Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με υψηλότερο ρυθμό από το αναμενόμενο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 υπογραμμίζει το πρακτορείο Bloomberg συνδέοντας την εξέλιξη με τις επερχόμενες αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης για το αν θα παρέχουν στη χώρα το καθεστώς της «επενδυτικής βαθμίδας» (investment grade).
Σύμφωνα με Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν αυξημένο κατά 2,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% στο β’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους προήλθε χάρη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,9% και την αύξηση των επενδύσεων κατά 3,2%. Ο ρυθμός αυτός ξεπέρασε το 1% που προβλέφθηκε στην έρευνα του Bloomberg μεταξύ των αναλυτών.
Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους. Ανέφερε ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη, αντί να συρρικνωθεί κατά 0,1% όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,3% του ΑΕΠ και ότι θα επιταχυνθεί στο 3% το 2024 και το 2025.
Σύμφωνα με το Bloomberg, «o τουρισμός υποστηρίζει για άλλη μια φορά την ανάπτυξη, καθώς οι διεθνείς επισκέπτες αυξήθηκαν σε ποσοστό πάνω από 25% το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, τα έσοδα από τον τουρισμό κατά την εν λόγω περίοδο αυξήθηκαν κατά 24%».
Ως εκ τούτου, το αμερικανικό πρακτορείο τονίζει ότι οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ ενισχύουν τα επιχειρήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας.
«Οι αγορές περιμένουν αναβάθμιση»
«Tην Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου η DBRS Morningstar πρόκειται να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της, με τις αγορές να αναμένουν ότι θα ακολουθήσει τις Scope Ratings και Rating and Investment Information Inc. τοποθετώντας την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα» τονίζει το Bloomberg.
Παράλληλα επισημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της DBRS θα ήταν πιο σημαντική από τις προηγούμενες αναβαθμίσεις, καθώς θα καθιστούσε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιλέξιμα για χρήση ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Προηγουμένως, στις 31 Ιουλίου, ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I τοποθέτησε την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο ώστε τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας και συνολικά της ασιατικής αγοράς να κατευθυνθούν προς την ελληνική οικονομία.
Ακολούθησε στις 4 Αυγούστου η Scope Ratings που ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Στην ανακοίνωσή της τόνιζε την «ευρωπαϊκή θεσμική υποστήριξη για την Ελλάδα», τη «σταθερή πτωτική τροχιά για το δημόσιο χρέος, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων στα ομόλογα και επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων» και τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Οι επόμενες ημερομηνίες μετά την απόφαση της DBRS Morningstar στις 8/9, είναι οι εξής:
-Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s θα αξιολογήσει εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Διατηρεί αυτή τη στιγμή τη χώρα μας στη βαθμολογία «Ba3», τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
-Στις 20 Οκτωβρίου αναμένονται οι αποφάσεις της Standard & Poor’s (S&P), που διατηρεί προς ώρας την Ελλάδα στο «BB+», μόλις μία θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
-Την 1η Δεκεμβρίου ο κύκλος ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση του οίκου Fitch, που, όπως και η S&P, έχει τοποθετήσει την Ελλάδα μόλις ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, με αξιολόγηση «BB+».