Οι παίκτες της Μπενφίκα πανηγυρίζουν τη νίκη της επί της Ζενίτ | REUTERS/Hugo Correia
Επικαιρότητα

Η εποχή που το ποδόσφαιρο ανθίζει

Οι κορυφαίοι της μπάλας επέστρεψαν, για να γεμίσουν τις Τρίτες μας και τις Τετάρτες μας με τα μαγικά τους κόλπα. Εως τις 16 Μαρτίου, οι 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης συγκρούονται σε νοκ-άουτ αγώνες, με διαφορετικές πιθανότητες αλλά το ίδιο όνειρο: να σηκώσουν την κούπα με τα μεγάλα αφτιά
Sportscaster

Επειτα από 69 βράδια στέρησης, το Champions League επέστρεψε στα καλύτερά του: με τις 16 κορυφαίες ομάδες του, με νοκ-άουτ αγώνες (όπου το παραμικρό λάθος πληρώνεται ακριβά) και με τα κλαμπ που επέζησαν στη διοργάνωση, να βρίσκονται (προγραμματισμένα) στο απόγειο της φόρμας τους. Η φάση των «16», η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου, είναι η άνοιξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η χαρά του φιλάθλου, που θα περάσει τις Τρίτες και τις Τετάρτες του παρέα με ό,τι πιο θεαματικό μπορεί να του προσφέρει η «στρογγυλή θεά».

Η αρχή έγινε χθες βράδυ, στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού. Η Παρί Σεν Ζερμέν είχε τον Ντι Μαρία, τον Λούκας, τον Ματουϊντί και τον Ιμπραΐμοβιτς σε μεγάλα κέφια, και έπαιξε την Τσέλσι σαν τη γάτα με το ποντίκι. Νίκησε 2-1, με σκόρερς τον Ιμπραΐμοβιτς (απευθείας φάουλ στο 39′) και τον Καβάνι (στο 78′) -ο οποίος είχε μπει στο ματς τέσσερα λεπτά νωρίτερα- αλλά το γκολ του Μίκελ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου (το πρώτο του εδώ και 14 μήνες) κράτησε τους άγγλους ζωντανούς για τη ρεβάνς, που θα γίνει σε τρεις εβδομάδες στο «Στάμφορντ Μπριτζ» του Λονδίνου.

Ηταν η παλιά, καλή Τσέλσι. Φουλ άμυνα και αντεπιθέσεις – φαρμάκι. Ο προσωρινός αντικαταστάτης του Μουρίνιο, ο Γκους Χίντινκ -ο οποίος είναι μανούλα στο να «κλέβει» αποτελέσματα από καλύτερες ομάδες-, κατάφερε να γλιτώσει με… γρατζουνιές, κυρίως χάρη στον βέλγο τερματοφύλακα Τιμπό Κουρτουά. Ομως, ας έχει το νου του. Φέτος η Παρί δείχνει ικανή για σπουδαία πράγματα.

Πάντως, είναι η σύγκρουση δυο εντελώς διαφορετικών κόσμων. Η Παρί έχει κάνει ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στον πρώτο γύρο του γαλλικού πρωταθλήματος, παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και πάει φουλ για τον τέταρτο σερί τίτλο της στη Γαλλία. Εχει χρήματα, έχει παικταράδες, όμως η Ευρώπη την πληγώνει. Τρεις διαδοχικές χρονιές στο Champions League έχει σταματήσει στους «8». Τελευταία φορά που έπαιξε στα ημιτελικά, ήταν πριν από 21 χρόνια. Και πριν από 20, κατέκτησε τον μοναδικό -μέχρι σήμερα- ευρωπαϊκό της τίτλο, το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Τώρα πιά, που στο Σαμπιονά δεν έχει αντίπαλο, το μέτρο της επιτυχίας της είναι το Champions League. Και τα χρήματα από το Κατάρ θα ρέουν άφθονα, ώσπου οι παριζιάνοι να σηκώσουν -επιτέλους- το Κύπελλο με τα μεγάλα αφτιά. Ισως να μην αργήσει πολύ αυτή η μέρα. Για μία ομάδα που μέχρι το 2013 είχε να παρουσιάσει δύο Πρωταθλήματα και τίποτε άλλο, η Παρί έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια.

Ο Εντισον Καβάνι πανηγυρίζει το νικητήριο γκολ της Παρί ενάντια στην Τσέλσι (Reuters / Gonzalo Fuentes Livepic)

Η Τσέλσι, αντιθέτως, δεν έχει παράπονο -σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς τίτλους-, όμως στην Αγγλία πέρασε μεγάλα βάσανα φέτος. Από πρωταθλήτρια, το 2015, βρέθηκε να παλεύει για να παραμείνει στην Premier League – όπως ομολόγησε ο προπονητής της. Στο επόμενο Champions League δεν πρόκειται να βγει. Εκτός αν… κατακτήσει το φετινό, τον προσεχή Μάιο, στο Μιλάνο. Μόνον έτσι μπορεί να σώσει τη χρονιά. Αλλά, ακόμη κι αν περάσει την Παρί, υπάρχουν η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν ή η Γιουβέντους, η Ρεάλ, η Σίτι… Αυτά δεν γίνονται, ούτε στα παραμύθια.

Από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια των «16». Οπως πολύ ενδιαφέρον είναι και το αίνιγμα που μας έβαλε -αμέσως μετά το τέλος του αγώνα- ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του (καθώς το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό του με την Παρί): «Κάτι πολύ μεγάλο πρόκειται να συμβεί…», ήταν η ατάκα του σουηδού σταρ, που έκανε τους δημοσιογράφους να ψάχνονται.

Στο άλλο χθεσινοβραδινό ματς, η Ζενίτ αντιμετώπισε στη Λισαβόνα την Μπενφίκα. Κατάφερε να χάσει μόνο με 1-0, με γκολ στο 91′. Είναι κατόρθωμα, επειδή προερχόταν από αγωνιστική απραξία δυο μηνών (το ρωσικό πρωτάθλημα έχει πέσει σε χειμερία νάρκη), ενώ οι «Αετοί», με 60 γκολ σε 22 ματς πρωταθλήματος, διάγουν την πιο παραγωγική σεζόν τους. Ο Αντρέ Βίλας-Μπόας, ο προπονητής των ρώσων που γνωρίζει τα κόλπα των πορτογάλων απ’ έξω κι ανακατωτά, κατάφερε να τους δέσει κόμπο για 90 λεπτά. Στις καθυστερήσεις, όμως, ο Ζόνας -πρώτος σκόρερ του πορτογαλικού πρωταθλήματος με 23 γκολ- χάρισε στην Μπενφίκα ένα μεγάλο αβαντάζ πρόκρισης, εν όψει του επαναληπτικού της Αγίας Πετρούπολης. Πάνω που γκρίνιαζαν -στην Πορτογαλία- οτι ο βραζιλιάνος φορ σκοράρει κατά βούληση απέναντι σε ομαδούλες, όπως η Λεϊρία και η Πάσος Φερέϊρα, όμως στα δύσκολα εξαφανίζεται…

Το παιχνίδι είχε και ελληνικό χρώμα. Ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος είχε σκοράρει για έκτη διαδοχική αγωνιστική στην Πορτογαλία, αυτή τη φορά ήταν εκτός κλίματος και αντικαταστάθηκε στο 59′. Ο Ανδρέας Σάμαρης, αντιθέτως, αγωνίστηκε εξαιρετικά σε ολόκληρη την αναμέτρηση. Αλλά, αυτός που έκλεψε την παράσταση, ήταν ο παλιός τερματοφύλακας της Ξάνθης, Γιούρι Λοντίγκιν, ο οποίος λύγισε στα τελευταία λεπτά. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Λοντίγκιν είναι πατριωτάκι μας. Από ρώσο πατέρα και ελληνίδα μητέρα, ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία δέκα ετών, κι έχει (και) την ελληνική υπηκοότητα. Ομως, αν και έπαιξε με την Εθνική Ελλάδος Κ21 (Νέων), προτίμησε να γίνει διεθνής με τους Ανδρες της εθνικής ομάδας της Ρωσίας.

Αλλά για τον Ζινεντίν Ζιντάν, το αποψινό ματς είναι το πρώτο σοβαρό τεστ από την ημέρα που άρχισε την καριέρα του ως πρώτος προπονητής

Αρωμα Ελλάδας θα έχει και η αποψινή, πρώτη σύγκρουση της Ρόμα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Κώστα Μανωλά και τον Βασίλη Τοροσίδη παρόντες στην ιταλική ενδεκάδα. Εχει… πλάκα αυτό το «ζευγάρι». Από την ημέρα που έγινε η κλήρωση για τους «16» του Champions League, τα ιταλικά και τα ισπανικά ΜΜΕ έγραφαν ατελείωτα ρεπορτάζ, για το γεγονός οτι θα βρεθούν αντιμέτωποι δυο προπονητές που είναι ανεπιθύμητοι από τους ίδιους τους οπαδούς των ομάδων τους. Τσάμπα κόπος. Ούτε ο Ρούντι Γκαρσία είναι στη Ρόμα πια, ούτε ο Ράφα Μπενίτεθ στη Ρεάλ.

Ο διάδοχος του Γκαρσία, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, κοιμήθηκε πιο ήσυχος χθες βράδυ. Το ξέρουν και οι… γάτες στην Ιταλία, οτι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της Ρόμα. Κι αυτό -το οτι δεν έχει τίποτε να χάσει- είναι το πιο μεγάλο όπλο της ιταλικής ομάδας. Οι τέσσερις σερί νίκες της στο Καμπιονάτο την έχουν γεμίσει αυτοπεποίθηση, όμως η άμυνα εξακολουθεί να… μπάζει. Για έναν περίεργο λόγο, η Ρόμα δεν ενισχύθηκε στα μετόπισθεν κατά τη μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ισως επειδή της είχε κληρώσει η Ρεάλ και -αφού δεν πάει ούτε για το Πρωτάθλημα- θα ήταν πεταμένα λεφτά.

Αλλά για τον Ζινεντίν Ζιντάν, το αποψινό ματς είναι το πρώτο σοβαρό τεστ από την ημέρα που άρχισε την καριέρα του ως πρώτος προπονητής. Στο διάστημα που μεσολάβησε, ο γαλλο-αλγερινός τεχνικός κατάφερε να συμμαζέψει το χάος που άφησε πίσω του ο Μπενίτεθ, ιδίως στη μεσαία γραμμή. Ο «Ζιζού» έχει επιβάλει, η μπάλα να περνάει από τα πόδια των χαφ -κυρίως του Μόντριτς- και να φτάνει σωστά μπροστά, όπου αναλαμβάνουν οι υπόλοιποι. Οι… υπόλοιποι είναι ο φοβερός Κριστιάνο Ρονάλντο με τα 11 γκολ στους Ομίλους και ο Μπενζεμά, ο οποίος τελευταία σκοράρει σχεδόν σε κάθε ματς. Η Ρεάλ νιώθει -και είναι- φαβορί για την πρόκριση. Εστω κι αν δεν έχει περάσει ιταλική ομάδα μετά τη δεκαετία των 80’s…

Το άλλο σημερινό παιχνίδι είναι η… απόφαση της κληρωτίδας να περάσει στην προημιτελική φάση μια από τις δυο πιο αδύναμες ομάδες από τις «16». Γάνδη εναντίον Βόλφσμπουργκ. Η Γάνδη είναι η πρώτη βελγική ομάδα που έφτασε ώς εδώ έπειτα από 15 χρόνια (η προηγούμενη ήταν η Αντερλεχτ, το 2000-2001), με το πιο φτωχό μπάτζετ ανάμεσα στις 16 ομάδες. Το οφείλει κυρίως στον προπονητή της, τον Βανχάζεμπρουκ, ο οποίος δεν αφήνει στην τύχη της την παραμικρή λεπτομέρεια. Αλλά δεν έχει νικήσει ποτέ γερμανική ομάδα στο γήπεδό της (2 ισοπαλίες, 2 ήττες).

Για όσους τυχόν παρεξηγήθηκαν που χαρακτηρίσαμε «αδύναμη ομάδα» και την Βόλφσμπουργκ, η οποία στη φάση των ομίλων είχε… δαγκώσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να σημειώσουμε οτι, σήμερα, τα πράγματα στο στρατόπεδο των γερμανών είναι πολύ διαφορετικά από τότε. Οι «Λύκοι» δεν είχαν καταφέρει να πάρουν ούτε μια νίκη στην Bundesliga (το γερμανικό πρωτάθλημα) από τον Νοέμβριο μέχρι το περασμένο Σάββατο. Ισως επειδή δυο καρπούζια δεν χώρεσαν στην ίδια μασχάλη. Ακόμη και ο προπονητής της, ο Ντίτερ Χέκινγκ, παραδέχεται οτι αυτή τη στιγμή «η ομάδα δεν παίζει σαν ομάδα. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα…». Ηρθε και ο τραυματισμός του πρώτου σκόρερ, του Ντοστ, λείπουν και ο Ροδρίγκες με τον Νάλντο… Ισως ήρθε η ώρα να νικήσουν -επιτέλους- οι βέλγοι τους γερμανούς.

Αλλά όλα τα μεγάλα φαβορί, πλην της Ρεάλ, παίζουν την επόμενη εβδομάδα. Αρσεναλ – Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους – Μπάγερν, την Τρίτη 23/2, και την επομένη Ντινάμο Κιέβου – Μάντσεστερ Σίτι και Αϊντχόφεν – Ατλέτικο. Οποιος είδε τα τελευταία παιχνίδια της Μπάρτσα, καταλαβαίνει οτι ο Βενγκέρ έχει αρχίσει τα… τάματα. Φαντάζομαι τη φάση με τον Μερτεζάκερ να προσπαθεί να… στρίψει, καθώς θα τρέχουν πάνω του ο Μέσι, ο Σουάρες ή ο Νεϊμάρ… Στη Βαυαρία, όλοι υπολογίζουν στον Γκουαρντιόλα. Πιστεύουν οτι δεν πρόκειται να αφήσει το Μόναχο, το καλοκαίρι, χωρίς να έχει φροντίσει να σηκώσει την κούπα και με την Μπάγερν, προτού το επιχειρήσει στο Μάντσεστερ. Οπου έχουν αρχίσει να μετανιώνουν που ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους με τον Πεπ, καθώς βλέπουν οτι η Σίτι παραπαίει στην Premier League. Λες και περιμένει να περάσει ο καιρός μέχρι να παραδοθεί τον καταλανό τεχνικό… Οσο για τη Γιουβέντους, η σημερινή εικόνα της είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρουσίαζε οταν η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την Μπάγερν. Οι 15 σερί νίκες της στην Ιταλία και η επιστροφή της στην κορυφή, έχουν αλλάξει τα προγνωστικά για την τιτανομαχία της με την Μπάγερν, που τώρα είναι 50-50.

Τι προβλέπουν οι «μπουκ» για την τελική έκβαση του πολέμου, δηλαδή την κατάκτηση του Champions League; Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν Ζερμέν, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και Γιουβέντους. Με αυτή τη σειρά. Μου φαίνεται πως την υποτιμούν -λιγάκι- τη «Μεγάλη Κυρία». Αλλά, όλα θα αποδειχτούν στα γήπεδα.