Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιο σημαντική για την ανθρωπότητα από τη φωτιά και τον ηλεκτρισμό, αλλά πρέπει να εξελιχθεί με σωστό τρόπο, δήλωσε ο Σουντάρ Πιτσάι, CEO της Google και της μητρικής της, Alphabet
Μιλώντας στο Νταβός, ο ινδικής καταγωγής Πιτσάι υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence ή, για συντομία, AI) να αναπτυχθεί χωρίς να γίνονται διακρίσεις και πάνω από όλα, χωρίς να είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα με τα οποία ασχολείται η ανθρωπότητα. Είναι πιο σημαντική από τη φωτιά και τον ηλεκτρισμό. Εχει απίστευτα θετικές πτυχές, αλλά έχει και πραγματικά αρνητικές συνέπειες», δήλωσε, προσθέτοντας: «Σκεφτείτε καινοτομίες σαν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν άτομα που αγνοούνται, αλλά επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαζική παρακολούθηση».
«Πάρτε σαν παράδειγμα την ακτινολογία. Υπάρχουν πολλές φορές που ο καρκίνος δεν εμφανίζεται και έτσι η διαφορά στο αποτέλεσμα είναι τεράστια. Γνωρίζουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την AI για να τη βελτιώσουμε».
Μιας και το κλίμα είναι ίσως η πιο «καυτή» θεματική του 50ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο 47χρονος μηχανικός λογισμικού το έφερε ως παράδειγμα για να υπογραμμίσει την σημασία της διακρατικής συνεργασίας στα πλαίσια της εξέλιξης μιας τεχνολογίας που, μάλλον, θα αλλάξει τον κόσμο.
«Η AI δεν είναι καθόλου διαφορετική από το κλίμα, δεν θα υπάρχει ασφάλεια αν έχεις μία χώρα μόνη ή μία ομάδα χωρών να δουλεύει πάνω σε αυτήν. Χρειάζεσαι ένα παγκόσμιο πλαίσιο»
Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα ταράξει τα νερά της παγκόσμιας οικονομίας και θα ακυρώσει εκατομμύρια δουλειές χαμηλής εξειδίκευσης, καθώς όλο και πιο περίπλοκα λογισμικά θα χρησιμοποιούνται.
Ο Πιτσάι μπήκε στη Google το 2004 και του πήρε λίγο παραπάνω από μία δεκαετία για να γίνει CEO. Οταν ο τεχνολογικός γίγαντας προχώρησε σε αναδιάρθρωση, ο Πιτσάι συνέχισε να ασκεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου, αλλά πλέον για την μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet.
Οταν ρωτήθηκε από τον ιδρυτή του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, τι τον κρατά ξύπνιο το βράδυ, ο Πιτσάι απάντησε: «Ανησυχώ που γυρνάμε την πλάτη μας στην τεχνολογία. Ανησυχώ γιατί όταν το κάνουν αυτό οι άνθρωποι μένουν πίσω. Είναι καθήκον μας να οδηγήσουμε την ανάπτυξη της με τρόπο που δεν θα αφήσει ανθρώπους εκτός».
Αναφέρθηκε επίσης και στην συναρπαστική ιδέα των κβαντικών υπολογιστών, που θα μας βοηθούσαν να έχουμε μια «βαθύτερη κατανόηση» του κόσμου, αλλά θα μπορούσαν, επίσης, να αφανίσουν την κρυπτογράφηση με την μορφή που την ξέρουμε.
Η Alphabet είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως και η αξία της ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια. Φυσικά, έχει υπό την ιδιοκτησία της αρκετές εταιρείες που εξελίσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.