φωτ. αρχείου | YouTube
Επικαιρότητα

Borsa İstanbul: Πτώση 9,54% του τραπεζικού δείκτη – διακόπηκαν οι συναλλαγές

Λίγο πριν τις 11.00 (ώρα Ελλάδας) ο BIST 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 5,10%. Σε υψηλό εξαμήνου τα CDS, σε χαμηλό δύο μηνών η τουρκική λίρα
Protagon Team

Διακοπή συναλλαγών το πρωί της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa İstanbul) υπό το βάρος των απωλειων 6,38& που κατέγραφε ο βασικός δείκτης του στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. λίγες ώρες αφότου οριστικοποιήθηκε ότι η Τουρκία οδηγείται σε β’ γύρο εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου (και τον Ερντογάν να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου).

Η εντολή για τη διακοπή των συναλλαγών εκδόθηκε στις 09:55 (ώρα Ελλάδας), με την έναρξη των συναλλαγών που διεξάγονται πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και επρόκειτ να επαναληφθούν στις 10:30 (ώρα Ελλάδας).

Οταν διακόπηκαν οι συναλλαγές, ο τραπεζικός δείκτης σημείωνε πτώση κατά 9,54%.

Λίγο πριν τις 11.00 ο BIST 100 έχανε 5,10%.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη γείτονα, τo κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας (CDS) της χώρας αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών, ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την S&P Global Market Intelligence, το συμβόλαιο αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) για το πενταετές χρέος της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 105 μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Παρασκευής, στις 597 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022.