Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ δίπλα Βλαντίμιρ Πούτιν σε εκδήλωση του Πολεμικού Ναυτικού, στις 28 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη | Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Μπλόφα του Κρεμλίνου ή κάτι άλλο;

Τι σημαίνει το τηλεφώνημα του ρώσου υπουργού Αμυνας στον αμερικανό ομόλογό του; Κατήγγειλε μυστικό σχέδιο του Κιέβου για το οποίο οι Αμερικανοί δήλωσαν άγνοια
Protagon Team

Μία περίεργη ιστορία που σκοπό είχε μάλλον να καταδείξει την –μερική, έστω– αυτονόμηση των επιτελών του Ζελένσκι από τις ΗΠΑ όσον αφορά τις πολεμικές ενέργειες του Κιέβου κατά της Ρωσίας δημοσίευσαν οι New York Times. Βέβαια, ο λόγος της δημοσιοποίησης αυτής της θεωρητικής αυτονόμησης δεν έγινε γνωστός. Το ρεπορτάζ των ΝΥΤ, πάντως, βασίστηκε σε πληροφορίες από ανώνυμες αμερικανικές πηγές («τρεις ενημερωμένοι αξιωματούχοι»).

Υποτίθεται, λοιπόν, ότι στις 12 Ιουλίου ο Αντρέι Μπελούσοφ, υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, τηλεφώνησε στο Πεντάγωνο και μίλησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν. Του είπε, είπαν οι ίδιες ανώνυμες πηγές, ότι υπέπεσε στην αντίληψη των Ρώσων ουκρανικό «μυστικό σχέδιο» περί πληγμάτων εντός Ρωσίας. Μάλιστα ο Μπελούσοφ ρώτησε ευθέως αν ήταν ενήμερο το Πεντάγωνο για αυτό το σχέδιο που θα επιδεινώσει ραγδαίως τις αμερικανορωσικές σχέσεις, με αποτέλεσμα ο Οστιν να μείνει άναυδος λόγω αγνοίας – δεν ήξερε τίποτε ο άνθρωπος.

Πάντα κατά τις ανώνυμες πηγές, αμέσως οι Αμερικανοί έσπευσαν να επικοινωνήσουν με το Κίεβο. Είπαν στους Ουκρανούς ότι αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο και σκέφτονται να το υλοποιήσουν, καλύτερα να το μην το κάνουν. Για τη συνδιάλεξη Μπελούσοφ-Οστιν η Corriere della Sera σχολίασε: «Αυτή η κλήση έγινε μέσω ειδικού καναλιού επικοινωνίας, κάτι που μοιάζει πολύ με το περίφημο ‘‘κόκκινο τηλέφωνο’’ της ψυχροπολεμική εποχής».

Οι Μιλανέζοι έστρεψαν αλλού τον προβολέα: «Ψυχροπολεμική συνωμοσία, την οποία τροφοδοτούν υποψίες, ίντριγκες και βαριά πλήγματα των τελευταίων μηνών, όλα ενορχηστρωμένα από τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του ουκρανικού στρατού Κιρίλο Μπουντάνοφ. Αυτός είχε πολλές φορές υποσχεθεί ‘‘εκπλήξεις’’ στους Ρώσους, έτσι οργάνωσε επιδρομές και έπαιξε με ‘‘ψυχροπολεμικά’’ χαρτιά».

Να τι έκανε ο Μπουντάνοφ, κατά την Corriere: «Στοχευμένες δολοφονίες με εξελιγμένες τακτικές, αποστολές πίσω από τη γραμμή με κατασκόπους και κομάντος, προσπάθειες στρατολόγησης ρώσων πιλότων –άλλες επιτυχημένες και άλλες όχι–, στους οποίους προσεφέρθηκαν πολλά λεφτά για να διαφύγουν μαζί με το αεροσκάφος τους».

Και αμέσως η Corriere αξιολόγησε τη στάση των ΗΠΑ: «Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι έμεινε στο σκοτάδι είτε επειδή αυτό αληθεύει είτε επειδή δεν θέλει να επιδεινώσει την κατάσταση με τη Ρωσία. Εξάλλου, σε κάποιες περιπτώσεις πληγμάτων που εδέχθησαν, οι Ρώσοι έχουν ήδη κατηγορήσει το ΝΑΤΟ ότι βοήθησε τους Ουκρανούς».

Το συμπέρασμα: «Η ιστορία που πυροδότησε το τηλεφώνημα του Μπελούσοφ χει πολλές ερμηνείες. Πρώτη, ότι το σχέδιο υπάρχει όντως, και με αυτόν τον τρόπο, του τηλεφωνήματος, το Κρεμλίνο γνωστοποίησε πως το γνωρίζει ώστε να αποτρέψει την εφαρμογή του. Δεύτερη, ότι οι Ρώσοι μπλοφάρισαν, με στόχο να δουν την αντίδραση της Ουάσιγκτον. Αν η αλήθεια βρίσκεται στην μπλόφα, ήταν προσπάθεια δημιουργίας τριβών στις σχέσεις Κιέβου-Ουάσινγκτον».