Σ΄ ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ», με τον κίνδυνο ακόμη και πρώιμης κρίσης να ελλοχεύει, εξελίσσονται οι σχέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι κι αυτό αντανακλάται στην Επιτροπή Διαλόγου. Το κλίμα είναι φορτισμένο, η ψυχρότητα εμφανής και θα πρέπει να καταβληθούν εκτονωτικές προσπάθειες για να μην φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.
Η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα αντικατοπτρίστηκε στη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
«Ο τόπος έχει ανάγκη από μία μεγάλη κεντρώα προοδευτική παράταξη. Για να μπορέσουμε επιτέλους να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε. Ομως φοβάμαι ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Ονειρεύονται τα περασμένα μεγαλεία και νομίζουν ότι θα τα ξαναζήσουν. Ο τόπος όμως για να πάει μπροστά θέλει νέες δυνάμεις. Θέλει ανθρώπους που θα ασχοληθούν τώρα με την πολιτική, που θα σπάσουν το παλιό κατεστημένο και θα μπουν και θα ενισχύσουν αυτήν την κεντρώα παράταξη. Αυτό είναι το δικό μας κάλεσμα, να ενωθούμε, αλλά να ενωθούμε και να πληθύνουμε. Οχι να μείνουμε με τους παλιούς», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.
Η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και ήρθε ως συνέχεια της «παρεξήγησής» του με την Φώφη Γεννηματά για την παρουσία του στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Και δεν έγινε εν θερμώ. Συμπύκνωνε τις αντιρρήσεις για το εγχείρημα: Από τη μία «Kεντροαριστερά και κοινωνική συνοχή ή συντήρηση με συνεχή λιτότητα», όπως λένε στη ΔΗ.ΣΥ. Από την άλλη «Λαϊκισμός ή Μεταρρυθμίσεις» όπως υποστηρίζουν στο Ποτάμι και στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης κ.α).
Ενόχληση για τις συνεντεύξεις Φώφης
Στο Ποτάμι είναι ενοχλημένοι από όσα έγιναν στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και τα όσα είπε η κυρία Γεννηματά στις συνεντεύξεις στο MEGA και τον BHMA fm. Αποδίδουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρόθεση να στήσει ένα δεσμευτικό πλαίσιο συνεργασίας με την συνεχή επίκληση του όρου Κεντροαριστερά η οποία θα λάβει τη μορφή ΠΑΣΟΚ plus.
Θεωρούν ότι επιδίωξη δεν είναι η προγραμματική συνεννόηση αλλά η διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την προσχώρηση του Ποταμιού. «Αυτή την προοπτική την έχουμε αποκλείσει από την αρχή. Οσο δεν ανταποκρινόμασταν στο διάλογο η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν συγκαταβατική, ενώ τώρα με την συμμετοχή μας εκφράζονται ηγεμονικά».
«Αρχιτεκτονικό λάθος» στη στελέχωση
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αντικρούουν τους εν λόγω ισχυρισμούς υπογραμμίζοντας ότι ακολουθούν πλήρως όσα συμφωνήθηκαν για τη συγκρότηση της Επιτροπής. Ωστόσο μιλούν για «αρχιτεκτονικό λάθος» κατά τη συγκρότηση της, με αφορμή τη στάση του συντονιστή της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομία, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, ο οποίος εκπροσωπεί τη Δράση, στον οποίο καταλογίζουν ότι προσπαθεί να θέσει πλήρως φιλελεύθερη ατζέντα (ιδιωτικοποιήσεις, ομαδικές απολύσεις, απολύσεις στο Δημόσιο) και επιμένει να καλέσει στο διάλογο και τον Στέφανο Μάνο, γεγονός που είναι κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. «Κεντροαριστερά με τον Μάνο δεν γίνεται», λένε.
Μέσα σε όλα αυτά αναζωπυρώθηκε η κόντρα του ΚΙΔΗΣΟ με την Χαριλάου Τρικούπη με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου να κατηγορεί την κυρία Γεννηματά πώς «…η αναγκαία για τη χώρα συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, μόνον με πολιτικούς όρους που να συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, μπορεί να επιτευχθεί και να είναι πραγματικά επωφελής για τους Έλληνες και τη χώρα. Κάτι τέτοια βεβαίως, είναι προφανές ότι, δεν μπορεί να επιτευχθεί με σπερμολογίες και μηχανοραφίες».
Δια της αγνόησης απάντησε το ΠΑΣΟΚ.
Ταυτόχρονα καταβάλλονται προσπάθειες να αμβλυνθούν οι διαφωνίες και υπό αυτό το πρίσμα ο Σπύρος Λυκούδης κάλεσε όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους.
«…Οφείλουμε να επιλέξουμε την πιο εφικτή και την πιο συναινετική λύση, εφόσον στο χέρι μας είναι και η συναίνεση και το εφικτό.
»Λένε ότι είναι κακή πολιτική αρρώστια τα δειλά λόγια. Ακόμα πιο κακή είναι τα κρυμμένα λόγια. Εχουμε υποχρέωση να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια και σαφήνεια όλοι με όλους. Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν πρόκειται να συγχωρήσουν την ολιγωρία, την ατολμία και την έλλειψη ευθύνης αν επικρατήσουν διάφορες μικρόνοες και τελικά ατελέσφορες πολιτικές σκοπιμότητες. Εχουμε μια τελευταία ίσως ευκαιρία. Δεν πρέπει να χαθεί», έγραψε στη Αthens Voice.
Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι οι ομάδες εργασίας της Επιτροπής Διαλόγου επιταχύνουν τις επεξεργασίες τους και προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Οι συμμετέχοντες διαβεβαιώνουν ότι έχουν ανοίξει όλα τα θέματα και οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις είναι αρκετά τολμηρές μολονότι οι ιδεολογικές αφετηρίες δεν κρύβονται.
Το χρονοδιάγραμμα παραμένει σταθερό για την ολοκλήρωση της, στα τέλη Ιουνίου. Νωρίτερα όμως θα γίνουν γνωστές οι βασικές προτάσεις ανά τομέα.