Κατά την παρουσίαση της πρώτης έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη, επί προεδρίας Μπάιντεν, ήταν φανερή η αλλαγή πορείας της νυν κυβέρνησης από την προηγούμενη.
Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στο εσωτερικό τους όσο και σε άλλες χώρες, φιλικές ή εχθρικές, τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.
Οπως γράφει ο Guardian, ο Μπλίνκεν έριξε τα βέλη του, εμμέσως πλην σαφώς, στον Τραμπ: «Κάποιοι έχουν ισχυριστεί ότι δεν αξίζει οι ΗΠΑ να μιλούν όταν καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα –ή ότι πρέπει να το κάνουν μόνο για συγκεκριμένες χώρες και μόνο με τρόπο που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Ομως, αυτοί οι άνθρωποι χάνουν το νόημα. Το να μάχεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού, είναι το συμφέρον της Αμερικής. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις θα σταθεί απέναντι στις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου και αν γίνουν, είτε οι υπαίτιοι είναι εταίροι ή αντίπαλοι».
Ο Μπλίνκεν διέταξε να επιστρέψουν στην ετήσια έκθεση οι αναφορές για την πρόσβαση που επιτρέπουν οι χώρες στην αναπαραγωγική υγεία, θέμα το οποίο είχε αφαιρέσει η κυβέρνηση Τραμπ, φανατική πολέμια των αμβλώσεων.
Επίσης, επιτέθηκε στον προκάτοχό του Μάικ Πομπέο, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητες την ιδιωτική ιδιοκτησία και τις θρησκευτικές ελευθερίες σε βάρος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και της αναπαραγωγικής υγείας.
Οσο ήταν ο Πομπέο υπουργός Εξωτερικών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν αντίθετο σε οποιαδήποτε αναφορά στα δικαιώματα φύλου και αναπαραγωγής σε έγγραφα του ΟΗΕ και άλλων επίσημων αρχών.
«Δεν υπάρχει ιεράρχηση των δικαιωμάτων, που κάνει κάποια πιο σημαντικά από άλλα», είπε εμφατικά ο Μπλίνκεν.
Σε μία ακόμα διαφοροποίηση από τον Τραμπ, ο αμερικανός υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις δικές τους προκλήσεις, όπως ο συστημικός ρατσισμός.
«Αυτό διαχωρίζει τη δημοκρατία μας από τα αυταρχικά καθεστώτα: η δυνατότητα και διάθεση να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά τις δικές μας αδυναμίες, επιδιώκοντας το τέλειο κράτος».
Μιλώντας για τις υπόλοιπες χώρες, ο Μπλίνκεν σημείωσε τις διεθνείς φωνές εναντίον της Κίνας για την «γενοκτονία» εναντίον των Ουιγούρων.
Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλα μέλη μουσουλμανικών κοινοτήτων έχουν μεταφερθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην κινεζική δυτική επαρχία της Σιντζιάνγκ και άλλα δύο εκατομμύρια εξαναγκάζονται καθημερινά σε «επανεκπαίδευση» από το καθεστώς.
«Η τάση για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως είναι ότι κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Βλέπουμε στοιχεία για αυτό από κάθε περιοχή του κόσμου», είπε ο Μπλίνκεν, συνοψίζοντας τα απογοητευτικά συμπεράσματα της έκθεσης.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει βάρος στη συνεργασία με τους συμμάχου της, όπως έγινε πρόσφατα με τις κυρώσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Κίνας για τη Σιντζιάνγκ αλλά και το Χονγκ Κονγκ και τις διώξεις κατά του Αλεξέι Ναβάλνι από το Κρεμλίνο.
Αλλα ζητήματα που έθιξε ο Μπλίνκεν στην παρουσίαση ήταν το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και η δολοφονία εκατοντάδων πολιτών, οι επιθέσεις του συριακού στρατού σε αμάχους και η «εθνοκάθαρση» στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας.
Επίσης, η έκθεση αναφέρεται σε δολοφονίες και βασανιστήρια πολιτών στη Σαουδική Αραβία και στην Αίγυπτο, δύο συμμάχους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Αίγυπτος έχει φυλακίσει 20.000 – 60.000 άτομα, κυρίως οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων, αποκλειστικά και μόνο λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.
Επίσης, αναφέρεται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία, στενού συμμάχου των ΗΠΑ.
Η έκθεση χρησιμοποιεί στοιχεία από ΜΚΟ και ινδούς δημοσιογράφους, που περιγράφουν βασανιστήρια, κακομεταχείριση και υποχρεωτική κράτηση πολιτών για να εξαναγκαστούν σε ψευδείς ομολογίες, καθώς και διώξεις δημοσιογράφων και εκδοτών.