Με διεθνή διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων, νοτίως της Κρήτης -εκεί ακριβώς όπου διέρχεται η παράνομη γραμμή οριοθέτησης του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου Ερτογάν-Σαράζ – η Αθήνα φιλοδοξεί να βάλει φρένο στην τουρκική επεκτατικότητα και τα σχέδια της Αγκυρας να «κατεβάσει» τα δικά της ερευνητικά σκάφη σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η εν λόγω περιοχή, όπως έχει οριοθετηθεί, βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου, και συνορεύει με την έτερη, νοτιοδυτικά της Κρήτης, που παραχωρήθηκε στις εταιρείες «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια» κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο (κυρώθηκε ήδη από τη Βουλή)
Οπως σημειώνει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ενδεικτικό της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε απόφαση με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή «Νότια της Κρήτης», βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Τη διαδικασία της έκδοσης ΣΜΠΕ είχε εκκινήσει ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς, ετοιμάζοντας το περιβαλλοντικό σχέδιο και δίνοντάς το προς δημόσια διαβούλευση από τον Αύγουστο του 2019.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ο πρώην επικεφαλής της ΕΔΕΥ κινήθηκε κατόπιν ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν, άτυπα, μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι.
Η έκδοση της απόφασης για την έγκριση του περιβαλλοντικού σχεδίου πριν από την παραχώρηση του μπλοκ επιταχύνει τις διοικητικές και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σκοπός είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα προσέλθουν να έχουν έτοιμη αδειοδοτημένη την περιοχή ώστε μετά τον διαγωνισμό, την ανάδειξη του παραχωρησιούχου και την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή να τρέξουν με εξπρές διαδικασίες οι έρευνες νότια της Κρήτης.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μίλησαν στα «ΝΕΑ», επιβεβαίωσαν ότι η έκδοση της απόφασης για τη ΣΜΠΕ αποσκοπεί στην υπερπήδηση των όποιων γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε όταν κι εφόσον ληφθεί απόφαση για παραχώρηση της περιοχής να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες.
Στα αξιοσημείωτα επίσης, η συνάντηση που είχαν προ ημερών η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και η νέα διοίκηση της ΕΔΕΥ με στελέχη της Total, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Μπερνάρ Κλεμάν, αντιπρόεδρος του τμήματος Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της γαλλικής εταιρείας (σ.σ. η Τοtal είναι ο operator της κοινοπραξίας που έχει μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των θαλάσσιων περιοχών «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»).
Ολα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν μένει μόνο στα λόγια και μετά το «μην αφήνετε την Τουρκία να αλωνίζει στη Μεσόγειο» (εδώ) προς τους ευρωπαίους ομολόγους του, εντείνει την γαλλική παρουσία την περιοχή, επισπεύδοντας τις έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Η κίνηση αυτή συνοδεύεται και από περιπολίες γαλλικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή.