Ο πατέρας του, ο αυτοκράτορας Χιροχίτο, ήταν αυτός που αποφάσισε να αποποιηθεί το στάτους του ημίθεου που είχαν οι προκάτοχοί του και να κατέβει πιο κοντά στη ζωή των υπηκόων του. Ο ίδιος ο Ακιχίτο πλησίασε και άλλο τους υπηκόους του, παντρεύτηκε μια κοινή θνητή και, όταν διαδέχτηκε τον πατέρα του, τήρησε τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους τυπικά, χωρίς ανάμειξη στην καθημερινότητα και την πολιτική.
Σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα τη Δευτέρα, μόλις το δεύτερο στα 26 χρόνια της αυτοκρατορίας του (το προηγούμενο ήταν μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011), ο Ακιχίτο εξέφρασε τον φόβο του ότι η κακή κατάσταση της υγείας του και η ηλικία του δεν του επιτρέπουν να ασκεί τα καθήκοντά του όπως πρέπει. Είπε ακόμη ότι θέλει να υπάρξει μία ομαλή διαδοχή, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνη και την πλειοψηφία των Ιαπώνων.
«Οταν σκέφτομαι ότι η ευεξία μου σταδιακά μειώνεται, ανησυχώ ότι θα μπορούσε να γίνει δύσκολο για εμένα να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου σαν σύμβολο του κράτους με όλη μου την ύπαρξη, όπως έπραττα ως τώρα», τόνισε σχετικά.
Ο Ακιχίτο δεν μίλησε ανοιχτά για παραίτηση. Είναι, εξάλλου, κάτι που πρακτικά δεν προβλέπεται στην Ιαπωνία, ενώ, αν γινόταν, θα ερμηνευόταν σαν παρέμβαση στην πολιτική ζωή. Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας απαγορεύει στον αυτοκράτορα κάθε ανάμειξη στην πολιτική ζωή, περιορίζοντας τον ηγεμόνα στα τυπικά καθήκοντα του αρχηγού κράτους (ορισμός κυβέρνησης, σύγκληση και διάλυση του Κοινοβουλίου για τις εκλογές, κλπ).
Τον Ιούλιο, το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK είχε μεταδώσει ότι ο Ακιχίτο θέλει να παραιτηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, μία κίνηση που δεν έχει προηγούμενο εδώ και αιώνες. Ο 82χρονος αυτοκράτορας αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του, ενώ είχε υποβληθεί και σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.
Η κυβέρνηση του Σίντζο Αμπε τώρα μόνο, προφανώς με πρότερη συνεννόηση με τον Αυτοκρατορικό Οίκο, σπεύδει να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία.
Μερίδα συντηρητικών μέσα στο κόμμα του Αμπε αντιτίθεται με τις σκέψεις για αλλαγές και κυρίως για το ενδεχόμενο να καθίσει κάποτε στον Θρόνο των Χρυσανθέμων μία γυναίκα. Η συζήτηση για την πιθανότητα μία γυναίκα να στεφτεί διάδοχος του θρόνου κρατά εδώ και μια δεκαετία. Πριν την γέννηση του Χισαχίτο, ο αυτοκράτορας είχε μόνο τρεις εγγονές, η γέννηση όμως του μικρού ανέβαλε κάπως τη συζήτηση.
Διάδοχος του θρόνου είναι ο 56χρονος Ναρουχίτο, ο οποίος έχει μόνο μία κόρη, την πριγκίπισσα Αϊκο, η οποία δεν θεωρείται διάδοχος. Αντ’αυτής, μετά τον Ναρουχίτο στη σειρά διαδοχής είναι ο αδελφός του Ναρουχίτο, πρίγκιπας Ακισίνο. Τρίτος στη σειρά είναι ο εννιάχρονος γιος του Ακισίνο, πρίγκιπας Χισαχίτο, ο οποίος έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές που επίσης αποκλείονται από τη διαδοχή.
Οι αλλαγές στην διαδοχή επηρεάζουν και την πολιτική ζωή της χώρας από μια άλλη διάσταση. Η κυβέρνηση Αμπε, που έχει εκφράσει την επιθυμία να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας, πιέζεται από συντηρητικούς κύκλους που θέλουν να δουν το έντονα πασιφιστικό Σύνταγμα να αναθεωρείται προς μια περισσότερο ενεργητική πολιτική.
Μετά τις ανακοινώσεις του αυτοκράτορα, ο πρωθυπουργός Σίντσο Αμπε, με εξίσου προσεκτικές εκφράσεις, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα αλλάξει τη νομοθεσία για μια ομαλότερη διαδοχή. Τα περιθώρια κινήσεων της κυβέρνησης είναι εκτεταμένα: αρχίζουν από ελάχιστες παρεμβάσεις στην υπάρχουσα νομοθεσία, έως την πλήρη αναμόρφωση του νόμου για τον Αυτοκρατορικό Οίκο, το πιθανότερο όμως είναι ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι μετρημένες.