Σι Τζινπίνγκ και Λούλα ντα Σίλβα, δύο από τους πυλώνες των BRICS | REUTERS (Carlos Barria και Carla Carniel)
Επικαιρότητα

BRICS χωρίς τον Λούλα, ο οποίος «χτύπησε στο μπάνιο»

Στο Καζάν της Ρωσίας θα βρίσκεται μέχρι τις 24 Οκτωβρίου και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όμως ο πρόεδρος της Βραζιλίας θα οικουρεί εξαιτίας μικροτραυματισμού, πραγματικού ή «διπλωματικού»
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από σήμερα έως και τις 24 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στο Καζάν της Ρωσίας, στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, καλεσμένος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι BRICS περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (οι πέντε χώρες του αρκτικόλεξου), αλλά έχουν διευρυνθεί και με το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα Εμιράτα, κ.ά.

Από μια παραξενιά της τύχης, η παρουσία του βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, αν και είχε ανακοινωθεί, διαψεύστηκε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Ο Λούλα θα μείνει στη χώρα του επειδή, λέει ένα επίσημο έγγραφο, «είχε ένα ατύχημα». Οι πληροφορίες από τη Βραζιλία θέλουν τον Λούλα τραυματισμένο από πτώση στο μπάνιο της οικίας του και επιμένουν ότι οι γιατροί είναι αυτοί που δεν του επέτρεψαν το μακρινό ταξίδι.

Είτε πρόκειται για «διπλωματική» είτε για πραγματική αδιαθεσία, σχολίασε η Corriere della Sera, ο Λούλα θα παρακολουθήσει τους υπολοίπους BRICS από το γραφείο του, παρά τη διαφορά της ώρας. Και μάλιστα, αυτή η σύνοδος, που είναι η 16η από την ίδρυση του γκρουπ, το 2009, το οποίο σκοπεύει να καταργήσει την παγκόσμια ηγεμονία της Δύσης, υπόσχεται να αφήσει το στίγμα της στις διεθνείς σχέσεις. Ο Πούτιν, πάντως, τη χρειάζεται πολύ, ως αποκλεισμένος από τα διεθνή φόρα.

Η Κίνα προβάλλεται όλο και περισσότερο στον ρόλο της «εναλλακτικής» ηγεσίας σε σχέση με την αμερικανική. Ολες οι άλλες χώρες θα λειτουργήσουν ως σκηνικό για τη δημιουργία ενός χώρου που δεν θα είναι απαραιτήτως εχθρικός προς τη Δύση, τόσο πολύ κιόλας, που ορισμένοι αναλυτές φέρνουν τους BRICS πιο κοντά στους Αδεσμεύτους, πολύ της μόδας άλλοτε, επί βασιλείας Ψυχρού Πολέμου.

Τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας, από τη μια πλευρά, και της Ινδίας και της Βραζιλίας, από την άλλη, κατά καιρούς θα είναι αντικρουόμενα. Ωστόσο η δύναμη του κλαμπ, όπως αναδεικνύεται συν τω χρόνω, εδράζεται στην αντιπροσώπευση της πιθανής εναλλακτικής λύσης στην παγκόσμια τάξη των ΗΠΑ. Είναι κράτη που απαιτούν σημαίνοντα λόγο στα παγκόσμια πράγματα, και αυτό από μόνο του αξίζει την προσοχή της Δύσης.