Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες | Olivier Hoslet/Pool via Reuters
Επικαιρότητα

Μπλίνκεν: O «Nord Stream 2» είναι κακός για όλους μας…

Στη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφερε τη «γραμμή» Μπάιντεν: «Οχι deals με Ρώσους και Κινέζους». Στον ρωσικό ενεργειακό αγωγό απέδωσε και το… άγχος της Τουρκίας, το οποίο ευθύνεται για τη «χαλάρωση των δεσμών της» με τη Συμμαχία!
Protagon Team

Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που έγινε στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Δένδιας, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε στους ευρωπαίους συμμάχους των Αμερικανών, ιδίως στους Γερμανούς, τη «γραμμή» Μπάιντεν όσον αφορά τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου «Nord Stream 2» – σοβαρότατο θέμα, που άπτεται των συνολικών σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία.

Η τοποθέτηση του Μπλίνκεν δεν συνιστά έκπληξη αν κοιταχτεί μέσα από τα «γυαλιά» των γεωπολιτικών συμφερόντων της υπερδύναμης και υπό το πρίσμα των γεγονότων του τελευταίου διαστήματος (πολεμική κινητικότητα στην Ουκρανία, επίθεση του Μπάιντεν με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κ.λπ.).

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι σαφής» είπε ο Μπλίνκεν. «Ο ρωσογερμανικός αγωγός φυσικού αερίου είναι κακή ιδέα. Κακή και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ. Και βρίσκεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς  στόχους για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια». Κάνοντας λιανά όσα είπε, ο αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στην Ανατολική Ευρώπη, με όλα τα ονόματα να πέφτουν στο τραπέζι: «Ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να βλάψει την Ουκρανία, την Πολωνία, όπως και άλλους συμμάχους μας».

Σε ό,τι μας αφορά περισσότερο, ο Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί, με τη δική τους λογική, συνδυάζουν την υπόθεση του ρωσικού αγωγού με τις φυγόκεντρες τάσεις της Τουρκίας – επί λέξει ο Μπλίνκεν είπε ότι ο αγωγός φταίει που η Τουρκία «πιέστηκε», «χαλάρωσε» (τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ) και τελικά «αγόρασε οπλικά συστήματα από τους Ρώσους»!

Ο κ. Δένδιας σε μία πρώτη και σύντομη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του στην έδρα της Συμμαχίας είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για τις δικές μας ανησυχίες όσον αφορά το παιχνίδι των Τούρκων στην περιοχή μας, η οποία τόσο πολύ απέχει από τα νερά της Βαλτικής…

Περνώντας από τη φάση Τραμπ στη φάση Μπάιντεν, οι ΗΠΑ συστήνονται και πάλι στους Ευρωπαίους με διάθεση επανασύστασης του ατλαντισμού, που υποχώρησε με την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση σε βαθμό μεγάλο. Τόσο μεγάλο, που ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «νεκρό» ως αμυντικό οργανισμό.

Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ΝΑΤΟ δεν θα είναι ανέφελο, και οι Αμερικανοί το γνωρίζουν: «Οι νέες προκλήσεις απαιτούν από το ΝΑΤΟ να επανεξετάσει τους κινδύνους για την ασφάλειά του» είπε ο Μπλίνκεν, δείχνοντας τη Ρωσία και την Κίνα σαν τους μεγαλύτερους στρατηγικούς αντιπάλους της Συμμαχίας, δηλαδή των ΗΠΑ. Εδώ όμως είναι το πρόβλημα σχολιάζει και η Repubblica, αφού οι Ευρωπαίοι κάνουν πολλές μπίζνες με αυτούς τους δυο.

Βάσει του αμερικανικού σκεπτικού, η πιο εξόφθαλμη αντινομία αφορά τη Γερμανία και είναι διπλή: οι Γερμανοί, πέραν του «Nord Stream 2», είναι απρόθυμοι να ανταγωνιστούν την Κίνα επειδή στο έδαφός της έχουν επενδύσει. Μάλιστα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της διμερούς εμπορικής και επιχειρηματικής συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κίνας – ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και κάθε άλλο παρά έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στον κύκλο των συμβούλων του προέδρου Μπάιντεν.

Αναφερόμενοι στο θέμα, και οι Ιταλοί αισθάνθηκαν την ανάγκη να γράψουν στο ρεπορτάζ τους ότι «το εμπόριο και οι επενδύσεις δεν είναι αρμοδιότητας ΝΑΤΟ, φυσικά»… Οι Αμερικανοί όμως το βλέπουν διαφορετικά το πράγμα. Οδεύουμε στον Ψυχρό Πόλεμο Νο2, σκέφτονται, χωρίς να είμαστε στην εποχή του «παραπετάσματος» και του «ελευθέρου κόσμου». Αντιθέτως, τα πάντα πλέον είναι ανοικτά – και τα σύνορα και οι αγορές. Αρα η παρόξυνση των διεθνών σχέσεων σχετίζεται με την οικονομική, χρηματοοικονομική και με την τεχνολογική σφαίρα.

«Οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν» συμπεραίνει κατόπιν όλων αυτών και η Repubblica, αν και επισημαίνει ότι σε επίπεδο Αφγανικού και πιθανότατα και Λιβυκού τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλότερα όσον αφορά τη σύμπνοια ΗΠΑ και Ευρώπης.