Το ζήτημα της ατελέσφορης ουδετερότητας της Αυστρίας στη σημερινή εποχή έθιξε κείμενο της Corriere della Sera, γραμμένο στο Βερολίνο από τον εκεί ανταποκριτή της. Το πνεύμα του εν λόγω κειμένου είναι απλό: η Αυστρία καλείται να αναθεωρήσει την παραδοσιακή ουδετερότητά της και να σπεύσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως έκαναν η Σουηδία και η Φινλανδία. Να σημειωθεί ότι η μεταπολεμική Αυστρία έχει συμπεριλάβει στο Σύνταγμά της την αρχή της «μόνιμης ουδετερότητας».
Η Αυστρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 1995 και της Ευρωζώνης από το 1999, και από εκεί, από το περιβάλλον των Βρυξελλών προέρχονται και οι πιέσεις για αλλαγή του συνταγματικού πλαισίου όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Στη Βιέννη κυκλοφόρησε ανοιχτή επιστολή υπέρ της παραίτησης από την ουδετερότητα, υπογεγραμμένη από 90 προσωπικότητες. Μία υπογραφή ανήκει στον Οτμαρ Κάρας, τον αυστριακό αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος εξελέγη με τις λίστες του συγκυβερνώντος με τους Πρασίνους Λαϊκού Κόμματος.
«Παρά τη δραματική επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη», αναφέρει η επιστολή, «μεγάλοι τομείς της πολιτικής και της κοινωνίας μας εξακολουθούν να αυταπατώνται ότι η Αυστρία μπορεί να μείνει μακριά από οποιαδήποτε σύγκρουση και να λύσει το πρόβλημα με περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες». Αυτό ήταν σχόλιο για την απόφαση του καγκελαρίου Καρλ Νεχάμερ να αυξηθούν τα αμυντικά κονδύλια κατά 16 δισ. ευρώ μέσα στην τρέχουσα πενταετία.
Ο Κάρας υποστηρίζει τη θέση ότι το στάτους της Αυστρίας έχει γίνει «αναχρονιστικό» και ότι η ιδέα πως μπροστά στον πόλεμο (της Ουκρανίας) δεν είναι απαραίτητο να πάρεις ξεκάθαρη θέση «σημαίνει ότι δεν έχεις μάθει τίποτα από την Ιστορία», διότι «όποιος προσπαθεί να μείνει μακριά από τα πάντα δεν είναι ουδέτερος, αλλά αυτοκαταστροφικός». Μαζί με τους άλλους υπογράφοντες την έκκληση, ζητά «συζήτηση για την πολιτική ασφάλειας και άμυνας» της Αυστρίας.
Ο Νεχάμερ υπερασπίστηκε την αυστριακή ουδετερότητα στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτική ειρήνης σε δράση», υπενθυμίζοντας κιόλας ότι «ήταν, είναι και θα εξακολουθεί να είναι χρήσιμη για τη χώρα». Η Corriere σχολίασε: «Τι εννοεί ο Νεχάμερ με τον όρο ουδετερότητα το έδειξε την άνοιξη του περασμένου έτους, όταν ήταν ο πρώτος ευρωπαίος αρχηγός κυβέρνησης που επισκέφθηκε τον Πούτιν στη Μόσχα, επιχειρώντας κάποια μεσολάβηση που αποδείχθηκε απατηλή».
Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 71% των Αυστριακών είναι πεπεισμένο ότι η Αυστρία πρέπει να διατηρήσει το ουδέτερο καθεστώς της, ενώ μόνο το 17% υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στα γκάλοπ που γίνονται ενόψει των εκλογών του 2024, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, που έχει καταστήσει την ουδετερότητα ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας του, βρίσκεται μπροστά από τους Λαϊκούς, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους.