Το απρόσμενο τρακάρισμα της Τζάγκουαρ του Μπόρις Τζόνσον με ένα άλλο κυβερνητικό όχημα (στο οποίο επέβαιναν άνδρες της προσωπικής ασφαλείας του) είναι, μήπως, ένας κακός οιωνός για τον βρετανό πρωθυπουργό; Διότι, ούτως ή άλλως, οι καιροί δεν είναι εύκολοι για αυτόν. Η πανδημία, πέραν της προσωπικής του περιπέτειας υγείας, φαίνεται ότι του έχει δημιουργήσει και κάποιο πολιτικό πρόβλημα λόγω της ύφεσης που προκάλεσε, ένα αδιέξοδο από το οποίο παλεύει –και ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα– να εξέλθει αλώβητος.
Πρώτον, ο Μπόρις δεν έχει αναρρώσει πλήρως. Συζητείται ευρέως στο Νησί ότι κάθε απόγευμα κοιμάται μερικές ώρες, αν και η Ντάουνινγκ Στριτ διαψεύδει αυτές τις διαδόσεις σαν κακόβουλες. Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Λονδίνο μετέδωσε πάντως ότι είναι όντως ένας καταβεβλημένος άνθρωπος και ότι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, αφού το αντιλαμβάνεται ο καθένας με την πρώτη ματιά.
Δεύτερον, ο Μπόρις πιέζεται από τα οικογενειακά του θέματα. Η γυναίκα που γέννησε το έκτο τέκνο του, η Κάρι Σίμοντς, είναι 32 ετών και εξαιρετικά απαιτητική με αυτόν. Η μάνα του παιδιού του και αρραβωνιαστικιά του τον θέλει ουσιαστικό πατέρα, δηλαδή επιθυμεί να τον βλέπει να φροντίζει και αυτός τον νεογέννητο γιο του, κλέβοντας χρόνο από τις υποχρεώσεις του. Τι σημασία έχει αν είναι πρωθυπουργός, σκέφτεται η κοπέλα.
Τρίτον, ο Μπόρις βάλλεται και πολιτικά, με ευκαιριακή σφοδρότητα. Η αλλαγή ηγεσίας στους Εργατικούς αύξησε, όπως ήταν επόμενο, τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Και η πανδημία υποδαύλισε την πολεμική ρητορική τους. Ο νέος αρχηγός τους, ο Κιρ Στάρμερ δεν είναι Τζέρεμι Κόρμπιν και ασκείται με επιτυχία στο δυνατό πρέσινγκ.
Τέταρτον, ο Μπόρις δέχεται και ενδοπαραταξιακά πυρά. Οι Τόρις τον ανέδειξαν μεν στον κομματικό θρόνο με σκοπό να κερδίσει τις εκλογές (όπως και τις κέρδισε), ωστόσο δεν τον αγάπησαν ποτέ. Τον θεωρούν εκκεντρικό και αναξιόπιστο, έναν φαντασιόπληκτο που θαυμάζει ακόμη τον αρχαίο κόσμο, τον Περικλή τον Αθηναίο και τη ρωμαϊκή διοίκηση. Ετσι, σε αυτό το πλαίσιο αντιπάθειας και αμφισβήτησης, βρίσκει εσωκομματικό χώρο για να απλώσει τις φιλοδοξίες και τις βλέψεις του ο νυν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις, ο ινδικής καταγωγής Ρίσι Σούνακ.
Αν η Βρετανία περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της κορονοϊκής ύφεσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αντικατάσταση του Μπόρις, γράφει με σιγουριά ο ανταποκριτής.
Πέμπτον, ο Μπόρις από καιρού εις καιρόν βάλλεται από τον ίδιο τον εαυτό του. Το παρακάτω συμβάν, με κοινωνικές και πολιτικές απολήξεις, είναι πρόσφατο και χαρακτηριστικό:
Προ ημερών ο (μαύρος) ποδοσφαιριστής Μάρκους Ράσφορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε μία εκστρατεία υπέρ των πιο φτωχών οικογενειών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας από τη βρετανική κυβέρνηση την επέκταση μέσα στο θέρος του προγράμματος παροχής δωρεάν σχολικών γευμάτων. Ο πρωθυπουργός αρχικώς απέρριψε τα αιτήματα του φιλάνθρωπου ποδοσφαιριστή, αλλά μπροστά στον κίνδυνο ενός σκανδάλου που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμα και σε πολιτική κρίση (ποιος μπορεί να ξέρει;) ενέδωσε, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών.
Η πανηγυρική κωλοτούμπα του Μπόρις ολοκληρώθηκε με τις πρωθυπουργικές ευχαριστίες στον Ράσφορντ και με μία πρόσκληση για μεταξύ τους συνάντηση. Οι ρητορικές κορώνες του ήταν, βέβαια, αναπόφευκτες. Η περίπτωση τις σήκωνε, ο λαός άκουγε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα καλοκαιρινό πακέτο φαγητού σε μερικές από τις φτωχότερες οικογένειες αυτής της χώρας. Αυτό είναι το σωστό» είπε ο πρωθυπουργός του Brexit για το πρόγραμμα που θα σιτίσει 1,3 εκατομμύρια μαθητές το εφετινό καλοκαίρι και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 120 εκατ. λίρες.