Το μήνυμα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφτασε στο Τελ Αβίβ νωρίτερα την Πέμπτη, ήταν σαφές και ξεκάθαρο: η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα διατηρηθεί.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε προσωπικά για την εβραϊκή του καταγωγή, όπως και για τη φρίκη που του προκάλεσαν οι επιθέσεις της Χαμάς.
Η καταδίκη της βαρβαρότητας της Χαμάς, την οποία συγκρίνουν τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με εκείνη του ISIS, του Ισλαμικού Κράτους, πρέπει να είναι ξεκάθαρη, προσέθεσε.
Ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν περισσότερα πυρομαχικά στο Ισραήλ, προκειμένου η χώρα να ενισχύσει την αεράμυνά της. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα υπάρχει διακομματική συναίνεση στο Κογκρέσο για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.
Υπήρξε όμως και μία επιφύλαξη, όπως μετέδωσε το BBC. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά το πώς το κάνειαυτό έχει σημασία. Τόνισε ότι τα δημοκρατικά κράτη διακρίνονται από τους τρομοκράτες τηρώντας διαφορετικές αξίες και λογοδοτώντας όποτε σφάλουν.
«Η ανθρωπιά μας, η αξία που δίνουμε στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια… είναι αυτό που μας κάνει αυτό που είμαστε», είπε.
«Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνεται κάθε δυνατή προφύλαξη ώστε να μη πληγούν άμαχοι. Και γι’ αυτό θρηνούμε για την απώλεια κάθε αθώας ζωής, για την απώλεια αμάχων κάθε πίστης, κάθε εθνικότητας», συνέχισε.
Επρόκειτο για μια σαφή απήχηση της έκκλησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ την Τετάρτη να σεβαστεί το Δίκαιο του Πολέμου καθώς πολιορκεί τη Γάζα.
Ο Μπλίνκεν προέβη στις παραπάνω δηλώσεις έχοντας στον πλευρό του τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος το περασμένο 24ωρο τέθηκε επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία σχηματόστηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.
Στις δικές του δηλώσεις, ο Νετανιάχου προσκάλεσε τις γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή να αντιμετωπίζουν τη παλαιστινιακή οργάνωση όπως το ISIS, αποβάλοντας την από την «κοινότητα των εθνών».
Η ηγεσία της Χαμάς εδρεύει σε πολλές χώρες του Κόλπου, ιδιαίτερα στο Κατάρ.
«Είμαστε εδώ»
«Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά», διεμήνυσε νωρίτερα ο αμερικανός ΥΠΕΞ κατά την έναρξη της συνάντησης που είχε με τον Νετανιάχου, ο οποίος τον ευχαρίστησε για αυτή τη δήλωσή του.
Ο Μπλίνκεν αναμενόταν να προσπαθήσει να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς –κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί– και να προωθήσει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ασφαλής δίοδος για αμάχους της Γάζας ενόψει της πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.
Μετά το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα, καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.