Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι το μπόνους στο Δημόσιο χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο τύπου / POOL
Επικαιρότητα

Μπόνους στο Δημόσιο το 2022 και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης το 2023

Από την κυβέρνηση διεμήνυσαν ότι είναι στόχος για το επόμενο το τέλος της επιπλέον φορολόγησης του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, μέτρο που είχε ληφθεί το 2011. Επίσης περιέγραψαν πώς θα λειτουργεί το μπόνους ως «διόρθωση» στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
Protagon Team

Μπόνους σε επιλεγμένους τομείς του Δημοσίου ετοιμάζεται να εισάγει εντός του 2022 η κυβέρνηση –μάλιστα ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ότι το πρότζεκτ θα είναι χαμηλού κόστους αλλά θα είναι μεταρρύθμιση που θα ενταχθεί στο πλαίσιο αυτών του Ταμείου Ανάπτυξης

Παράλληλα πάντως κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι για το 2023 έχει τεθεί στόχος για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Ως γνωστόν το μέτρο που για πρώτη φορά υιοθετήθηκε το 2011 έχει ήδη καταργηθεί για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά από το 2023 θα καταργηθεί και για το Δημόσιο καθώς και για τους συνταξιούχους. Το ίδιο στέλεχος αναγνώρισε την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

«Το μισθολόγιο αποτέλεσε μια μεγάλη μεταρρύθμιση αλλά εμπεριέχει την αδυναμία προσαρμογής στα δεδομένα της αγοράς εργασίας», ανέφερε η ίδια πηγή και εξηγώντας τη φιλοσοφία του συστήματος μπόνους, σημείωσε πως θα μπορούσε να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: μόνιμων στόχων και επιβραβεύσεων και επιπλέον στοχευμένων τομέων που σχετίζονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων κυβερνητικών δράσεων.

Για παράδειγμα, η κυβερνητική επιλογή εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων μπορεί να συνδέεται με πρόσθετη αμοιβή, ενώ το μοντέλο θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί σε μονάδες που έχουν να πετύχουν μετρήσιμους στόχους. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρθηκε η περίπτωση επιτροπών διαγωνισμών του Δημοσίου.

«Δεν ψάχνουμε τρόπο να δώσουμε ένα ακόμα επίδομα στο Δημόσιο» ανάφερε η ίδιια πηγή, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στην υποβολή προτάσεων και από το υπουργείο Εσωτερικών. Η μεταρρύθμιση χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης με ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο θα εισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός.