Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της ομιλίας του για την κλιματική αλλαγή στο COP27 | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Επικαιρότητα

COP27: Για μείωση στους ρύπους κατά 40% δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος παρέμεινε στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου μόλις τρεις ώρες, αφήνοντας πίσω του τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το κλίμα, Τζον Κέρι. Ωστόσο, δεσμεύτηκε για μεγάλη μείωση των ρύπων από την πλευρά της χώρας του
Protagon Team

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε την Παρασκευή στους συνέδρους της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) που πραγματοποιείται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, μειώνοντας τους ρύπους τους κατά 40% έως το 2030.

Παράλληαλα, ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το πακέτο μέτρων, ύψους 370 δισ. δολαρίων, που ψήφισε το Κογκρέσο το καλοκαίρι, αποτελεί αλλαγή παραδείγματος στη στάση των ΗΠΑ, η οποία θα έχει θετική επίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Τα επιτεύγματα της καινοτομίας και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των καθαρών τεχνολογιών θα είναι διαθέσιμα σε χώρες σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, επιταχύνοντας την εγκατάλειψη του άνθρακα πέρα από τα σύνορά μας», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν.

Κάποιοι σύνεδροι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν η αμερικανική πολιτική θα παραμείνει σταθερή σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, ενθυμούμενοι ότι ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Οπως γράφει ο Guadian, o Τζο Μπάιντεν ζήτησε για μία ακόμη φορά συγγνώμη για την τετραετή αμερικανική απουσία, χρησιμοποιώντας όρους όπως «κλιματική κόλαση» σε περίπτωση που δεν αναληφθεί δράση.

«Η καλή πολιτική για το κλίμα είναι καλή οικονομική πολιτική», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο μέτρων για την ενεργειακή μετάβαση και εξοικονόμηση ενισχύει τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι το αμερικανικό Δημόσιο είναι «ο μεγαλύτερος αγοραστής του πλανήτη» και ανακοίνωσε ότι θα θέσει στους προμηθευτές προδιαγραφές ως προς τους ρύπους που εκπέμπουν.

Επίσης, ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση των διαρροών μεθανίου από τις υπάρχουσες εξορυκτικές δραστηριότητες (και όχι τον περιορισμό των νέων εξορύξεων, όπως ζητούν οι ακτιβιστές για το κλίμα.) Καταγγέλλοντας τον «ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας», ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι εξελίξεις αυτές καθιστούν «πιο σημαντικό από ποτέ» το να επιμείνουμε στις κλιματικές δεσμεύσεις μας.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας. «Αν η ναυτιλία ήταν χώρα, θα ήταν δέκατη στον κόσμο ως προς τις εκπομπές ρύπων», υπογράμμισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος παρέμεινε στην Αίγυπτο μόλις τρεις ώρες, αφήνοντας πίσω του τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το κλίμα, Τζον Κέρι. Η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Κέρι, με βάση την οποία εταιρείες μπορούν να υλοποιούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες και να καταμετρούν την εξοικονόμηση ρύπων ως δική τους, προξένησε αντιδράσεις μεταξύ κάποιων συνέδρων. Αντιθέτως, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από σειρά μεγάλων εταιρειών που εκπροσωπούνται με πολυπληθείς αντιπροσωπείες στη σύνοδο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του αμερικανού προέδρου, κάποιοι σύνεδροι εμφάνισαν πανό που έγραφε «Ανθρωποι εναντίον ορυκτών καυσίμων», καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων, παρά την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία, ακτιβιστές πραγματοποιούν συνεχείς διαμαρτυρίες με κλεισίματα αυτοκινητοδρόμων, με αίτημα να σταματήσουν τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων.