Η συγγνώμη που εξέφρασαν η κυβέρνηση του Ισραήλ και το εβραϊκό κράτος για τη δολοφονία επτά μελών της αμερικανικής ανθρωπιστικής ΜΚΟ World Central Kitchen μπορεί να αλλάξει το τοπίο στην περιοχή – αυτή την ευχετική εκτίμηση έκανε ο Ενρίκο Φραντσεσκίνι της Repubblica σε άρθρο που επισημαίνει ότι το ισραηλινό mea culpa για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι οπωσδήποτε σπάνιο φαινόμενο. Και για ποιον λόγο είναι σπάνιο; Επειδή «επί αιώνες οι εβραίοι έσκυβαν το κεφάλι μπροστά στην καταπίεση, όμως πλέον δεν το κάνουν διότι έχουν κράτος».
Υπενθυμίζουμε ότι το φονικό περιστατικό συνέβη στον κεντρικό τομέα της Γάζας, όταν όχημα στο οποίο επέβαιναν οι ανθρωπιστές επλήγη από αεροπορικά πυρά του ισραηλινού στρατού και κατόπιν αυτού η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δράση της στην Γάζα.
Ο Φραντσεσκίνι χαρακτήρισε την ισραηλινή συγγνώμη «σημείο καμπής» και δήλωσε ότι αναμένει θετικά αποτελέσματα, δηλαδή «την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση πυρός, όπως ζητάει όλος ο κόσμος και ένα αυξανόμενο μέρος της ισραηλινής κοινωνίας». Ωστόσο, προσπάθησε να κατανοήσει και τους λόγους που ανάγκασαν τους Ισραηλινούς να δηλώσουν ότι μετανόησαν.
Τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες (ο Νετανιάχου, που «λυπήθηκε βαθιά». και ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ) όσο και οι πολιτειακοί-κρατικοί (ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ και ο αρχηγός ΓΕΣ Χέρζι Χαλεβί, που μίλησε για «λάθος που δεν έπρεπε να συμβεί») ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με ανάλογα περιστατικά κατά τον ίδιο πόλεμο (λόγου χάρη, η συγγνώμη για τους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων από βομβαρδισμούς καθυστέρησε). Ο Ιταλός εντόπισε μερικούς λόγους που το mea culpa δηλώθηκε εγκαίρως, σχεδόν αστραπιαία θα έλεγε κανείς.
1) Αν και έχουν πεθάνει 200 ανθρωπιστές Παλαιστίνιοι από την αρχή της σύγκρουσης, στο περιστατικό με την αμερικανική ΜΚΟ έξι από τα θύματα ήταν Δυτικοί, από χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ (τρεις Βρετανοί, ένας Αμερικανοκαναδός, ένας Αυστραλός και ένας Πολωνός). Το Ισραήλ δεν θέλει να ξεχειλίσει το ποτήρι και να απομονωθεί διεθνώς.
2) Από μόνο του το φονικό περιστατικό με τη ΜΚΟ μπορεί να εμπλουτίσει με στοιχεία την κατηγορία περί εγκλημάτων πολέμου που διατυπώθηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
3) Το Ισραήλ χρειάζεται ΜΚΟ σαν τη World Central Kitchen, η οποία, όπως προαναφέραμε, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το πεδίο, διότι ο λιμός στην Γάζα είναι υπαρκτή απειλή και ήδη ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει σχετικώς το Ισραήλ.
4) Με δεδομένο ότι το Ισραήλ έχει κατανοήσει πως ο πόλεμος στη Γάζα διεξάγεται σε δύο επίπεδα, και στο πεδίο των μαχών και στην παγκόσμια ενημέρωση, οι ισραηλινές εφημερίδες έγραψαν ότι το χτύπημα εναντίον των ανθρωπιστών ενισχύει την επιχειρηματολογία της Χαμάς, που απευθύνεται στην ευαισθησία της διεθνούς κοινής γνώμης.
5) Ο αποδέκτης του μηνύματος του mea culpa της ισραηλινής ηγεσίας ενδέχεται να είναι και εσωτερικός, δηλαδή ο στρατός του Ισραήλ και οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να αποφεύγονται τα λάθη που εγκυμονούν κινδύνους μάλλον, παρά θετικά αποτελέσματα. Το λάθος στην περίπτωση της ΜΚΟ αποδίδεται στις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θεώρησαν ότι στο όχημά της επέβαινε στέλεχος της Χαμάς. Αυτό αποδείχθηκε ψευδές. Συνεπώς, οι ισραηλινοί πράκτορες χρεώνονται με γκάφα ολκής.