Η τηλεργασία στο Δημόσιο μπορεί να φθάσει μέχρι και το 50%, αυτό ωστόσο και δεν είναι πάντα εφικτό, σημείωσε σε δηλώσεις του στο Οpen ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που έκανε επίσης γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο καταγραφής υπηρεσιών του Δημοσίου οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε και για το θέμα με τον συνωστισμό εκατοντάδων πακιστανών μεταναστών, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα των αδειών παραμονής και να ανοίξει η συζήτηση για τη νόμιμη μετανάστευση.
«Δεν έχει διαμορφωθεί κάποιο ειδικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά είναι υφιστάμενες προβλέψεις. Η πρόσφατη υπουργική απόφαση είπε ότι οι τηλεργαζόμενοι στο Δημόσιο σύμφωνα με το πλάνο της υπηρεσίας τους, μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 50%«, είπε ο υπουργός για την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα.
Ηδη, πρόσθεσε, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή αυτής της απόφασης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά το 50% της τηλεργασίας δεν είναι πάντα εφικτό.
Με αφορμή εξάλλου το υπηρεσιακό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών για «έκτακτο πλάνο» στο Δημόσιο λόγω πανδημίας, ο κ. Βορίδης –αφού επιβεβαίωσε την έκδοση του εν λόγω εγγράφου– μίλησε για σχέδιο συγκέντρωσης κρίσιμων υπηρεσιών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό.
Οσο για την κριτική που ασκείται εδώ και εβδομάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ –με κύριο εκφραστή τον βουλευτή Κώστα Ζαχαριάδη– για την ανάγκη επέκτασης της τηλεργασίας, ο υπουργός αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι ο κ. Ζαχαριάδης έχει καταψηφίσει τον νόμο για την τηλεργασία.
Οσον αφορά εξάλλου τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αυθόρμητη –κατά δήλωσή τους– συνάθροιση εκατοντάδων Πακιστανών στο Σύνταγμα χωρίς να τηρείται κανένα απολύτως μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό, ο Μάκης Βορίδης εκτίμησε ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε αρκετά προσεκτικά το ζήτημα των αδειών παραμονής» και ότι «θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη νόμιμη μετανάστευση».