαγητό της συνόδου είναι παρασκευασμένο με κλιματική συνείδηση». Τι φαΐ ήταν; «Λίγο κρέας, πολλά λαχανικά. Κάποιοι διπλωμάτες ακούστηκαν να λένε ότι έγιναν vegan χάρη σε αυτήν. Η Αλμχεΐρι γύρισε το κεφάλι της και τους χαμογέλασε και συνέχισε να μιλάει»…