O Eμανουέλ Μακρόν θα αποχαιρετήσει την προεδρία και θα γίνει ο νεότερος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, σε ηλικία μόλις 49 ετών | Ludovic Marin/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

«Καταστροφικό» για τον Μακρόν το συνταγματικό όριο των δύο προεδρικών θητειών

Οι πρόεδροι στη Γαλλία δεν μπορούν να εκλεγούν για περισσότερες από δύο πενταετείς θητείες, γεγονός για το οποίο ο γάλλος πρόεδρος φέρεται να μην έκρυψε τη δυσαρέσκειά του στη διάρκεια σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Μελανσόν... έσπευσε να τον «καρφώσει»
Protagon Team

Ως «καταστροφική μαλακία» (σ.σ. «funeste connerie» κατά τη Le Parisien) χαρακτήρισε το συνταγματικό όριο δύο θητειών της γαλλικής προεδρίας, το οποίο συνεπάγεται την αποχώρησή του από την εξουσία το 2027, ο Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Ακρας Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο Μακρόν, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Γαλλίας το 2017 και επανεξελέγη το 2022, χαρακτήρισε «καταστροφική μαλακία το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να επανεκλεγεί (για περισσότερες από δύο φορές)».

Η επίμαχη φράση επιβεβαιώθηκε και από δύο άλλους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πρόεδροι στη Γαλλία δεν μπορούν να εκλεγούν για περισσότερες από δύο πενταετείς θητείες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μακρόν πρόκειται να γίνει ο νεότερος πρώην πρόεδρος της χώρας, σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Καθώς δε οι σύμμαχοι και οι υποστηρικτές του στρέφουν το βλέμμα τους σε ένα μέλλον χωρίς τον Μακρόν στο τιμόνι, τα στενά χρονικά περιθώρια εγείρουν ερωτήματα ως προς το εάν το πολιτικό κεφάλαιο του γάλλου προέδρου έχει ήδη μειωθεί, σύμφωνα με το Politico.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο Μακρόν φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το όριο που του θέτει το γαλλικό σύνταγμα στη διάρκεια μιας συνάντησης πολιτικών αρχηγών από όλο το πολιτικό φάσμα, την οποία συγκάλεσε ο ίδιος προκειμένου να συζητηθούν πιθανοί τομείς πολιτικής στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν. Επί του παρόντος, άλλωστε, η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει συχνά πολιτικό αδιέξοδο στο κοινοβούλιο, καθώς ο Μακρόν δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ο γάλλος πρόεδρος και οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης κλείστηκαν στην αίθουσα συσκέψεων επί 12 ώρες την Τετάρτη, μη έχοντας πρόσβαση στα τηλέφωνά τους, για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, όπως το Ουκρανικό, ο πληθωρισμός και η θεσμική μεταρρύθμιση.

Ο Μακρόν φέρεται να εκστόμισε την επίμαχη φράση καθώς απαντούσε σε πρόταση του προέδρου του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, Zoρντάν Μπαρντελά, ο οποίος πρότεινε τη μετάβαση της Γαλλίας σε ένα σύστημα μίας και μοναδικής προεδρικής θητείας επταετούς διάρκειας.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μέλος του στρατοπέδου του Μακρόν εκφράζει δυσαρέσκεια για το όριο των δύο θητειών, υπενθύμισε το Politico. Τον Ιούνιο, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρισάρ Φεράν, δήλωσε πως ήταν εναντίον της συνταγματικής πρόβλεψης, με το σκεπτικό ότι εμποδίζει την «έκφραση της λαϊκής βούλησης». Οι δηλώσεις του επικρίθηκαν τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του πολιτικού συστήματος, με ορισμένους να κατηγορούν το προεδρικό στρατόπεδο ότι παρασύρεται προς τον αυταρχισμό.

Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το σχόλιο του Εμανουέλ Μακρόν.