Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχεται τους υψηλούς προσκεκλημένους του στο Καζάν | Alexander Nemenov/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

BRICS στη Ρωσία: Σι, Μόντι και Ερντογάν στην αγκαλιά του Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος υποδέχεται τους ηγέτες στο Καζάν για τη διευρυμένη σύνοδο κορυφής της ομάδας που φιλοδοξεί να γίνει το αντίβαρο των G7. Ακόμα και ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση μαζί του. Σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας με το Ιράν θα υπογράψει το Κρεμλίνο
Protagon Team

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε τους ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας και άλλων χωρών στο πλαίσιο της διεθνής συνόδου κορυφής στο Καζάν, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να δείξει στη Δύση ότι  οι προσπάθειές της να απομονώσει τη Ρωσία έχουν αποτύχει.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν, μια πόλη στη ρωσική Δημοκρατία του Ταταρστάν, ο Πούτιν θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας και τον πρωθυπουργό της Ινδίας, καθώς και με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η σύνοδος κορυφής είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων ηγετών στη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και πραγματοποιείται 19 μήνες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου.

«Η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Είναι πολύ δύσκολο να απομονωθεί οποιαδήποτε χώρα στον σύγχρονο κόσμο», τόνισε και όπως φαίνεται από τη μάζωξη των διεθνών ηγετών στο Καζάν, δεν έχει άδικο.

Η ομάδα των BRICS ιδρύθηκε το 2009 ως γεωπολιτικό και οικονομικό αντίβαρο στη Δύση και αρχικά αποτελούνταν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Η Νότια Αφρική προσχώρησε ένα χρόνο αργότερα. Το όνομα της ομάδας προέρχεται από τα αρχικά των πρώτων κρατών-μελών της.

Ο Σι Τζινπίνγκ καταφθάνει στο Καζάν/ Alexander Vilf/BRICS-RUSSIA2024.RU Host Photo Agency via REUTERS

Πέντε άλλες χώρες -η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- θα γίνουν επίσημα δεκτές στους κόλπους της αυτή την εβδομάδα, αν και το όνομά της δεν θα αλλάξει.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να είναι «το μεγαλύτερο γεγονός εξωτερικής πολιτικής που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ» στη Ρωσία.

Τα 10 μέλη του οργανισμού αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση προσχώρησης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Πούτιν στο Καζάν.

Τριάντα άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, της Νιγηρίας και της Ταϊλάνδης, βρίσκονται στη λίστα αναμονής για πλήρη ή μερική ένταξη, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να εξετάζει την πρόσκληση για ένταξη. «Οι πόρτες είναι ανοιχτές, δεν αποκλείουμε κανέναν», δήλωσε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Στο παρελθόν έχει περιγράψει τους BRICS ως μια συμμαχία «της παγκόσμιας πλειοψηφίας».

Καμία από τις χώρες των BRICS δεν έχει υποστηρίξει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, ενώ η Κίνα και η Ινδία έχουν παράσχει μια ζωτική οικονομική σανίδα σωτηρίας για τη Μόσχα με αυξημένες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και σε πολύ μειωμένες τιμές, τονίζουν οι Times.

«Ο Πούτιν θα είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι παρά τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η χώρα του όχι μόνο απέχει πολύ από το να είναι διεθνής παρίας, αλλά είναι πλέον ένα κεντρικό μέλος μιας δυναμικής ομάδας που θα διαμορφώσει το μέλλον της διεθνούς τάξης», έγραψαν χαρακτηριστικά οι αναλυτές Αλεξάντερ Γκαμπούεβ και Ολιβερ Στούνκελ στο περιοδικό Foreign Affairs.

Το Κρεμλίνο ελπίζει επίσης να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας εναλλακτικής πλατφόρμας για τις διεθνείς πληρωμές, η οποία δεν θα επηρεάζεται από τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Ναρέντρα Μόντι και ο Πούτιν πριν από τη σύνοδο κορυφής, την Τρίτη / Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Η ποικιλομορφία των κρατών-μελών, ένα μείγμα δικτατοριών και δημοκρατιών, είχε ως αποτέλεσμα στο παρελθόν, οι δυτικές χώρες να μην πάρουν την ομάδα στα σοβαρά, ανέφεραν οι Times.

Ωστόσο, καθώς κλιμακώνονται οι παγκόσμιες εντάσεις, πλέον οι BRICS συμβολίζουν έναν κόσμο που έχει αρχίσει να διασπάται σε αντίπαλα γεωπολιτικά μπλοκ με βάση τις διαχωριστικές γραμμές Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου.

Η Κίνα δήλωσε στην περσινή σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ, ότι επιθυμεί να δει τον οργανισμό να αναδεικνύεται σε πλήρη αντίπαλο της G7.

Ιράν και Γκουτέρες στο Καζάν

Ο Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, για την αναμενόμενη υπογραφή μιας «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης.

Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Σαχέντ» για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, καθώς και εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους, λένε οι δυτικές χώρες.

Σε αντάλλαγμα, το Ιράν αναζητά ρωσικά συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη για την αντιμετώπιση της επίθεσης του Ισραήλ.

Το αξιοσημείωτο είναι ακόμα, ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παραστεί στη σύνοδο και θα συζητήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου, στην πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Ο ΟΗΕ δεν επιβεβαίωσε αμέσως τη συνάντηση. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει επικρίνει τον Γκουτέρες, ο οποίος στο Ισραήλ θεωρείται persona non grata.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απέρριψε την πρόσκληση της Ουκρανίας για την πρώτη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ελβετία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κιέβου. «Αποδέχθηκε, ωστόσο, την πρόσκληση στο Καζάν από τον εγκληματία πολέμου Πούτιν».

Ο Γκουτέρες είχε επισκεφθεί στο παρελθόν τη Ρωσία τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας. Εχει πει ότι επιδιώκει «μια δίκαιη ειρήνη» που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία δεν θα ανταλλάξει τις τέσσερις περιοχές που έχει καταλάβει στην Ουκρανία, ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ενώ η Μόσχα δήλωσε επίσης ότι δεν θα δεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση.

Δεν θέλουν όλοι πάντως να γίνουν μέλη της ομάδας επιρροής του Πούτιν. Το Καζακστάν, μια πρώην σοβιετική χώρα της κεντρικής Ασίας, εξόργισε το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα όταν δήλωσε ότι δεν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS. Σε αντίποινα, η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από τη χώρα.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας στο Καζάν, όπου έχουν κλείσει όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών, των σχολείων, των βιβλιοθηκών και των μουσείων.