Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο βήμα της Cop26 | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Cop26: Δέσμευση 100 χωρών για τη δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου

Ο περιορισμός κατά 30% σε ορίζοντα δεκαετίας του αερίου που συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα θεωρείται ένας σχετικά εύκολα επιτεύξιμος στόχος
Protagon Team

Πάνω από 100 χώρες, ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα Cop26 για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% ως το 2030, με βάση τα επίπεδα εκπομπών του 2020.

Ο περιορισμός του αερίου είναι καθοριστικής σημασίας για την τήρηση του στόχου να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Πάντως, μέσα στις 103 χώρες που έχουν δεσμευτεί δεν περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, τρεις από τους μεγαλύτερους ρυπαντές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι η δέσμευση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς το μεθάνιο ευθύνεται για το ήμισυ της ανόδου της θερμοκρασίας που βιώνουμε σήμερα, η οποία είναι περίπου 1,1 βαθμοί πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Πρόσθεσε ότι η δέσμευση για το μεθάνιο, στην οποία πρέπει να προσχωρήσουν και άλλες χώρες, θα είναι ευεργετική όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία των ανθρώπων ενώ θα ενισχύσει την οικονομία.

Εν τω μεταξύ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ο περιορισμός των εκπομπών του μεθανίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς στόχους –και μάλιστα σχετικά εύκολος στόχος- για να κρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5 βαθμούς. Οπως επισήμανε η επικεφαλής της Κομισιόν, ο ενεργειακός τομέας έχει το μεγαλύτερο περιθώριο περικοπών.

Γιατί μας ενδιαφέρει το μεθάνιο; Αν και διαλύεται στην ατμόσφαιρα πιο γρήγορα από το διοξείδιο του άνθρακα, θεωρείται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση για την υπερθέρμανση του πλανήτη από το διοξείδιο. Πέρυσι και τα δύο αέρια ήταν σε επίπεδα-ρεκόρ στην ατμόσφαιρα.

Οι κυριότερες πηγές εκπομπής του μεθανίου είναι η γεωργία (για παράδειγμα η ορυζοκαλλιέργεια), οι ζωντανοί οργανισμοί (όπως οι αγελάδες), οι χωματερές αλλά και η βιομηχανία του πετρελαίου και κυρίως του φυσικού αερίου. Επίσης η ηφαιστειακή δραστηριότητα και τα έλη παράγουν μεθάνιο, αλλά βέβαια δεν μπορεί να περιοριστούν.