Εχουμε ήδη έτοιμο το εμβόλιο για την Ομικρον, αλλά ίσως και να μη χρειαστεί να διατεθεί, αφού τα υπάρχοντα εμβόλια είναι ισχυρά απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά και παράλληλα ανακοίνωσε ότι από την άνοιξη θα είναι διαθέσιμο και το χάπι κατά του SARS-CoV-2. «Το χάπι θα είναι για τους αρρώστους από κορονοϊό και όχι για να προλάβουν να μη νοσήσουν», διευκρίνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, και «όσοι το πάρουν… από τους δέκα, μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα».
Σε μία προσωπική συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Αλμπερτ Μπουρλά μίλησε μεταξύ άλλων για τον δικό του εμβολιασμό και τη διαδρομή του από την Κτηνιατρική Σχολή στη Θεσσαλονίκη μέχρι την Pfizer και τον Λευκό Οίκο, όταν έλαβε την πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για τα σχέδιά του όταν έρθει η ώρα της… σύνταξης. Στην εκπομπή μίλησε και η σύζυγος του Αλμπερτ Μπουρλά, Μύριαμ Αλχανάτη Μπουρλά, για τη γνωριμία τους, την οικογένειά τους και την Ελλάδα.
«Εμαθα πρώτη φορά για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2020. Κυρίως με απασχολούσε ως κάτι που υπήρχε στην Κίνα, γιατί έχουμε 15.000 ανθρώπους, τέσσερα εργοστάσια και πολλούς ερευνητές. Εβαλα μία task force για να διαχειριστούν την κρίση στην Κίνα. Εκείνη την περίοδο, δεν είχαμε καμία υποψία για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε αρχικά ο CEO της Pfizer.
«Επικρατούσε “πυρετός” στα εργαστήρια, στα νοσοκομεία, που ήταν μέρος της έρευνας, και στα εργοστάσια της εταιρείας, που τους είχα ζητήσει να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο που δεν το είχαμε ακόμα. Τους είχα ζητήσει να είναι έτοιμοι να το παραγάγουν σε τεράστια ποσότητα μόλις το βρούμε», περιέγραψε για τις πρώτες στιγμές της έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και συνέχισε λέγοντας:
«Τον επόμενο μήνα κατάλαβα ότι θα έπαιρνε διαστάσεις ο κορονοϊός. Αρχίσαμε και συζητούσαμε τα κρούσματα που καταγράφονταν εκτός Κίνας. Οταν κατάλαβα ότι ο κορονοϊός είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, ήμουν στην Ελλάδα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του φόρουμ, μου ήρθε ένα e-mail ότι ακυρώνεται. Κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ. Αμέσως κατάλαβα ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Την ίδια περίοδο, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήθελε μία επείγουσα συνάντηση στον Λευκό Οίκο με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών και επιστήμονες».
Η απάντηση στους αρνητές
Αναφερόμενος εξάλλου στον δικό του εμβολιασμό, ο Αλμπερτ Μπουρλά, διηγήθηκε: «Στην αρχή σκεφτόμασταν ότι θα έπρεπε να είμαι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο, για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι ασφαλές. Ομως ήταν η περίοδος που τα εμβόλια ήταν λιγότερα από τους ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Οπότε υπήρχαν φαινόμενα ανθρώπων που έκοβαν τη “γραμμή” και πήγαιναν πλαγίως να πάρουν τον εμβόλιο. Σκέφτηκα τότε ότι ήταν πολύ πιο σωστό να περιμένω τη σειρά μου, διότι, πρώτον, δεν υπήρχε πρόβλημα με τους αρνητές. Περίμενα μέχρι τον Μάρτιο. Δέχθηκαν πιέσεις επειδή δεν είχα κάνει το εμβόλιο. Με πήρε τηλέφωνο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και μου λέει “Τι κάνεις; Πρέπει να το κάνεις γιατί εδώ το χρησιμοποιούμε”. Δεύτερον, δεν ήθελα να το κάνω εγώ και όχι οι συνεργάτες μου, γιατί δεν ήταν η σειρά τους. Δεν μπορούσα να το δεχτώ αυτό. Δεν θα ήταν δείγμα σωστού ηγέτη αυτό».
«Εχω κάνει την τρίτη δόση. Οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι δύο πρώτες δόσεις δεν προστατεύουν καλά από την Ομικρον. Προστατεύουν πολύ καλά από τη Δέλτα. Με την τρίτη δόση υπήρχε τεράστια άνοδος της προστασίας. Ηταν περίπου ίδια με την προστασία που είχε κάποιος με τις δύο δόσεις για τον αρχικό ιό», σημείωσε για την τρίτη δόση του εμβολίου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για εργαστηριακά αποτελέσματα και θα πρέπει να περιμένουν και τα κλινικά αποτελέσματα. «Θα το δούμε αυτό σε λίγες εβδομάδες, επειδή η Ομικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα», επεσήμανε.
Για το χάπι κατά του κορονοϊού, διευκρίνισε ότι θα είναι για τους ασθενείς και όχι για πρόληψη νόσησης. «Οσοι το πάρουν από τους δέκα, μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα. Θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπείες διαθέσιμες. Κάθε θεραπεία θα είναι πενθήμερη και θα έχει ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ. Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από τις μονοκλωνικές θεραπείες, αλλά μεγαλύτερο από του εμβολίου», τόνισε κ. Μπουρλά.
Η Ομικρον θα επικρατήσει
«Οσο πιο μεγάλη είναι η δεξαμενή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να δούμε νέες μεταλλάξεις στη συνέχεια. Δεν είμαι βέβαιος, αλλά το πιο πιο πιθανό είναι ότι η Ομικρον θα επικρατήσει. Είναι αρκετά περίπλοκο και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση η τρίτη δόση να μην είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική 95%. Δεν νομίζω να είναι κάτω από 75%», ήταν η εκτίμησή του για την «απάντηση» στη νέα παραλλαγή.
Aπό τη Θεσσαλονίκη στην Pfizer
Στο κομμάτι της συνέντευξης για την επαγγελματική πορεία του και τη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα ηνία του φαρμακευτικού κολοσσού της Pfizer, o Aλμπερτ Μπουρλά είπε ότι έφυγε 28 ετών από την Ελλάδα, αλλά, όπως αποκάλυψε, επιστρέφει κάθε καλοκαίρι και κάνει διακοπές με τους ίδιους ανθρώπους. «Πήγαινα για τον ιατρικό κύκλο, θα μπορούσε να ήταν η καριέρα μου είτε γιατρός ή κτηνίατρος. Το να έχει τελειώσει κανείς κτηνιατρικό τμήμα με διδακτορικό ήταν σπάνιο τότε. Εγώ ήθελα να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα, μπήκα στην εταιρεία, όχι με τη θέλησή μου, αλλά με παρότρυνση και με επιμονή τρίτου. Θα πήγαινα για ένα course, για ένα διάστημα, αλλά ερωτεύτηκα τη δουλειά, τους πρώτους μήνες. Με εντυπωσίασε ο δυναμισμός του ιδιωτικού τομέα. Είμαι 28 χρόνια στην εταιρεία. Τα τρία στην Ελλάδα και τα 25 στο εξωτερικό. Ηταν γρήγορη η πορεία, χρειάστηκε να ζήσω σε εννιά πόλεις σε πέντε χώρες. Το μεγαλύτερο δώρο από αυτές τις συνεχείς μετακινήσεις που έδωσα στα παιδιά μου ήταν η ευκαιρία να δουν καινούργιους πολιτισμούς, ο κόσμος είναι μεγάλος, διαφορετικός», περιέγραψε.
Η… σύνταξη και το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
«Οταν βγω στη σύνταξη, θα μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής. Εχω την Ελλάδα μέσα μου. Ακούω Χατζηδάκη, διαβάζω καθημερινά ελληνικές εφημερίδες και θυμώνω όταν ακούω κάτι κακό για την Ελλάδα. Κάθε χρόνο θέλω να γίνομαι καλύτερος, όνειρό μου είναι τα παιδιά μου να είναι ευτυχισμένα», ανέφερε ο Αλμπερτ Μπουρλά, που φέτος είναι υποψήφιος για βραβείο διεθνούς κύρους στο Ισραήλ, το οποίο συνοδεύεται με χρηματικό ποσό 1.000.000 δολαρίων. «Αν το κερδίσω», είπε, «θα διαθέσω τα χρήματα για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη».
Μύριαμ Μπουρλά: Τίποτα στη ζωή μας δεν ήταν εύκολο
Στην εκπομπή μίλησε και η σύζυγος του Αλμπερτ Μπουρλά, η Μύριαμ Αλχανάτη Μπουρλά: «Γνωριστήκαμε στη Θεσσαλονίκη σε έναν γάμο ενός ξαδέλφου του. Αμέσως ερωτευτήκαμε. Οταν του έκαναν πρόταση να πάει στο Βέλγιο, με ρώτησε αν θέλω να τον ακολουθήσω και έτσι άρχισαν όλα. Κατευθείαν, του είπα “ναι”. Τίποτα στη ζωή μας δεν είναι εύκολο. Εμείς το κάνουμε εύκολο. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες όταν πηγαίνεις από χώρα σε χώρα, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Η Ελλάδα είναι το σπίτι. Εκεί όπου μεγαλώσαμε και θα μας λείπει πάντα. Το πρώτο που παρατήρησα στον Αλμπερτ ήταν ότι είναι πάρα πολύ έξυπνος. Επίσης, είναι πάρα πολύ γλυκός, πάρα πολύ επικοινωνιακός και με φοβερό χιούμορ. Οταν ξεκίνησε η πανδημία, μου είπε “Ο κορονοϊός θα είναι μεγάλο πρόβλημα”. Εκείνη τη στιγμή, ξέροντάς τον, είπα από μέσα μου “για να το λέει, κάτι ξέρει”. Εκεί κατάλαβα ότι έχουμε μπροστά μας δρόμο».
«Την καραντίνα την περάσαμε όπως όλοι μας. Ο Αλμπερτ δούλευε στο γραφείο του στο σπίτι, τα παιδιά διάβαζαν στα δωμάτιά τους. Περάσαμε την καραντίνα σε μία παραδοσιακή οικογένεια. Μιλούσαμε τα βράδια. Κάναμε συζητήσεις στο τραπέζι. Ηταν η καλύτερή μας ώρα. Θέλω να του πω είμαι πολύ χαρούμενη και τυχερή που είμαι γυναίκα του και ότι τον αγαπώ πάρα πάρα πολύ», ήταν τα λόγια της Μύριαμ Αλχανάτη Μπουρλά για τον σύζυγό της.
Από την πλευρά του, ο Αλμπερτ Μπουρλά αναγνώρισε ότι ο ίδιος δεν είναι εύκολος χαρακτήρας, είναι νευρικός, και ότι είναι η σύζυγός του που κρατάει την οικογένεια μαζί. «Το χάρηκα πολύ στην καραντίνα, το να έχω τα παιδιά στο σπίτι κάθε μέρα», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του για την αλλαγή της καθημερινότητάς του λόγω πανδημίας.