25 Ιουλίου 2024. Συνωστισμός για το ηλιοβασίλεμα στην Οία. Ομως κάποιοι λένε πως όταν φεύγουν τα κρουαζιερόπλοια το νησί αδειάζει | REUTERS/Alkis Konstantinidis
Επικαιρότητα

CNN: Κι όμως, η Σαντορίνη είναι άδεια!

Εκτενές ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου για το «νησί του Instagram», όπως το ονομάζει, αναφέρει ότι η Θήρα δεν «βουλιάζει» από τουρίστες, όπως συχνά παρουσιάζεται. Επιχειρηματίες του νησιού δηλώνουν «νέκρα» και καταγγέλλουν φτωχές υποδομές που «δεν μπορούν να κρατήσουν τον τουρισμό». Μήπως η Σαντορίνη κατάντησε νησί κρουαζιέρας;
Protagon Team

Η χειρότερη σεζόν όλων των εποχών: Πώς πήγαν όλα στραβά στο νησί… του Instagram. Με αυτόν τον τίτλο και στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου για την Ελλάδα, το αμερικανικό CNN φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για την Σαντορίνη, υποστηρίζοντας πως δεν πάσχει από υπερτουρισμό, αλλά από έλλειψη υποδομών για τον τουρισμό.

Το κείμενο ξεκινά ως εξής: «Υπάρχει ένα ηφαίστειο που πρόκειται να εκραγεί στη Σαντορίνη, αλλά δεν είναι η παγκοσμίως γνωστή καλντέρα»…

Αρχικά το αμερικανικό δίκτυο παραθέτει κάποια στοιχεία για τον τουρισμό και την διεθνή δημοφιλία της Σαντορίνης:

«Τα εκθαμβωτικά ασβεστωμένα σπίτια, οι εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους και η θάλασσα αυτού του μοναδικά εντυπωσιακού ελληνικού νησιού προσελκύουν 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, πολύ περισσότερους από τους περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης. Μέχρι και 17.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων κατακλύζουν κάθε μέρα το νησί κατά την υψηλή περίοδο, κατευθυνόμενοι κατευθείαν σε καυτά σημεία όπως η πρωτεύουσα Φηρά και η Οία στο βορειοδυτικό άκρο της, γνωστή για τα θεαματικά ηλιοβασιλέματά της. Έχει κερδίσει ακόμη και το παρατσούκλι “νησί του Instagram” λόγω του απόλυτου “χωρίς φίλτρο” μεγαλείου του. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα κρεμασμένα από τους βράχους μπαλκόνια των βράχων γεμίζουν ασφυκτικά από παραθεριστές που αναζητούν την καλύτερη πόζα για selfie στο ηλιοβασίλεμα, ενώ οι ντόπιοι ενοχλούνται καθώς κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές».

Μια εισαγωγή που νομίζεις πως σε προϊδεάζει για αναφορές σχετικές με τον υπερτουρισμό. Όμως στη συνέχεια το CNN αναφέρει: «Οταν έρχεται το βράδυ, ωστόσο, τα πλήθη φεύγουν και κάποιοι παραπονιούνται ότι το νησί μετατρέπεται από Τάιμς Σκουέαρ σε πόλη-φάντασμα»!

Μετά τις 9 θα φύγουν; (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

«Το νησί είναι άδειο. Ο υπερτουρισμός δεν υπάρχει. Αυτό που βλέπω είναι η έλλειψη δομών και υποδομών. Η αλήθεια είναι ότι το νησί είναι άδειο. Αυτή τη στιγμή είναι όπως ποτέ άλλοτε, είναι η χειρότερη εποχή που έχει υπάρξει ποτέ. Ο συνωστισμός φαίνεται επειδή τα κρουαζιερόπλοια φτάνουν όλα μαζί», λέει στο CNN Travel ο Τζιανλούκα Κλιμέντι, τοπικός τουριστικός πράκτορας και κάτοικος της Σαντορίνης εδώ και 18 χρόνια.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, «μετά τις 9 το βράδυ το νησί νεκρώνει, ενώ τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δεν πλησιάζουν καν την πληρότητα» Για τα ξενοδοχεία ο Κλιμέντι αναφέρει πληρότητα περί το 30% ενώ υποστηρίζει ότι και άλλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου πλήττονται αναλόγως.  «Το πρόβλημα είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι η πραγματικότητα. Ενώ πάρα πολλοί τουρίστες θα επισκεφθούν την Σαντορίνη φέτος, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που αποθαρρύνονται από τη φήμη του υπερπλήρους και δεν το σκέφτονται ως προορισμό για όλο το χρόνο ή για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή», λέει.

Υποδομές κρουαζιέρας και ημερήσιο πλαφόν

Σύμφωνα με το CNN, o δήμαρχος  Θήρας Νίκος Ζώρζος έχει προτείνει ανώτατο ημερήσιο όριο οκτώ χιλιάδων για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει αυτή την πρόταση η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί την επόμενη χρονιά.

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ακόμη ότι η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), ανακοίνωσε την 1η Αυγούστου ότι στελέχη της συναντήθηκαν με τον έλληνα  υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για να συζητήσουν την βελτίωση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών.

«Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα έχει συγκεντρώσει σημαντική προσοχή, ιδίως όσον αφορά τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου, δήλωσε η Μαρία Δεληγιάννη, περιφερειακή διευθύντρια της CLIA για την Ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια επιβεβαίωσε τη δέσμευση των εταιρειών κρουαζιέρας να διατηρήσουν το ανώτατο όριο των 8.000 επιβατών και πρόσθεσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για διαφοροποίηση των ελληνικών δρομολογίων ώστε να μειωθεί η πίεση στους δημοφιλείς προορισμούς. Επί του παρόντος, σύμφωνα με τη CLIA, σχεδόν τα δύο τρίτα του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα αφορούν τον Πειραιά, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Ηλιοβασίλεμα της 25ης Ιουλίου 2024 στη Σαντορίνη. (REUTERS/Alkis Konstantinidis)
Σαντορίνη δεν είναι μόνο τα Φηρά

Η Κέιτι Χασλαμ από το Ροτσντέιλ της Αγγλίας βρέθηκε τον περασμένο μήνα στη Σαντορίνη για τον μήνα του μέλιτος και λέει στο CNN ότι με τον σύζυγός της έκαναν προσεκτικό σχεδιασμό για να είναι αυτές οι διακοπές των ονείρων τους. «Δεν θέλαμε να πάμε στα Φηρά γιατί είχαμε διαβάσει ότι είχε πάρα πολύ κόσμο. Αντ’ αυτού επιλέξαμε ένα χωριό, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, και ήταν απλά καταπληκτικό, υπέροχο και ήσυχο», λέει η Χάσλαμ.

Τη μία ημέρα που επισκέφθηκαν τα Φηρά, είδαν να καταφθάνουν σχεδόν ταυτόχρονα οκτώ κρουαζιερόπλοια. «Ηταν χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι, οπότε μείναμε μακριά».

Το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη ήταν ένας απο τους βασικούς λόγους που την επέλεξε το ζευγάρι για τον μήνα του μέλιτος. «Το απολαμβάναμε κάθε βράδυ στο μπαλκόνι, με λίγο κρασί και ήταν απολύτως μαγικό».